Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Darbas ar emigracija – ne kliūtis studijoms Lietuvoje

Dar visiškai neseniai pasaulyje pasklidusi mokymosi visą gyvenimą idėja, šiuo metu jau yra tapusi realia būtinybe – šiandien privalo mokytis kiekvienas, siekiantis išlikti perspektyvus darbo rinkoje.
Darbas ar emigracija – ne kliūtis studijoms Lietuvoje
Darbas ar emigracija – ne kliūtis studijoms Lietuvoje / Partnerio nuotr.

Dabartinėmis sąlygomis, kuomet pasaulis tampa vis globalesnis, o žmonės mobilesni, ištęstinių studijų forma daugeliui gali tapti itin patogiu įrankiu įgyti naujų žinių bei universitetinį išsilavinimą patvirtinantį diplomą. Pastaraisiais metais sparčiai besivystantis mūsų šalies agroverslas yra tas sektorius, kuriame ypač laukiami išsilavinę darbuotojai. Todėl šiam sektoriui specialistus su universitetiniu išsilavinimu rengiantis Aleksandro Stulginskio universitetas, vienas iš nedaugelio šalyje, šiuo metu yra sudaręs visas sąlygas studijuoti nuotoliniu būdu studentams, kurie dirba ar gyvena užsienyje.

Atstumas tarp studento ir dėstytojo – ne kliūtis universitetinėms studijoms

Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) Ekonomikos ir vadybos fakulteto dekanė prof. Astrida Miceikienė pasakoja, kad ištęstinių studijų formą šiame universitete paprastai renkasi dirbantys žmonės, nenorintys palikti turimos darbo vietos bei žinantys, kokių žinių jiems stinga. Taip pat turima sėkmingai besimokančių studentų, gyvenančių bei dirbančių Anglijoje, Airijoje, Norvegijoje, Vokietijoje. „O tai akivaizdus patvirtinimas, jog atstumas tarp studijuojančiojo ir dėstytojo šiais laikais – ne kliūtis pasiekti geriems rezultatams“, – neabejoja pašnekovė.

Partnerio nuotr./Darbas ar emigracija – ne kliūtis studijoms Lietuvoje
Partnerio nuotr./Darbas ar emigracija – ne kliūtis studijoms Lietuvoje

Ištęstinę studijų formą ASU galima rinktis studijuojant beveik visas (18) studijų programas, pradedant klasikinėmis Agronomija, Miškininkyste, Žemėtvarka ar Inžinerija, baigiant naujausiomis – Logistika ir prekyba, Akvakultūros technologijos ar Medienos mokslas ir prekyba.

Studijų procesas – pritaikytas studijuojančiajam

Į patį universitetą studentai turi atvykti du kartus per metus į dvi sesijas, kurios trunka nuo dviejų iki trijų savaičių. Egzaminų laikas skiriamas šeštadieniais. Taip pat šeštadieniais bei ketvirtadieniais, arba kitu studentui patogiu metu, vyksta dėstytojų konsultacijos.

„Studentai internetu gauna visą mokomąją medžiagą, testus, paskaitų video įrašus, kuriuos gali savarankiškai peržiūrėti bei išklausyti. Jie bet kada, naudodamiesi nuotolinėmis prieigomis Skype, Moodle ar kitomis gali bendrauti su dėstytojais on line, peržiūrėti atsiųstą medžiagą.

Kiekvienų mokslo metų pradžioje studentas gauna planą ir aiškiai žino visą studijų proceso eigą, todėl gali iš anksto susiplanuoti savo darbinę veiklą ir mokslus. Tiesa, ištęstinės pirmosios pakopos studijos trunka vieneriais metais ilgiau nei nuolatinės – ne ketverius, o penkerius metus. Tačiau kitaip ir negalėtų būti. Nes studijų programų turinys, kokybė bei reikalavimai visiems yra vienodi“. – teigia A. Miceikienė.

Partnerio nuotr./Darbas ar emigracija – ne kliūtis studijoms Lietuvoje
Partnerio nuotr./Darbas ar emigracija – ne kliūtis studijoms Lietuvoje

Dekanė pasakoja, kad atsižvelgiant į tai, jog pastaraisiais metais dirba ir vis daugiau nuolatines (stacionaro) studijas pasirinkusių studentų, universitetas į tai taip pat stengiasi reaguoti lanksčiai. „Pastebime, kad nuolatines studijas pagal programas Kultūros vadyba ir turizmas bei Kaimo plėtros administravimas renkasi regionų gyventojai, neretai jau dirbantys paslaugų ar viešojo administravimo sektoriuose. Todėl tokių studentų patogumui intensyvų studijų procesą organizuojame šeštadieniais ir sekmadieniais. Sudaryti sąlygas universitetas visada bus pasirengęs. Tegu žmonės tik turi motyvacijos mokytis“, – Rugsėjo 1 – ąją pasitikti tapus ASU studentu, ragina šio universiteto Ekonomikos ir vadybos fakulteto dekanė A. Miceikienė.

Ištęstinė studijų forma patraukli ir darbdaviams

Agroverslo sektoriuje veikiančių įmonių vadovai teigia taip pat esantys pasirengę sudaryti sąlygas savo darbuotojams tokiu būdu tobulėti, o baigus studijas – kopti karjeros laiptais.

„Priežastis, kodėl šiais laikais jaunam žmogui ASU tikslinga studijuoti, pavyzdžiui, logistiką ar finansų mokslą akivaizdi – toks specialistas visada įsidarbins pagal įgytą specialybę, nes sektorius auga tigro šuoliais“, – A. Miceikienės mintims antrina ir vienos didžiausių šalyje logistikos ir transporto įmonės UAB „Hegelmann Transporte“ finansų direktorius Vytis Arlauskas. Jo teigimu, ši įmonė sudaro kuo palankesnes sąlygas savo darbuotojams derinti darbą ir studijas bei įgyti universitetinį išsilavinimą. Ir tokie atvejai šioje įmonėje – ne pavieniai. „Žmogaus noras tobulėti visada leidžia daryti prielaidą, kad toks žmogus yra iniciatyvus, darbštus bei turi ambicijų kopti karjeros laiptais“, – neabejoja V. Arlauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius