-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Busane studijuojanti lietuvė Jolita Pundzaitė: pietų korėjiečių gyvenimas teka įprasta vaga

Nuo gruodžio mėnesio Korėjos pusiasalyje neblėstant įtampai, Busano – antro pagal dydį Pietų Korėjos miesto – žmonių gyvenimas teka įprasta vaga. Panašių grasinimų jau būta, nėra, ko nerimauti – taip situaciją, regimą gyventojų ir užsienio studentų akimis, lakoniškai nupiešia čia pagal mainų programą šiuo metu studijuojanti Mykolo Romerio universiteto studentė Jolita Pundzaitė.
Lietuvė Jolita Pundzaitė Pietų Korėjoje
Lietuvė Jolita Pundzaitė Pietų Korėjoje / Asmeninio archyvo nuotr.

Studentiškas naujienas sekite socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje. Čia verda studentiškas gyvenimas!

„Dauguma džiaugiasi vis šiltesniu pavasariu bei žydinčiais medžiais, keliauja į darbus, universitetus, mokyklas ir darželius. Juokiasi ir šypsosi. Vos prieš savaitę ir aš su keliais pietų korėjiečiais bei draugėmis iš Indonezijos vykau į „Vyšnių žydėjimo festivalį“. Apsižvalgius nuotaikos atrodo puikios“, – portalui 15min.lt šeštadienį pasakojo mergina.

Jos teigimu, nepanašu, kad pastarieji įvykiai būtų įsisukę į nuolatinius gyventojų pokalbius.  

Profesorius vis dėlto nerimauja dėl pastarųjų įvykių, nes, jo manymu, situacija yra rimtesnė, nei anksčiau buvę Šiaurės Korėjos grasinimai. Profesoriaus mintis perpasakojo lietuvė.

„Net (Dongseo – aut.) universitete negirdėjau rimtų diskusijų apie Šiaurės ir Pietų Korėją. Paklaususi pietų korėjiečių, ką jie apie tai mano, dažniausiai sulaukdavau atsakymo, kad ir seniau buvę panašių grasinimų, tad nėra dėl ko nerimauti. Panašu, kad jie nelabai tiki, kad sulauksime rimtų veiksmų iš Šiaurės pusės“, – teigė J.Pundzaitė.

Tiesa, lietuvė prisimena praėjusią savaitę vieno Dongseo universiteto profesoriaus išsakytas įžvalgas šia tema.

„Jis yra žinomas Šiaurės Korėjos ekspertas, dažnai pateikiantis savo įžvalgas apie šią šalį BBC bei kitiems žiniasklaidos šaltiniams. Profesorius vis dėlto nerimauja dėl pastarųjų įvykių, nes, jo manymu, situacija yra rimtesnė, nei anksčiau buvę Šiaurės Korėjos grasinimai“, – profesoriaus mintis perpasakojo lietuvė.

Pasak jos, profesoriaus manymu,  jei Šiaurės Korėja bandytų veržtis į Pietus, greičiausiai jos taikinys būtų Seulas, kuris būtų ir okupuotas.

„Kaip viskas klostytųsi toliau, sunku pasakyti, bet profesorius mano, kad Šiaurės Korėja gali imtis realių veiksmų bei įžvelgia grėsmę Pietų Korėjos ekonomikai“, – pridūrė mergina.

J.Pundzaitė taip pat pasidalijo kitų užsienio studentų mintimis dėl susiklosčiusios padėties.

„Nemanau, kad sulauksime tikro karo. Šiaurės Korėja nėra pakankamai stipri finansiškai, kad galėtų pradėti karą prieš Pietų Korėją, kuri yra remiama Jungtinių Amerikos Valstijų. Galbūt, jei Kinija paremtų Šiaurės Korėją, tai ir būtų įmanoma, bet kol kas Kinija laikosi nuošaliai“, – tokios nuomonės laikosi Pietų Korėjoje šiuo metu studijuojantis Aftabas iš Bangladešo.

„Nepaisant vis didėjančios įtampos Korėjos pusiasalyje, jaučiuosi visiškai normaliai. Negavome jokių įspėjamųjų pranešimų iš savo šalies Vyriausybės. Malaizijos Užsienio reikalų ministerija kol kas nenurodė, kad turėtume imtis atsargumo priemonių keliaudami į Pietų Korėją. Gyvenimas teka įprasta vaga: kasdien žmonės keliasi, eina į darbą ar pasivaikščioti. O ir aš čia, Busane, dar turiu labai daug veiklos“, – sakė Tengku iš Malaizijos.

„Net jei viskas staiga pablogėtų, Busanas yra viena saugiausių vietų Pietų Korėjoje. 1950-1953 m. (Korėjos – aut.) kare tai buvo vienintelė vieta, kurios Šiaurės Korėjos karinės pajėgos taip ir nebuvo okupavusios. Be to, evakuacijos atveju, jei nebūtų galimybės palikti šalies oro transportu, tai galima padaryti laivu į Fukuoką (Japonija – aut.)“, – savo mintimis dalijose Jonathanas iš Indonezijos.

Pati lietuvė teigė, kad kaip ir kiti užsienio studentai artimiausiu metu nesirengia palikti Pietų Korėjos.

„Nors tėvai ir artimiausi draugai jaudinasi, rašo žinutes, klausdami apie esamą situaciją, o kai kurie ragina grįžti namo, tam dar tikrai ne laikas. Kaip ir dauguma Pietų Korėjos ir užsienio šalių studentų manau, kad žiniasklaida šiek tiek išpūtė esamą situaciją ir kol kas realios grėsmės nėra“, – teigė lietuvė.

Ji tvirtino naktimis mieganti ramiai, darbo dienomis besiruošianti artėjantiems egzaminams, o savaitgalius skirianti kelionėms po Pietų Korėją.

„Niekada negali tiksliai žinoti, kokia kryptimi pasisuks visi įvykiai, bet būtų tiesiog kvaila švaistyti laiką jaudinantis ir nerimaujant. Atvykdama čia išsikėliau ne vieną tikslą ir niekur nežadu keliauti iš Pietų Korėjos, kol tų tikslų neįgyvendinsiu“, – nukirto mergina.

Spustelėję čia rasite J.Pundzaitės „Facebook“ rašomus atsiliepimus apie studijas Pietų Korėjoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius