-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsimų pirmokų tėvų kova Kaune: dėl vietos mokykloje – bemiegė naktis

Tai, kas dėjosi naktį iš sekmadienio į pirmadienį prie Kauno „Ryto“ pradinės mokyklos durų, mažų mažiausiai glumina. Apsišarvavę termosais, sumuštiniais, pulkas būsimų pirmokų tėvų šalia mokyklos budėjo iki aušros, kad spėtų vaikus užregistruoti į trokštamą mokymo įstaigą. Atžalų pavardes raitę į ant taburetės padėtą sąrašą, tėvai tikėjosi, jog posakis „kas pirmesnis, tas gudresnis“ pasitvirtins.

Pernakt budėjo gyvoje eilėje

Prisiklausę pernai vaikus į šią mokyklą registravusių tėvų pasakojimų ar pasimokę iš karčios savo patirties, nesėkmingai bandant praėjusiais metais registruoti atžalą kitoje mokykloje, šįkart tėvai priėmimo į mokyklas pradžiai nusiteikė karingai: sausio 11 dienos rytą į darbą atvykusią „Ryto“ pradinės mokyklos direktorę pasitiko prie pat ugdymo įstaigos durų.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Tėvų eilė prie mokyklos durų
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Tėvų eilė prie mokyklos durų

Užsiėmę eilę, didžioji dalis jų budėjo visą naktį. Sausio 10 dienos vakarą, apie 22 valandą, sąraše jau puikavosi dvidešimties vaikų vardai ir pavardės. Budėti reikėjo tam, kad pačių rankomis sudarytas sąrašas niekur nedingtų.

Budėti reikėjo tam, kad pačių rankomis sudarytas sąrašas niekur nedingtų.

„Praėjusiais metais įsitikinome, kad gali būti ir pirmas sąraše, tačiau, jei nesitarei ir eini „tuščiomis“, tai nepadės ir tai. Manau, panaši situacija – ir populiarioje P.Mašioto pradinėje mokykloje Rasytės gatvėje“, – teigė į sąrašą septynmetį savo vaiką užrašęs tėtis Andrius (vardas pakeistas).

Jis prisipažino, jog pernai buvo pasirinkęs kitą švietimo įstaigą. Prigąsdintas, kad bus didelės eilės, balandžio 1-ąją jis į mokyklą užrašyti vaiko nuėjo 7 val. ryto. Tačiau eilėje buvo 19-tas.

„Sudarius sąrašus, likome, pasak direktorės, „pirmi už brūkšnio“. Priėmė tuomet 70 vaikų. Ramino, kad dar atkris kažkas, tikrai pateksime, – laukite. Laukiame iki šiol. Tačiau, kilus panikai ir norėdami apsisaugoti, šiemet nusprendėme užsirašyti ir į „Ryto“ mokyklą“, – patikino vyras.

Atėjai tuščiomis – vietos negausi?

Pasak Andriaus, postūmius tėvų sudarytoje eilėje pernai galėjo nulemti tai, kad jie su žmona į direktorės kabinetą „ėjo tuščiomis“.

„Daug pažįstamų (vaikai lanko būrelius, tad tėvai išsišneka) po sąrašų paskelbimo nustebę klausinėjo: „Tai jūs taip, „tuščiom“, tikėjotės patekti?“

Kai kurie jau prieš metus žinojo, kad pateks. Kiti pasigyrė, kad užsirašė po pietų ir pateko. Kiti gyrėsi, kad gyvena kitame miesto gale ir pateko (neturi pirmenybės). Buvo ir tokių, kurie nepateko, bet labai norėjo, tad susirado su kuo pasikalbėti, kam ir kiek paduoti, ir vietos stebuklingai atsirado. Aišku, įrodymų nėra, tik kalbos. Bet tų, kurie kalba, vaikai jau mokosi. Ėjome tuščiomis, nes naiviai tikėjome šia sistema“, – teigė pašnekovas.

Jis tikisi, jog „Ryto“ mokykloje bus kitaip, negu buvo toje, į kurią bandė patekti pernai. Nors viskas, anot jo, skamba panašiai. Oficialiai priėmimas vyks iki rugsėjo.

Eiles formuoja populiarumas

Kitas tėtis, sausio 10-osios vėlyvą vakarą sutiktas prie „Ryto“ mokyklos, teigė, jog dėl tokios absurdiškos situacijos kalta ne mokyklos vadovybė, o sistema.

„Keista, jog šiuolaikinėje visuomenėje reikia tokias nesąmones kentėti. Užsiregistruotumėme internetu – būtų ramybė. Neliktų nesąmonių muziejaus. Budim per naktį, ir vis vien neaišku, ar pateksim. Visi vietiniai, štai, stovim. Gali matyti mokyklą pro namų langą ir vis tiek į ją nepapulti“, – piktinosi vyras.

Buvo nepatenkintų tėvų, kad kažkas sudarinėja neformalius sąrašus, tačiau tyliai tarpusavyje pabumbėję, nurimo. Suprato, kad minia sudraskytų, jei bandytų ne pagal sąrašą įeiti.

Paklaustas, kodėl nori užrašyti atžalą būtent į „Ryto“ pradinę mokyklą, jis atsakė, jog ji – populiari mokykla. Problema slypi tame, jog joje neužtenka vietų visiems norintiems.

Į pokalbį įsitraukė ir eilėje stovinti mama: „Du vaikai čia prasimokė, norėtume, kad ir trečias patektų. Nes mokykla tikrai gera“.

Sausio 11 dienos ankstų rytą sąraše jau buvo 50-ties vaikų, norinčių patekti į „Ryto“ pradinę mokyklą, vardai ir pavardės.

Kaip informavo eilėje vis dar stovintis Andrius, mokykla priims 72 naujokus. Iš šių laisvų vietų 21-ą užpildys automatiškai iš tos pačios mokyklos paruošiamųjų klasių perkelti mažyliai.

Skaitytojo nuotr./Būsimų pirmokų tėvų eilė prie „Ryto“ pradinės mokyklos direktorės kabineto
Skaitytojo nuotr./Būsimų pirmokų tėvų eilė prie „Ryto“ pradinės mokyklos direktorės kabineto

„Rytinis konfliktas nekilo. Buvo nepatenkintų tėvų, kad kažkas užsiima savivale, sudarinėja neformalius sąrašus, tačiau tyliai tarpusavyje pabumbėję, nurimo. Suprato, kad minia sudraskytų, jei bandytų ne pagal sąrašą įeiti“, – pirmadienio rytą informavo tėtis.

Pasak jo, tokia pati situacija susidarė ir Panemunės pradinėje mokykloje. Ten eilė formavosi nuo 3 valandos ryto.

Vilioja saugumas

Pasak Kauno miesto savivaldybės vedėjo Virginijaus Mažeikos, internetinė registracija į mokyklas problemos neišspręstų (reikia priduoti ne tik prašymą). Pagrindinė problema – vietų populiariose švietimo įstaigose trūkumas. Kai kurios, tokios kaip P.Mašioto, Ryto ir Panemunės pradinės mokyklos, netenkina paklausos (ne mikrorajono, o visų norinčių jose mokytis), nes yra įsikūrusios mažose patalpose. 

Tėvams patinka tos mokyklos, kurios yra įsikūrusios darželiuose. Tokios mokyklos, lyginant su progimnazijomis, jiems atrodo saugesnės.

„Jas reikėtų perkelti į didesnes patalpas. Tai, atrodo, neturėtų būti sunku padaryti, nes mažėja bendrojo lavinimo mokyklų pastatų apkrovimas. Šioms trims pradinėms mokykloms tai ir siūloma daryti. Tačiau tėvai pageidauja mažesnių patalpų. Jiems patinka tos mokyklos, kurios yra įsikūrusios darželiuose. Tokios mokyklos, lyginant su progimnazijomis, tėvams atrodo saugesnės, nes jose mokosi tik 1-4 klasių mokiniai“, – paaiškino V.Mažeika.

Švietimo skyriaus vedėjas viliasi, kad tokių populiarių įstaigų, kurių populiarumą sąlygoja mažos saugios patalpos, vieta, teigiami atsiliepimai bei gerai dirbantis kolektyvas, ratas Kaune plėsis. Jo teigimu, priėmimo į mokyklas kriterijai yra numatyti Švietimo įstatyme.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Virginijus Mažeika
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Virginijus Mažeika

„Pirmiausiai į mokyklą priimami tie vaikai, kurie gyvena mokyklai priskirtoje teritorijoje. Arba joje yra lankę priešmokyklinę grupę. Kiti asmenys priimami, jei lieka laisvų vietų – pagal prašymo padavimo datą. Todėl ir susiklosto tokia situacija, jog tėvai šąla per naktį“, – teigė V.Mažeika.

Paklaustas, ar egzistuoja Kauno mokyklų reitingas, Švietimo skyriaus vedėjas prasitarė apie išorinio mokyklos vertinimo medžiagą, pateikiamą Kauno miesto savivaldybės internetinėje svetainėje. Kas metai vykdomi bei skelbiami ir diagnostiniai testai.

VIDEO: Prie „Ryto“ pradinės mokyklos Kaune tėvai budėjo visą naktį, kad užrašytų vaikus į pirmą klasę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius