Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalia Grybauskaitė vetuos pataisas dėl gerai besimokančio studento kriterijų

Prezidentė Dalia Grybauskaitė nusprendė Seimui grąžinti tobulinti pataisas, kurios numato, kad pačios aukštosios mokyklos spręstų, ką laikyti gerai besimokančiu studentu.
Ceremonijos akimirka
Ceremonijos akimirka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tai penktadienį žurnalistams pranešė prezidentės patarėja Rūta Kačkutė. Prezidentės sprendimas paskelbtas po jos susitikimo su Seimo, Vyriausybės, akademinės bendruomenės ir studentų atstovais, konstitucinės teisės ekspertais.

„Šios įstatymo pataisos neatitinka Konstitucinio Teismo (KT) suformuluotos doktrinos (...). Susitikime buvo sutarta, kad (Seimo) pavasario sesijoje turi būti surasti ir priimti atitinkami sprendimai tam, kad rotacija nebūtų stabdoma, kai ateis tam laikas“, – teigė R.Kačkutė.

Anot jos, susitikime penktadienį aptarta, kad siekiant apibrėžti gerai besimokantį studentą „reikia ieškoti kitų kriterijų, o ne įteisinti tam tikrą konkretų balą“.

Susitikime dalyvavęs buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas Vytautas Sinkevičius, paklaustas, ar gerai besimokantį studentą būtų galima apibūdinti neminint jo pažymių vidurkio, žurnalistams teigė, kad galimi įvairūs kriterijai.

„Tie kriterijai gali būti įvairūs, bet KT yra pasakęs dar vieną dalyką – nustatant kriterijus negalima paneigti visuotinai priimtos žodžių „gerai besimokantis“ reikšmės. Tai jeigu jūs paklausite, kas yra gerai besimokantis, tai tikrai ne tas studentas, kuris mokosi šešiais balais“, – dėstė V.Sinkevičius.

Studentų rotacija aukštosiose mokyklose sustojo po KT 2014 metų nutarimo, kuriuo Mokslo ir studijų įstatyme įtvirtintas studentų rotacijos mechanizmas pripažintas prieštaraujančiu Konstitucijai.

Po KT nutarimo Švietimo ir mokslo ministerija pasiūlė kaip gerai besimokančio studento kriterijų nustatyti septynių balų ribą, tačiau pernai gruodžio pabaigoje Seimas, balsuodamas dėl gerai besimokančio studento apibrėžimo, pritarė liberalo Gintaro Steponavičiaus siūlymui, kad tokį statusą turėtų studentas, jei jo vidurkis įvertintas „gerai“ pagal aukštųjų mokyklų statutuose, atsižvelgiant į studijų sričių ir krypčių grupių specifiką, nustatytą studijų rezultatų vertinimo sistemą.

2014 metais KT paskelbė, kad įstatyme nustatyta studentų rotacijos tvarka prieštarauja Konstitucijai, nes sudaroma galimybė valstybės finansuojamą vietą išlaikyti ir studentams, kurių mokymosi lygis neatitinka visuotinai pripažįstamo žodžio „geras“ reikšmės. KT sukritikuotame Mokslo ir studijų įstatyme buvo numatyta, kad valstybės finansavimą gavęs studentas jį gali prarasti tik tuo atveju, jei po metų jo vidurkis yra daugiau kaip dviem balais mažesnis negu to paties kurso studentų vidurkis. Po KT nutarimo ši norma nebegalioja, o naujas rotacijos mechanizmas dar nepatvirtintas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius