-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsimų studentų įsitikinimu, įgytos žinios priklauso nuo jų pačių

Šiemet rugsėjo pirmąją mokslus pradės 23 468 bakalauro ir ištęstinių studijų studentai. Lietuvos aukštąsias mokyklas pasirinkusieji mokslo metų pradžios laukia su nekantrumu ir viltimis, kad pasirinko teisingą kelią.
Ceremonijos akimirka
Diplomų įteikimo akimirka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vieni jų jau nemažai nuveikė mokykloje, kiti gali pasigirti pasiekimais sporto srityje, savanoriška veikla įvairiose organizacijose ar laimėjimais konkursuose, treti planuoja save realizuoti aukštojoje mokykloje. Visi jie skirtingi, tačiau jų lūkesčiai panašūs.

Lietuvoje studijuosiantys ir čia savo ateitį planuojantys būsimi studentai sutartinai tikina, kad išsilavinimas ir studijų metu įgytų žinių bagažas priklauso nuo paties žmogaus, o ne nuo universiteto ar šalies, kurioje jis yra.

Lietuvoje įžvelgia daug galimybių

Neretai girdime, kad ne vieną šimtuką gavę abiturientai renkasi studijas užsienyje. Vilniaus universitete rugsėjo pirmąją studijas pradėsiantis Lukas yra vienas tų, kuris sieja savo gyvenimą su Lietuva. Į šiemet išpopuliarėjusią Programų sistemų studijų programą įstojusio vaikino įsitikinimu, Lietuvoje yra labai daug galimybių įgyvendinti naujus projektus, o studijų kokybė pakankamai gera įgyti pilnavertį išsilavinimą.

Nepaisant to, šimtukus už informatikos bei matematikos egzaminus gavęs studentas neatsisakytų galimybės pasimokyti ir padirbėti užsienyje.

„Tai padėtų gilinti anglų kalbos žinias ir praplėstų akiratį. Tačiau net jei ir išvykčiau iš Lietuvos, visuomet į ją sugrįžčiau“, – sako Lukas ir tikina, kad didžiausias pranašumas gyvenant Lietuvoje – išliekantis ryšys su artimaisiais ir kalbos barjero nebuvimas bendraujant su aplinkiniais.

Programų sistemas Lukas pasirinko siekdamas įgyti programavimo įgūdžių ir ateityje suburti bendraminčių programuotojų komandą. „Studijos taps vienu svarbiausių dalykų mano gyvenime bei padės įgyvendinti šiuos planus“, – įsitikinęs Lukas, kuris studijų metus taip pat sieks išnaudoti maksimaliai ne tik mokantis pirmuoju prioritetu pasirinktoje studijų programoje, tačiau ir įsitraukiant į universiteto veiklas, keliaujant ir susipažįstant su naujais žmonėmis.

Vaikino teigimu, įgytos žinios priklauso ne nuo universiteto, o nuo studento. Luko žingeidumą patvirtina ir pasiekimai vidurinėje mokykloje: vaikinas yra Kengūros ir Bebro konkursų laureatas, Panevėžio mieste laimėjo ir kelias matematikos bei informatikos olimpiadas, J. Kazicko Aukštaitijos konkursą. Laisvalaikio aistra – biliardas, tad visai nenuostabu, kad ir čia vaikinas skina laurus ir yra Lietuvos jaunimo čempionas. Už akademinius pasiekimus Lukui skirta mokyklos Alumni įsteigta premija.

Po Teisės į Programų sistemas

Į Programų sistemas Vilniaus kolegijoje įstojusio Piotro prašyme ši studijų programa buvo vienintelė. Vaikinas ją rinkosi ir 2010 m. baigęs mokyklą, tačiau neapsisprendęs, ko labiau nori, įstojo į pirmuoju prioritetu pasirinktas Teisės studijas Vilniaus universitete.

Šiuo metu Teisės magistrą jau turintis Piotras svarsto, kad tuo metu galėjo būti ir atvirkščiai, tačiau tikina, kad du išsilavinimai nėra blogai, o pasaulėžiūra po studijų tikrai pasikeičia.

Dar studijuodamas Piotras dirbo privačioje įmonėje jaunesniuoju teisininku, o po studijų baigimo ieškojo galimybių įsidarbinti kitur ir tęsti savo karjerą teisės srityje. Po ilgų paieškų ir daugybės darbo pokalbių vaikinas viską paliko likimo valiai ir šiuo metu dirba barista vienoje Vilniaus kavinėje.

Visiems duodamos vienodos galimybės, o kaip jomis bus pasinaudota – jau kitas klausimas, – svarsto Piotras.

Nors Piotras neatmetė galimybės studijuoti užsienyje, tačiau nusprendė likti Lietuvoje. „Tikrai nemanau, kad studijos mūsų šalyje yra blogos, tiesiog reikia kruopščiai atrinkti, kurios yra tinkamos, geros ir kokybiškos“, – sakė Piotras, kuris, kaip ir Lukas, įsitikinęs, kad didžiąja dalimi ir išsilavinimas, ir gyvenimas priklauso nuo paties asmens.

„Negaliu pasakyti, kad gyvenimas ir išsilavinimas yra kažkuo pranašesnis ar prastesnis. Jis yra toks, koks yra – su savo pliusais ir minusais. Bet taip yra visur. Visiems duodamos vienodos galimybės, o kaip jomis bus pasinaudota – jau kitas klausimas“, – svarsto Piotras.

Studijų pradžios laukiantis vaikinas tikisi įgyti programavimo pagrindų ir suvokti tolesnę kryptį, kuria eidamas galės sėkmingai integruotis į darbo rinką, kopti karjeros laiptais ir siekti savo gyvenimo tikslų.

Didžiausias gyvenimo tikslas – medicina

Šiemet Lietuvos aukštosiose mokyklose mokslus pradės 103 išeivijos ir lietuvių kilmės užsieniečiai bei užsienyje vidurinį išsilavinimą įgiję asmenys. Sandra, baigusi vidurinę mokyklą Lenkijoje, kitos galimybės nei studijuoti Lietuvoje net nesvarstė.

„Nuo gimimo mokiausi lietuviškai, esu lietuvė. Galėjau taip pat pasirinkti Lenkijos aukštąją mokyklą. Turint galimybę gyventi Lietuvoje, mokytis čia ir pažinti gyvenimą tėvynėje, net nesvarsčiau kito pasirinkimo“, – teigia mergina, kurios įsitikinimu švietimas ir mokslas čia aukšto lygio.

Nors iš jaunimo Lenkijoje Sandra nėra girdėjusi vertinimų apie Lietuvos aukštąsias mokyklas, tačiau teigia, kad Lietuvoje įgytas aukštasis išsilavinimas yra gerai vertinamas kaimyninėje šalyje. Mergina įsitikinusi, kad specialisto pasirengimas priklauso tik nuo jo paties, tad, siekdama savo svajonių profesijos, tam ruošėsi iš anksto.

Didžiausiu pasiekimu savo gyvenime Sandra įvardija Medicinos studijas Lietuvos sveikatos mokslų universitete. „Mano didžiausia meilė yra medicina ir viskas, kas su tuo siejasi, todėl 2015 metais pradėjau savanoriauti Suvalkų Paliatyvios slaugos centre. Pagalba žmogui – tai mano gyvenimo tikslas“, – pasakojo mergina.

Sandra neabejinga kraujo donorystės ir organų transplantologijos problemoms. Susidomėjusi šia sritimi būsima studentė pradėjo savanoriauti ir fonde „Gyvybės Diena” (lenk. „Dzień dla Życia”), kuriame dirba reklamos ir marketingo specialiste.

Nenusileidžia prestižiniams universitetams

Studijų užsienyje ieškojęs Gabrielius galiausiai nusprendė likti tėvynėje. Nors vaikino planuose – karjera Lietuvoje, jis neatmeta galimybės keletą metų pasimokyti ar kaupti darbo patirties svetur.

Vilniaus universitete Politikos mokslus pasirinkęs Gabrielius įsitikinęs, kad išsilavinimas Lietuvoje yra orientuotas būtent į Lietuvos darbo rinką, o kai kurios specialybės kokybe nenusileidžia prestižiniams užsienio universitetams.

Manau ir būsimasis darbdavys vertins ne vien diplomą, bet ir mano asmenybę, prie kurios formavimo ženkliai prisidės studijų metų patirtis, – viliasi Gabrielius.

„Studijos gabiems lietuviams yra finansuojamos valstybės. Taip yra ne visose šalyse. Be to, studijos dažniausiai vyksta gimtąja kalba“, – tikina studijomis užsienyje domėjęsis būsimas studentas.

Gabrielius dvejojo, ar rinktis psichologijos ar politikos mokslų studijas, jo sprendimą lėmė noras užsiimti visuomenine ar politine veikla. Jo nuomone, studijų metu paaiškės, kokių gebėjimų vaikinas turi, ir padės išsiaiškinti, kaip juos efektyviausiai išnaudoti.

„Manau, kad studijos bus naudingos dėl užmegztų pažinčių, patirties, įgytos užsiimant visuomenine veikla. Manau ir būsimasis darbdavys vertins ne vien diplomą, bet ir mano asmenybę, prie kurios formavimo ženkliai prisidės studijų metų patirtis“, – viliasi Gabrielius.

Iškalbus vaikinas – skautas, Lietuvos skautų sąjungoje keletą metų ėjęs draugininko pareigas. Gabrielius jau dabar gali pasigirti ne vienu laimėjimu. 2015 m. Jaunųjų filologų konkurse Publicistikos ir esė sekcijoje jis užėmė trečiąją vietą, o 2016 m. toje pačioje sekcijoje – pirmąją.

Be šių konkursų vaikinas buvo keleto regioninių konkursų prizininkas, Juozo Urbšio visuomeninės minties ir kultūros centro organizuoto V bei VI respublikinio vyresniųjų klasių moksleivių rašinio ir esė konkursų laureatas, Jaunimo sambūrio „Pro Patria“ organizuoto konkurso „Kam reikalinga Lietuvos valstybė?“ nugalėtojas.

Tikslui pasiekti vien studijų negana

Būsima Lietuvos sporto universiteto Fizinio ugdymo ir sporto studentė Miglė jau nuo vienuoliktos klasės žinojo, kad studijuos būtent šiame universitete. Apie studijas kitoje šalyje mergina niekada nė nepagalvojo – jos įsitikinimu, Lietuvoje ruošiami puikūs specialistai.

Miglė jau yra dalyvavusi ne vienose štangos spaudimo varžybose. Nors, kaip sako pati, pradžia buvo nekokia, tačiau 2016 m. vykusiame Lietuvos štangos spaudimo čempionate savo svorio kategorijoje iki 63 kg mergina užėmė 1 vietą, o absoliučioje įskaitoje 2 vietą. Pastaroji Miglei suteikia ypač daug džiaugsmo. Savo mieste sportininkė taip pat yra laimėjusi 1 vietą.

Ryžto nestokojanti būsima studentė žino, kad pats žmogus turi įdėti daug pastangų ir siekti to, ko tikrai nori gyvenime, tad vien pabaigti studijas negana. Tiek studijų metais, tiek jas baigus, mergina ketina nesnausti ir gilinti žinias įvairiuose seminaruose, mokymuose.

„Čia tikrai nuolat galima tobulėti, seminarus veda ne tik lietuviai, bet ir iš kitų šalių atvykę žmonės, tad patirties galima pasisemti iš jų. Mano siekis – lipti karjeros laiptais, noriu tapti tikrai gera specialiste. Sportas tai malonumas, kurį norėčiau suteikti kiekvienam žmogui. Yra posakis iš trijų N raidžių: Nieko Nėra Neįmanomo. Juo aš ir vadovaujuosi“, – sako mergina, pasiryžusi savo tikslų siekti Lietuvoje.

Miglė atkreipia dėmesį ir į išaugusį sveikos gyvensenos bei sporto populiarumą. „Dabar yra labai daug sportuojančių žmonių, bet tai, kaip jie sportuoja – jau kita kalba. Sportas turi būti taisyklingas, tik tada jis taps efektyvus, taigi, tikiuosi, kad aš galėsiu padėti žmonėms“, – sako mergina, siekianti visą dėmesį sutelkti į sportą ir žmogų. Studijų metu ji tikisi sužinoti apie žmogaus aktyvumą, teisingą pratimų atlikimą, sveiką bei aktyvų gyvenimą.

Išsilavinimas priklauso tik nuo žmogaus

Kauno technologijos universitete studijas pradėsiantis Gytis, šimtukus gavęs iš anglų kalbos ir informatikos egzaminų, daug laiko praleidžia prie kompiuterio. Ne nuostabu, kad įstojo į pirmuoju prioritetu pasirinktą Informatikos inžinerijos studijų programą.

Vaikino įsitikinimu, išsilavinimas visur vienodas. „Priklauso tik nuo žmogaus, kiek jis pasirinks išmokti pats, juk per prievartą tai neišmokysi nieko. Lietuvoje bent jau man asmeniškai gyventi yra daug patogiau, nei užsienyje: visi kalba ta pačia kalba, lengviau suprasti ką studijuoji“, – sako Gytis.

Baigęs studijas vaikinas svarstys, ar likti Lietuvoje, ar išvykti. Anot jo, viskas priklausys nuo situacijos darbo rinkoje, darbo užmokesčio ir gyvenimo sąlygų.

LAMA BPO komanda sveikina visus įstojusius ir linki sėkmingų studijų, kurių metu gautos žinios ir įgūdžiai padės realizuoti save ir kryptingai siekti karjeros aukštumų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius