Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsimasis žurnalistas Ž.Mitkus Palangoje sieks įkurti jaunimo centrą

Apie žurnalisto darbą svajojantis ir jaunuosius žurnalistus buriantis palangiškis Žygimantas Mitkus jau ruošia paties inicijuoto jaunimo laikraščio septintąjį numerį.
Žygimantas Mitkus. Asmeninio archyvo nuotr.
Žygimantas Mitkus. Asmeninio archyvo nuotr.

Dar būdamas trylikos metų Ž.Mitkus apsisprendė tapti dažnai „ketvirtąja valdžia“ tituluojamos profesijos atstovu. Jis įkūrė neformalią jaunimo grupę „Aš esu kultūra“, aktyviai veikė Jaunimo Europos komandoje ir Lietuvos moksleivių sąjungoje, o dabar stengiasi Palangoje kartu su savivaldybe įkurti jaunimo centrą.

– Aktyviai dalyvauji nevyriausybinių organizacijų veikloje, esi ne vienos jų savanoris bei įkūrėjas.Kokiose organizacijose veiki ir kodėl tai darai?

– Visuomenine veikla užsiimu nuo 14 metų. Buvau Lietuvos moksleivių sąjungos Palangos skyriaus savanoris, skyriaus pirmininkas ir sąjungos Valdybos narys. Iniciatyvoje „Baltosios pirštinės“ per rinkimus dvejus metus iš eilės koordinavau Palangos miesto savivaldybę, taip pat trejus metus veikiau organizacijoje „Mes darom“.

Daug veikiu dėl to, kad visuomeninė veikla yra mano gyvenimo varikliukas, o žinojimas, jog tai ką darai, neša naudą visuomenei, motyvuoja nenustoti.

Aktyviai veikiu ir Jaunimo Europos komandoje, Palangos senosios gimnazijos mokinių parlamente. Įkūriau neformalią jaunimo grupę „Aš esu kultūra“, kuri dirba su jaunaisiais Palangos žurnalistais bei rūpinasi, jog Palangoje jaunas žmogus būtų kultūringas ir užimtas įvairiomis veiklomis. Neseniai buvau išrinktas ir Palangos miesto savivaldybės jaunimo reikalų tarybos pirmininku. Daug veikiu dėl to, kad visuomeninė veikla yra mano gyvenimo varikliukas, o žinojimas, jog tai ką darai, neša naudą visuomenei, motyvuoja nenustoti.

– Savo mieste jau ne kartą organizavai žurnalistų festivalį „Dramblys“. Koks tai festivalis?

– Tai tris dienas vykstantis jaunųjų žurnalistų susitikimas, kurio metu siekiama ugdyti profesionalią, etišką bei socialiai atsakingą jaunųjų žurnalistų kartą. Čia jaunieji žurnalistai gali dalintis savo patirtimis, bendrauti bei mokytis iš žurnalistikos profesionalų. Per metus suorganizavome net tris festivalius. Sulaukėme didelio dėmesio ir palaikymo tiek iš žurnalistų, tiek iš rėmėjų, iš viso projekte sudalyvavo apie 200 jaunųjų žurnalistų.

– Esi išleidęs ir laikraštį Palangos jaunimui. Kas tave paskatino tai daryti?

– Palangos jaunimo laikraštis „Aš esu kultūra“ yra laikraštis, kurio turinį kuria tik jaunimas. Šiuo metu kartu su bendraminčiais esame išleidę jau šešis laikraščio numerius. Sakoma, jog jaunimas šiais laikais laikraščių nebeskaito, tačiau 1000 egzempliorių tiražu leidžiamo laikraščio nelieka per savaitę. Rašome apie tai, kas aktualu jaunimui, todėl laikraštį skaityti ir įdomu.

– Kuo svajoji būti ateityje? Kaip tavo dabartinė veikla prisideda prie šios svajonės įgyvendinimo?

– Ateityje svajoju būti žurnalistu ir vadovauti paties įkurtam naujienų portalui, kuris skaitytojui pateiks kokybišką, profesionalų bei etišką turinį. Jau nuo trylikos metu žinojau, jog užaugęs būsiu žurnalistu, tuomet pradėjau rašyti į Palangos miesto laikraščio „Vakarinė Palanga“ jaunimo priedą „Ilgoji pertrauka“. Po metų tapau šio priedo redaktoriumi. Vėliau tapau Kretingos miesto ir rajono laikraščio „Pajūrio naujienos“ jaunųjų žurnalistų akademijos „Kuprinė“ nariu. Be to dalyvauju ir žurnalistams skirtuose mokymuose – „Media4change“ jaunųjų žurnalistų ugdymo programoje, baigiau du metus trukusią neakivaizdinę jaunųjų žurnalistų mokyklą, neseniai dalyvavau žurnalistikos studentams skirtoje stovykloje „Europos verslo reporteris 2015”, kurioje geriausio straipsnio konkurse laimėjau pirmąją vietą.

Dažnai miesto politikų paklausiu: „Jeigu būtumėte jaunas žmogus, ką šaltą žiemos penktadienį veiktumėte Palangoje?“

– Kaip manai, ar mažesniame miestelyje veiklos yra mažiau negu didmiestyje?

– Mažesniame miestelyje veiklos mažiau, tačiau sąlygos ja užsiimti, mano nuomone, yra lengviau negu didmiestyje, nes mažiau konkurencijos, sudarytos geresnės sąlygos jaunimui ir mažiau biurokratijos. Tačiau Palangoje veiklos jaunimui trūksta ne sezono metu. Dažnai miesto politikų paklausiu: „Jeigu būtumėte jaunas žmogus, ką šaltą žiemos penktadienį veiktumėte Palangoje?“. Liūdna ir gaila, tačiau atsakymo dar neišgirdau nei iš vieno politiko. Tikiuosi, jog situacija su laiku pasitaisys.

– Kaip manai, kodėl turėtum laimėti didžiausio bendruomenės telkėjo vardą?

– Jeigu mano atsidavimas visuomeninei veiklai bus pakankamas laimėjimui, tai bus ne tik mano, bet ir mano pažįstamų, draugų, kolegų, klasiokų triumfas. Kodėl esu vertas laimėti? Manau, kad darbai kalba patys už save. Galiu pasakyti trumpai – siekiu neįmanomo, todėl pasiekiu maksimumą. Vykdydamas savo veiklą aplink save buriu bendruomenę, kuri ateityje garsiai nuskambės savo darbais. Esu novatorius, pateikiu ir skleidžiu naujus principus, metodus, naujas idėjas, diegiu naujoves įvairiose srityse, tuo ir išsiskiriu iš kitų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius