Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Buvusio Aleksandro Stulginskio universiteto studentas sunerimo: „VDU uzurpavo ASU turtą“

Po sausį įvykusio Vytauto Didžiojo (VDU) ir Aleksandro Stulginskio (ASU) universitetų Kaune sujungimo tarp studentų kilo nerimas: VDU, anot jų, visiškai uzurpavo ASU bendrabučius ir dėl to ėmė kilti kambario nuomos kaina, o kai kuriuos buvusio ASU studentus netgi ruošiamasi iškraustyti, nes vietą, neva tai, reikia užleisti VDU užsienio studentams. VDU universiteto atstovai šias kalbas paneigė.
Studentų gyvenimo sąlygos
Studentų gyvenimo sąlygos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Esu pirmo kurso Aleksandro Stulginskio universiteto studentas. Stodamas į šį universitetą žinojau, kad laukia permainos, nes po Naujųjų metų jis bus sujungtas su Vytauto Didžiojo universitetu. Atėjo rugsėjo 3 d. (2018-ųjų – aut. past.), prasidėjo įvadinė savaitė, kurios metu mums į galvas nuolatos kalė, kad po susijungimo pasikeis tik pavadinimas. Tačiau sulig pirma Naujųjų metų diena galiu pasakyti, kad pasikeitė ne vien jis.

Bendrabučiai liko nebe Aleksandro Stulginskio, o Vytauto Didžiojo universiteto. Kaina už bendrabučius taip pat pakilo.

VDU „susiprivatino“ visą ASU turtą. Bendrabučiai liko nebe Aleksandro Stulginskio, o Vytauto Didžiojo universiteto. Kaina už bendrabučius taip pat pakilo. Be to, ASU studentai kitais mokslo metais bus išmetami iš 5-tojo bendrabučio, nes, pasak VDU, užsieniečiams reikia suteikti geresnes sąlygas ir parodyti, kad nesame „ubagų“ šalis.

Skundėmės ne vieną kartą, bet sulaukdavome tik pasiūlymo: jei nepatinka, eik lauk. Aleksandro Stulginskio universitetas nebeturi nei savo vizijos, nei struktūros. Visas universitetas tapo paprasto fakulteto lygio“, – toks prisistatyti nepanorusio studento laiškas pasiekė 15min redakciją.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ASU bendrabutis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ASU bendrabutis

VDU studentai užplūdo ASU bendrabučius

Pasak laiško autoriaus, jau nuo rugsėjo į ASU bendrabučius buvo atkelta VDU studentų. Ėmė galioti taisyklė – kas pirmesnis, tas gudresnis. Tie, kurie ieškojosi geresnio kambario, jo nebegavo, – visi buvo užimti. Kadangi jis ir jo draugai yra pasirašę apgyvendinimo sutartis, kurios galioja iki šių metų liepos, didžiosios permainos senbuvių lauks, pasak skundo autoriaus, nuo rugsėjo.

„Už bendrabutį mokame apie 55 eurus. Praėjusį mėnesį buvo paimtas užstatas, kuris turėtų būti grąžinamas išsikraustant. Užstato kaina – 60 eurų 1, 2, 4, 7-jame bendrabučiuose, o 5-tajame – 100 eurų. Kaina už parą būdavo apie eurą, o dabar kainuos jau 2 eurus, – apie 60 eurų, plius mokesčiai valymo įmonei, kuri kartą per savaitę valys tualetus, virtuves, dušus. Kas mums pasakė apie iškraustymą ir kainų kilimą? ASU Socialinių reikalų komitetas ir bendrabučių administratoriai. Kodėl užsieniečiams VDU nori skirti 5-tąjį ASU bendrabutį? Nes jis renovuotas, brangesnis“, – paaiškino studentas.

Bendrabučio kambario nuoma neaugs

Kaip 15min teigė VDU Žemės ūkio akademijos Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vedėja Laura Žemaitienė, kaip ir buvo numatyta universitetų integracijos plane bei patvirtintame naujajame VDU statute, po susijungimo ASU tampa VDU Žemės ūkio akademija. Planas buvo suderintas su ASU.

„Studentų, sudariusių tipines apgyvendinimo sutartis su ASU iki 2018 m. sausio 31 d.. įsipareigojimai galioja iki jos pabaigos, t. y. iki 2019 m. birželio 30 d., jos nekeičiant. Studentai, kurie apgyvendinimo sutartis sudaro nuo 2019 m. sausio 1 d., jas sudaro su VDU pagal tipinę VDU sutartį, tačiau jiems galioja tie patys įkainiai, kaip ir studentams, kurie sutartis sudarė su ASU, jei jie nori apsigyventi VDU bendrabučiuose esančiuose Akademijoje“, – teigė L.Žemaitienė.

Paklausta, tai ar pakito bendrabučio kambario nuomos kaina, ji patikino, kad ne.

Studentams, sudariusiems sutartis su universitetu, bazinė mėnesinė kaina nepakito nuo tos, kuri buvo 2018 m. gruodį.

„Studentams, sudariusiems sutartis su universitetu, bazinė mėnesinė kaina nepakito nuo tos, kuri buvo 2018 m. gruodį. ASU kainodara buvo susieta su kambario situacija, priklausomai nuo to ar jis buvo renovuotas, ar ne, jo tipo – dviviečio, triviečio kambario, esančio bloke arba ne, mokamo interneto mokesčio ir papildomų paslaugų, susietų su apgyvendinimu. Bazinė mėnesinė kaina, sudaryta tik iš gyvenamosios vietos kainos, kurią visais atvejais studentas turėjo sumokėti, svyravo nuo 52,02 Eur iki 80,98 Eur. Ji liko nepakitusi“, – teigė VDU Žemės ūkio akademijos atstovė.

Pasak jos, visuose bendrabučiuose nuolat atnaujinama infrastruktūra, gerinamos gyvenimo bei bendro naudojimo sąlygos. Artimiausioje ateityje numatyta dalies studentų bendrabučių renovacija.

Ar išties žadama atlaisvinti 5-ąjį bendrabutį, kad jame galėtų apsigyventi VDU studentai iš užsienio?

„Studentai, kurie yra sudarę apgyvendinimo sutartis, jų galiojimo periodo metu nebus iškeliami ar perkeliami iš 5-ojo bendrabučio. Beje, užsienio studentai moka tą pačią bazinę mėnesinę kainą, kaip ir lietuviai studentai, tik jiems yra sudaromos kitokios gyvenimo sąlygos – skiriamas šaldytuvas, nes jo neparskraidinsi iš užsienio, suteikiama patalynė ir pan.“, – paaiškino L.Žemaitienė.

VDU turėjo 3 bendrabučius, ASU – 6

Iki 2018 m. gruodžio 31 d. VDU turėjo tris bendrabučius, iš kurių du buvo eksploatuojami, ASU turėjo šešis bendrabučius, iš kurių penki – eksploatuojami.

Universiteto atstovės teigimu, studentų skaičius bendrabučiuose nuolat kinta. Štai 2018 m. gruodžio 1 d. duomenimis, VDU bendrabučiuose negyveno nė vienas ASU studentas, o ASU – 257 VDU studentai, nes su ASU buvo sutarta, kad universitetų integracijos metu, t. y. nuo 2018 m. rugsėjo 1 d., VDU studentai gali apsigyventi ASU bendrabučiuose.

„ASU studentams dėl VDU bendrabučių lokacijos bei Akademijoje esančios studijų infrastruktūros nėra patogu gyventi VDU bendrabučiuose. Visgi, jie tokią teisę turi. 2018 m. rugsėjį visi norintys VDU ir ASU studentai gyvenamąją vietą bendrabutyje gavo. Šiuo metu visi norintys VDU studentai, iš jų – ir Žemės ūkio akademijos studentai, gali apsigyventi VDU turimuose bendrabučiuose, nepaisant to, ar jie yra Kaune, ar Kauno rajone“, – teigė L.Žemaitienė.

Šiuo metu, anot jos, norėdami apsigyventi bendrabučiuose, studentai turi stebėti laisvų vietų sąrašą, išsirinkti jiems tinkantį variantą ir jį rezervuoti bei galiausiai sudaryti apgyvendinimo sutartį. Pirmenybė teikiama VDU studentams (turimi minty visi studentai, taip pat ir Žemės ūkio akademijos), tiek lietuviams, tiek užsieniečiams, o jei yra laisvų vietų – apgyvendinami kitų aukštųjų mokyklų studentai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius