Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalis VU studentų piktinasi „gyvais“ egzaminais, augant nerimui dėl naujos viruso bangos

Dalis Vilniaus universiteto (VU) Teisės fakulteto studentų piktinasi, kad COVID-19 pandemijos metu epidemiologinei situacijai išliekant sudėtingai semestro pabaigos egzaminai rengiami ne nuotoliniu būdu, o gyvai. Anot VU Teisės fakulteto atstovės, organizuoti egzaminus kontaktiniu būdu, užtikrinant studentų ir darbuotojų saugumą, leidžia tiek įstatymai, tiek šios aukštosios mokyklos Senato nustatyta tvarka. Kartu pažymima, kad imamasi visų saugumo priemonių.
Mokslų metų pradžios studentų eisena Gedimino pr.
Mokslų metų pradžios studentų eisena Gedimino pr. / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

15min parašytame laiške aiškinama, esą norima pranešti apie VU Teisės fakulteto administracijos sprendimus, „keliančius pavojų šio fakulteto studentų bendruomenei ir universitete dirbantiems darbuotojams“.

Nurodoma, kad laiškas – VU Teisės fakulteto studentų bendruomenės vardu. „Pasirašome anonimu, kadangi bijome dėl administracijos sprendimų mūsų atžvilgiu, sužinojus apie šį pranešimą“, – teigiama laiške.

Baimė dėl akademinės sėkmės

Jame rašoma, kad VU Teisės fakulteto dekanas spalio 28 dieną paskelbė sprendimą, kuriuo nustatė, kad rudens semestro egzaminų laikymas bus vykdomas kontaktiniu būdu. Priduriama, kad situacija dėl COVID-19 Lietuvoje tada buvo geresnė.

Laiške sakoma, kad prieš prasidedant rudens semestro egzaminų sesijai, VU Teisės fakulteto dekanas Tomas Davulis ir administracija organizavo nuotolinį susitikimą su studentais, norėdami aptarti egzaminų organizavimą.

„Šis nuotolinis susitikimas buvo išprovokuotas didžiulės pasipriešinimo reakcijos iš studentų bendruomenės ir dalies fakulteto dėstytojų dėl egzaminų organizavimo kontaktiniu būdu.

Nuotoliniame susitikime dalyvavo administracija ir virš keturių šimtų studentų, studentai argumentuotai grindė savo poziciją dėl egzaminų organizavimo nuotoliniu būdu, sakydami, kad COVID užsikrėtusių asmenų skaičiai sparčiai auga, egzaminų sesija prasideda kaip tik prieš šventes, tai reiškia, kad atsiranda didžiulis pavojus virusą platinti, taip pat egzaminai jau dvi paskutines sesijas buvo organizuojami nuotoliniu būdu, t.y. Vilniaus universiteto Teisės fakultetas jau yra sukūręs ir sėkmingai naudojo kitą egzaminų laikymo būdą, naudodamas e.mokymų platformą.

Visgi net po didžiulio bendruomenės pasipriešinimo, dekanas Tomas Davulis savo pozicijos nepakeitė ir nusprendė organizuoti egzaminus kontaktiniu būdu, motyvuodamas, kad akademinis sąžiningumas yra svarbiau, nei Vilniaus universiteto studentų bendruomenės ir darbuotojų bei jų artimųjų sveikata“, – aiškinama laiške.

E. Kurausko nuotr./VU Teisės fakulteto dekanas prof. Tomas Davulis
E. Kurausko nuotr./VU Teisės fakulteto dekanas prof. Tomas Davulis

Jame teigiama, esą užtikrinti saugumo egzaminų metu neįmanoma – vienas Teisės fakulteto kursas susideda maždaug iš dviejų šimtų žmonių, laikančių egzaminą kartu, t.y. nėra tokio dydžio auditorijų, kuriose būtų įmanoma užtikrinti saugius atstumus.

Taip pat aiškinama, neva keletą savaičių iki sesijos universitete nebuvo tikrinami galimybių pasai.

Sakoma, kad beveik kiekviename egzaminus laikiusiame kurse atsirado bent po vieną asmenį, užsikrėtusį koronavirusu. Esą taip pat užsikrėtė ir darbuotojas, dirbęs auditorijoje, kurioje laikyti egzaminai.

„Problema, kad asmenys, įtardami, kad yra galimai užsikrėtę COVID, vis tiek eina laikyti egzaminų gyvai, auditorijose su daug studentų, kadangi dekanas nėra nustatęs jokios egzaminų laikymo tvarkos tuo atveju, jei negali atvykti egzaminų laikyti gyvai dėl užkrėtimo COVID rizikos, t.y. studentai per daug bijo dėl savo akademinės sėkmės nesant jokio apibrėžtumo, ką daryti tuo atveju, kai negali egzamino išlaikyti gyvai.

Net ir po visų šių užsikrėtimų, administracija nesiėmė didesnių saugumo priemonių, toliau nebuvo tikrinami galimybių pasai (universitete tam yra paskirti asmenys, tačiau praktikoje, atėjus į egzaminus, dauguma studentų nėra tikrinami, kadangi tikrintojų nėra reikiamose vietose), toliau dideli kiekiai studentų sugrūdami į mažas patalpas laikyti egzaminų“, – rašoma, kaip teigiama, VU Teisės fakulteto studentų bendruomenės atstovų laiške.

Skaidresnis būdas

VU Teisės fakulteto atstovė viešiesiems ryšiams docentė Vigita Vėbraitė pažymėjo, kad egzaminus organizuoti kontaktiniu būdu, užtikrinant studentų ir darbuotojų saugumą, leidžia tiek Lietuvos Respublikos įstatymai, tiek Vilniaus universiteto Senato nustatyta tvarka.

„Toks egzaminų laikymo būdas pasirinktas siekiant užtikrinti kiek įmanomą skaidresnį ir sąžiningesnį egzaminų laikymą“, – sakė ji.

Toks egzaminų laikymo būdas pasirinktas siekiant užtikrinti kiek įmanomą skaidresnį ir sąžiningesnį egzaminų laikymą.

Pasak V.Vėbraitės, įeinant į VU Teisės fakultetą darbo metu galimybių pasai tikrinami visada, tam kasdien yra paskirti darbuotojai.

Jos teigimu, egzaminų metu užtikrinamos būtinosios saugumo priemonės, yra galimybė dezinfekuoti rankas, visi privalo dėvėti apsaugines kaukes.

„Tai atitinka Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Vilniaus universiteto nustatytus saugumo reikalavimus. Atkreipiame dėmesį, kad studentų atveju vien tik universitetai yra tos įstaigos, kurios registruoja (bent egzamino metu) jų atvykimą ir buvimą tam tikrą laiko tarpą žmonių grupėje.

Tai nedaroma jokių kitų renginių ir veiklų atveju (viešasis transportas, sporto klubai, naktiniai klubai, parduotuvės, koncertai, teatras, kavinės ir t.t.) , todėl teigti, kad būtent egzamino metu, kuomet dėvimos kaukės ir laikomasi viešosios valdžios nurodymų, vyksta užsikrėtimai, yra netikslu“, – akcentavo VU Teisės fakulteto atstovė viešiesiems ryšiams.

Egzaminų sesija ką tik prasidėjo, šią savaitę universitete – atostogos.

V.Vėbraitė pabrėžė, kad labai apgailestaujama dėl užsikrėtusiųjų ir tų, kurie baiminasi dėl savo sveikatos. Tačiau, anot jos, nėra duomenų, kad asmenys užsikrėtė egzamino VU Teisės fakultete metu.

„Tokia informacija mums nežinoma. Žinoma tik tai, kad buvo sąlytis su asmeniu, kuris laikė egzaminą, ir vėliau buvo nustatyta, kad jis buvo infekuotas. Užsikrėtimo momentai nenustatyti – tai galėjo būti ir prieš egzaminą, ir po jo, ir ne egzamino metu universitete (pvz., važiuojant liftu ar geriant kavą). Egzaminą laikančių studentų postudijinės veiklos universiteto administracija nekontroliuoja, – nurodė ji.

– Taip pat, teiginys, kad „asmenys, įtardami, jog yra galimai užsikrėtę koronavirusu, vis tiek eina laikyti egzaminų gyvai“, neatitinka tikrovės, nes mums tokie atvejai nežinomi. Turint simptomų draudžiama dalyvauti egzamine.

Teiginys, „dekanas nėra nustatęs jokios egzaminų laikymo tvarkos tuo atveju, jei studentas negali atvykti egzaminų laikyti gyvai dėl užkrėtimo COVID-19 rizikos“ neatitinka tikrovės, nes fakultete galioja tvarka (minėtas įsakymas), pagal kurią studentas nepraranda laikymo teisės, o ateina laikyti perlaikymo metu per pratęstą sesiją. Tokia Tvarka galioja bet kokiam pateisinamam neatvykimui. Bendrai egzaminų perlaikymo tvarka yra nustatoma Vilniaus universiteto studijų nuostatuose.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ES skaitmeninis COVID pažymėjimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ES skaitmeninis COVID pažymėjimas

V.Vėbraitė minėjo, kad siekiant užkirsti kelią koronaviruso plitimui, be esamų saugumo priemonių, VU Teisės fakulteto administracija ėmėsi ir papildomų.

Yra ir toliau bus mažinamos laukiančiųjų grupės ir atsisakoma didesnių srautų egzamino VU egzaminavimo centre.

Numatytas skirtingas egzamino laikymas atskiroms grupėmis.

Anot VU Teisės fakulteto atstovės, situacijai visoje šalyje pablogėjus ir augant suvaržymų skaičiui fakulteto administracija imsis priemonių, nustatytų teisės aktuose, bei sieks ir toliau vykdyti egzaminų sesiją saugiai.

Vadovaujasi sprendimais

VU Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus atstovų teigimu, universitete studijos vyksta vadovaujantis Vyriausybės ir ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo sprendimais.

VU Senato nutarimu visos studijų veiklos, išskyrus keletą smulkių išimčių, yra vykdomos kontaktiniu (nenuotoliniu) būdu.

Tarp jų – ir studijų pasiekimų vertinimas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniaus universitetas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniaus universitetas

„Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės sprendimu į Vilniaus universitete vykdomas kontaktines studijų veiklas patekti gali tik asmenys, turintys galiojantį galimybių pasą ar kitą dokumentą, įrodantį, kad asmuo turi galimybę dalyvauti kontaktinėse veiklose.

Taip pat visą laiką būnant VU patalpose privaloma dėvėti burną ir nosį dengiančias apsaugos priemones, laikytis atstumų bei laikytis kitų higienos reikalavimų“, – nurodė universiteto Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius