Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Chaosas Kaišiadorių rajono mokyklų valgyklose: vienos taikė privalomą 40 proc. antkainį, kitos – ne

Kaišiadorių rajone vyksta kova. Viename ringo kampe – valdininkai, neoficialiai siekiantys visų mokyklų virtuves perduoti į privatininkų rankas, kitame – mokyklų direktoriai, stojantys savų virėjų, mokinių tėvelių bei maisto kokybės pusėn. Neseniai Kaišiadorių valdžia nusprendė atakuoti auditu, kuris į paviršių iškėlė faktą, jog trys mokyklos neteisėtai buvo sumažinusios maitinimo kainą.
Pranešimas, kurio sulaukė Žiežmarių mokyklos-darželio „Vaikystės dvaras“ mokinių tėveliai
Pranešimas, kurio sulaukė Žiežmarių mokyklos-darželio „Vaikystės dvaras“ mokinių tėveliai / Skaitytojos nuotr.

Į 15min redakciją kreipėsi du mažamečius auginanti kaišiadorietė. Vienas iš jos vaikų lanko Žiežmarių mokyklą-darželį „Vaikystės dvaras“. Balandžio mėnesį į moters rankas pakliuvo mokykloje platinamas lapelis, kuriame – informacija, jog nuo šių metų gegužės 1 d. mokestis už pradinuko pietus keliamas 40 proc. – nuo 1,01 iki 1,41 euro.

Vida Press nuotr./Mokiniai pietauja
Vida Press nuotr./Mokiniai pietauja

„Juk mokykla – ne pelno siekianti organizacija, kaip jie gali kainą išauginti net 40 proc.? Niekas nesako, kad ji negali kilti. Juk kyla maisto kainos. Bet tiek? Kodėl atlyginimai nekyla 40 proc.? Ką daryti tėvams, kurie turi kelis mokyklinio amžiaus vaikus? Teks vėl grįžti prie to, kad mūsų mažieji pirks bandeles ir nesveikai maitinsis“, – piktinosi moteris.

Pasak jos, šis mokestis – savotiškas spaudimas mokyklos-darželio vadovybei, jog ši įsileistų į virtuvę privatininkus.

„Nenorime mes to nekokybiško maisto. Kiek žinau, Kaišiadorių rajono darželiuose vis dar yra virėjos, o kai kuriose mokyklose maistą tiekia jau privatininkai. Vyksta kova. Pas mus ir mėnesinis edukacinis mokestis darželiuose didžiulis – 9,5 euro. Kai šalia esančiuose Elektrėnuose nesiekia nė 6 eurų. Kodėl? Kad turėtų valdžia pinigų komandiruotėms? Tikėjomės, kad mero postą užėmęs jaunas, pats vaikų turintis Vytenis supras mus, bet, deja...“, – nusivylusi kalbėjo kaišiadorietė.

Tiesa, ji nežada atsisakyti maitinimo mokykloje: „Juk badu vaiko nemarinsi, skrandžio negadinsi nuo pirmos klasės“.

Kuriozinė situacija dėl kylančio antkainio balandį susiklostė tik todėl, kad trys rajono švietimo įstaigos jo, privalomo, kažkodėl netaikė nuo 2013 m.

Savavališkai atsisakė antkainio

Kaišiadorių rajone yra 7 darželiai, 3 mokyklos-darželiai ir 11 mokyklų. Tačiau pradėjus aiškintis šią situaciją, paaiškėjo, jog 40 proc. antkainis už mokinių maitinimą nuo gegužės 1 d. keliamas tik trijose iš jų Kodėl? O gi todėl, kad jis įstatymiškai jau buvo privalomas nuo 2011 metų, bet trijų švietimo įstaigų direktoriai kažkokiu būdu sugebėjo jo išvengti – tai yra, nuo 2013 m. savavališkai nutraukė antkainio taikymą. Vieną iš tų mokyklų lanko ir skundo autorės vaikas.

Visuose Kaišiadorių rajono darželiuose ir mokyklose-darželiuose iš savivaldybės biudžeto finansuojami virėjų etatai. Tėvai moka tik už maisto produktus. Patiekalų gamybos išlaidų mokestis darželiuose netaikomas. Jis taikomas tik mokyklose. Savivaldybės taryba dar 2011 m. buvo nustačiusi, kad savivaldybės švietimo įstaigų valgyklose gamybos išlaidoms kompensuoti būtų taikomas 40 proc. dydžio antkainis nuo produktų įsigijimo kainos, išskyrus patiekalus, skirtus nemokamam mokinių maitinimui.

Tiesa, šių metų sausį, atlikus švietimo įstaigų auditą, sprendimas pakoreguotas – numatyta, kad antkainis taikomas tik bendrojo ugdymo įstaigose.

„Antkainio didinti neplanuojama, jis buvo nustatytas dar 2011 m., o administracijos direktoriaus pavaduotojo 2017 m. įsakymu jo taikymo sritis susiaurinta, pašalinant darželius“, – paaiškino Rimutė Arlauskienė, Kaišiadorių rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja.

Kuriozinė situacija dėl kylančio antkainio balandį susiklostė tik todėl, kad trys rajono švietimo įstaigos – Žiežmarių mokykla-darželis „Vaikystės dvaras“, Gudienos mokykla-darželis „Rugelis“ ir Stasiūnų mokykla-darželis „Nykštukas“ – jo, privalomo, kažkodėl netaikė nuo 2013 m. Ir tai paaiškėjo tik šiemet atlikus auditą. Todėl iki šiol keturis metus šiltnamio sąlygomis gyvenusių trijų mokyklų mokinių tėveliams ir kyla mokestis už maitinimą – taip atstatomas teisingumas.

Su privatininkais sukirsti rankomis apsimoka

Anot R.Arlauskienės, savivaldybės bendrojo lavinimo mokyklose, kurios pačios teikia maitinimo paslaugas, patiekalų gamybos sąnaudos yra reikšmingos ir turi įtakos Savivaldybės biudžeto lėšų naudojimo efektyvumui. Štai vien tik darbuotojų, tiesiogiai susijusių su patiekalų gamyba, faktinis darbo užmokesčio fondas šiose mokyklose pernai buvo 80 000 eurų, kitos su patiekalų gamyba ir organizavimu susijusios išlaidos sudarė dar 8 200 eurų.

Tuo tarpu mokyklose, kurios yra nusipirkusios maitinimo paslaugas, patiekalų gamybos sąnaudos pernai tesiekė 8 178,13 eurų. Šiais metais maitinimo paslaugas planuoja pirkti ir Kruonio gimnazija, tuo tarpu mažosios mokyklos kol kas, pasak Švietimo skyriaus vedėjos, turėtų maitinimo paslaugą teikti pačios, nes privatininkui atėjus, ji greičiausiai brangtų.

Vida Press nuotr./Mokiniai pietauja
Vida Press nuotr./Mokiniai pietauja

R.Arlauskienės teigimu, maitinimo paslauga yra nupirkta tik šešiose rajono mokyklose. Privatininkai maisto nevežioja – nuomojasi patalpas mokyklose ir gamina maistą vietoje. Pagal patalpų nuomos sutartis už komunalines paslaugas į savivaldybės biudžetą sumokėta 29 418,10 eurų. Tai dar vienas pliusas. Beje, privačios įmonės gali nenumatyti antkainio arba numatyti jį mažesnį. Tik vaikų maitinimo patiekalų išlaidų dydis negali būti didesnis nei 40 proc. nuo šiam maitinimui faktiškai panaudotų lėšų produktams įsigyti.

Paklausta, kaip nutiko taip, kad ketverius metus niekas nepastebėjo, jog trijose rajono mokyklose netaikytas 40 proc. dydžio antkainis, ji to negalėjo atsakyti.

„Nemokamą maitinimą 2016 m. gavo net 789 iš 3762 mokinių. Pravieniškių pataisos namuose kalintys 419 mokiniai taip pat gauna valstybės išlaikymą, nors tarp nemokamą maitinimą gaunančiųjų skaičiaus jie nefigūruoja. Tad mokančių už maitinimą atskirose mokyklose yra nedaug. Tiesiog liko nesužiūrėta“, – patikino Švietimo skyriaus vedėja.

Anot jos, edukacinis mokestis Kaišiadorių rajono savivaldybėje išties didesnis nei Elektrėnuose, bet tėvams į darželį nereikia nešti jokių priemonių.

Gresia nuobaudos

Kaišiadorių rajono mero Vytenio Tomkaus teigimu, švietimo įstaigų auditas šiemet paskirtas, norint išsiaiškinti, kaip organizuojamas maitinimas darželiuose ir mokyklose. Jo išvados, tikėtina, leis atrasti ir įdiegti geriausią praktiką.

Paaiškėjo, jog trys mokyklos-darželiai savavališkai nesilaikė nustatytos tvarkos. Paprašėme jų direktorių pasiaiškinti. Spręsime, ar yra pagrindas taikyti drausminę atsakomybę, – patikino Kaišiadorių rajono meras.

„Paaiškėjo, jog trys mokyklos-darželiai savavališkai nesilaikė nustatytos tvarkos. Tikrai keista, jog niekas nesužiūrėjo, juk kasmet teikiamos direktorių veiklos ataskaitos. Paprašėme šių trijų įstaigų direktorių pasiaiškinti. Spręsime, ar yra pagrindas taikyti drausminę atsakomybę“, – patikino jis.

Paklaustas, kokia nauda direktoriams nenumatyti antkainio ir nesurinkti įstaigai daugiau pinigų, meras tik spėliojo: „Gal nulėmė mokinių tėvų spaudimas, nenorėjo su kuo nors pyktis“.

Audito metu, anot jo, aptikta ir daugiau pažeidimų. Didžioji dalis jų yra susijusi su viešaisiais pirkimais. Kai kurios Kaišiadorių rajono švietimo įstaigos mėgo numatyti vieną pirkimo kainą, o priimdavo pasiūlymą už didesnę. Iš viso dėl vienokių ar kitokių aptiktų teisės aktų pažeidimų pasiaiškinti paprašyti net aštuonių Kaišiadorių rajono švietimo įstaigų vadovai.

„Peršasi išvada, jog maisto produktų pirkimas turi būti vykdomas centralizuotai, nes dabar viena mokykla sugeba jų įsigyti dvigubai pigiau nei kita. Manau, jog didesnėse mokyklose geriau pirkti maitinimo paslaugą. Labiau apsimoka. O į mažesnes ir pačių privatininkų neprisikviesi“, – teigė jis.

Jaučia spaudimą

Žiežmarių mokyklos-darželio „Vaikystės dvaras“ direktorė Eglė Raudeliūnienė paklausta, kaip susiklostė taip, kad jos valdomoje įstaigoje nebuvo taikomas privalomas antkainis, patikino, apie tai nieko nežinojusi, nes įstaigoje dirbti pradėjo tik prieš pusantrų metų.

„Išties, antkainis nebuvo taikomas be pagrindo. Nebuvau įsigilinusi. Daug veiklos, jos spektras platus. Praslydo pro akis. Džiaugiuosi, kad buvo atliktas auditas. Dabar susitvarkėme viską. Suprantu, kad tėveliai pergyvena, ypač tie, kurie turi po du vaikus. Bet tai – neginčijamas sprendimas. Tokį antkainį jie privalėjo mokėti jau nuo 2011 metų“, – kalbėjo direktorė.

Žiežmariai iš paukščio skrydžio
Žiežmariai iš paukščio skrydžio

Ji patikino jaučianti iš Kaišiadorių valdžios spaudimą į mokyklos-darželio virtuvę įsileisti privatininkus, tačiau esanti prieš tai.

„Ir pats auditas buvo to spaudimo dalis. Kad nustatytų krūvą pažeidimų. Problema yra viešieji pirkimai. Nori ne tik atitikti taisykles, bet ir išlikti skaidrus prieš mokinių tėvelius. Numatyta sandorius sudaryti su mažiausią kainą pasiūliusiais, o tai reiškia ir žemiausią kokybę.

Aš nenoriu, kad mano įstaigos mokiniai išaugtų ant bandelių. Kas svarbiau, ar mažiausia kaina ar aukščiausia kokybė, kai kalbame apie vaikų skrandį? Privati įmonė juk norės uždirbti iš mano mokinių. O savus virėjus ir jų veiklą aš galiu kontroliuoti. Beje, ar žinote, kad nėra nustatyta, kur ir kaip galima panaudoti tą surinktą antkainį? Visos įstaigos elgiasi kaip išmanančios“, – patikino ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius