-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiau kaip 40 švietimo ir mokslo įstaigų diegs naują bibliotekos paslaugų platformą

Daugiau kaip 40 šalies švietimo ir mokslo institucijų pradeda diegti naujos kartos bibliotekos paslaugų platformą, kurią sudaro tarptautinės kompanijos „Ex Libris“ bibliotekiniai produktai „Alma“ ir „Primo VE“, pirmadienį pranešė Vilniaus universitetas (VU).
Mokykla
Mokykla / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Biblioteka Mokslas

„Naujoji bibliotekos paslaugų platforma Lietuvos akademinei bendruomenei suteiks naujų galimybių šalies mastu kurti bendrąjį akademinių bibliotekų elektroninį katalogą su daugiau kaip 2 mln. bibliografinių įrašų, taip pat bendradarbiauti pasauliniu mastu ir keistis laisvai prieinamais duomenimis su „Alma“ ir „Primo VE“ bendruomene, kurią sudaro daugiau nei 2380 bibliotekų visame pasaulyje“, – sako VU Informacinių technologijų paslaugų centro vadovas Arūnas Stašionis.

Pasak A.Stašionio, kuris yra Lietuvos akademinės elektroninės bibliotekos (eLABa) informacinės sistemos duomenų valdymo įgaliotinis, nauja platforma leis paprasčiau naudotis internetine naudotojo sąsaja, pritaikyta ir mobiliesiems įrenginiams, lengviau administruoti elektroninius leidinius, taikyti pasaulyje paplitusius informacijos valdymo protokolus ir standartus.

Kaip nurodoma pranešime, nauji bibliotekiniai produktai į institucijas jie bus įdiegti per dvejus metus. Platformos pirkimą vykdo Vilniaus universitetas (VU), finansuoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, projektas įgyvendinamas pagal Lietuvos mokslo ir studijų informacinės infrastruktūros plėtros 2021–2024 metų veiksmų planą.

Pasak pranešimo, diegiama naujoji platforma glaudžiai susijusi su eLABa informacine sistema, kurioje kaupiami ir viešai prieigai teikiami bibliotekų katalogai, mokslo ir studijų dokumentai ir jų metaduomenys.

eLABa informacinėje sistemoje nuo 2001 metų taip pat kaupiamos mokslo ir meno publikacijos, studijų baigiamųjų darbų ir disertacijų aprašai, visateksčiai dokumentai. Šiandien joje sukaupta beveik 600 tūkst. dokumentų aprašų.

eLABa informacine sistema naudojasi 47 Lietuvos institucijos: universitetai, kolegijos, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka, institutai ir kt.. Sistemos naudotojus vienija eLABa konsorciumas, teikiantis jiems metodinę, konsultacinę, organizacinę ir kitą pagalbą.

Kaip nurodoma pranešime, projekto vertė siekia 2,4 mln. eurų, jis truks trejus metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius