Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl skandalo KTU šauks gimnazijos valdybos posėdį: bendruomenė skyla į dvi dalis

Į viešumą iškilus KTU gimnazijos skandalui dėl iš pareigų besitraukiančio istorijos mokytojo Domo Boguševičiaus, švietimo įstaigos bendruomenė skilo į dvi dalis. Vieni gina pedagogą, vis garsiau kalbėdami apie gimnaziją ištikusią vertybių krizę, reikalaudami direktoriaus galvos, kiti stoja administracijos pusėn. Teisėjo poziciją artimiausiu metu turėtų užimti gimnazijos steigėjas KTU.
KTU gimnazijos „flash mob“ akcija
KTU gimnazijos „flash mob“ akcija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Kauno technologijos universitetas (KTU), kaip KTU gimnazijos (KTUG) steigėjas, labai atsakingai ir rimtai vertina susiklosčiusią situaciją. Klausimas yra labai jautrus, keliantis daug emocijų, todėl skuboti sprendimai negali būti priimami. Tiek gimnazijos mokiniams, tiek mokytojams, tiek administracijai privaloma laikytis akademinio sąžiningumo principų, darbo tvarkos taisyklių, KTU gimnazijos įstatų.

Artimiausiomis dienomis bus sušauktas gimnazijos valdybos posėdis.

Šiandien įvyko Universiteto atstovų susitikimai su gimnazijos moksleiviais, tėvais, dalimi mokytojų. Gimnazijos bendruomenė situaciją vertina skirtingai, tačiau matomas noras kalbėtis, aiškintis situaciją tiek šiuo konkrečiu atveju, tiek apskritai apie gimnaziją, administracijos veiklą ir bendrą mikroklimatą“, – 15min informavo KTU Viešųjų ryšių projektų vadovas Mantas Lapinskas.

Pasak jo, artimiausiomis dienomis bus sušauktas gimnazijos valdybos posėdis. Valdybos nariai, įsigilinę į situaciją, surinkę visą informaciją, išklausę mokinių, mokytojų, administracijos, tėvų atstovų nuomones, priims sprendimus dėl tolimesnių veiksmų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Domas Biguševičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Domas Biguševičius

D.Boguševičius, M.Lapinsko teigimu, gimnazijoje dirba nuo 2007 metų, o šiuo metu yra įteikęs atsistatydinimo pareiškimą, tad jis dar yra gimnazijos darbuotojas. Jo nedarbingumo lapelis baigia galioti šiandien, tačiau buvo pratęstas iki gruodžio 11 d.

„Kaip ir visiems mokytojams, jam būdavo suteikiama Kalėdinė premija, 2015 metais jis išrinktas geriausiu Kauno miesto mokytoju, jam taip pat įteikta KTUG Alumni Metų mokytojo stipendija“, – nuopelnus vardijo KTU atstovas.

Kol steigėjas sprendžia, kaip sudėlioti taškus ant i, į 15min redakciją plaukia mokytoją arba KTU gimnazijos administraciją, kuri šiuo metu nusprendė susilaikyti nuo komentarų, palaikančiųjų laiškai.

„Vakar vakare 21-ąją KTUG kartą pasiekė naujienos apie mokytojo Domo Boguševičiaus persekiojimą. Į tai sureagavome palaikymo laišku. Laišką, skirtą palaikyti istorijos mokytoją Domą Boguševičių, per pusdienį pasirašė 53 iš 74 dvidešimt pirmosios kartos (baigę gimnaziją 2012 metais – aut. past.) KTUG gimnazistų. Laiško tikslas – paremti gimnazijos mokytoją Domą Boguševičių ir priešintis neakademinių priemonių poveikiui akademiniam gimnazijos gyvenimui.

Manome, kad susilaikymas ir tyla būtų tik eilinis taikstymosi su neteisybe požymis, kuris jau yra padaręs neišdildomos žalos gimnazijai praeityje.

Mes manome, kad susilaikymas ir tyla būtų tik eilinis taikstymosi su neteisybe požymis, kuris jau yra padaręs neišdildomos žalos gimnazijai praeityje. Palaikymo raštas buvo rašomas žinant mokytojo darbo metodus ir kompetenciją, nes jis dėstė istorijos kursą visai mūsų laidai, ir buvo vienos iš klasių auklėtojas“, – teigiama laiške.

15min pateikia visą laiško turinį: „KTU gimnazijoje visada buvo puoselėjamos žmogiškosios vertybės, kurios ir buvo stipriausias šios mokyklos pamatas. Visų kartų moksleiviai gimnazijoje siekė asmeninio tobulėjimo įvairiose mokslo srityse, ne tik žinodami savo laisves ir teises, bet ir gerbdami aplinkinių žmonių idėjas. Daugeliui iš mūsų gimnazija suteikė neeilinę galimybę būti kitokiems savo pačių asmenybėse, kritiškai mąstyti ir stengtis daryti teisingus sprendimus ne tik savo aplinkoje, bet ir visuomeniniame gyvenime.

Domas Boguševičius, vienas iš labiausiai išsilavinusių, įkvepiančių ir šiuolaikiškų mokytojų Lietuvoje, mums, buvusiems KTUG gimnazistams, būtent ir skiepijo žodžio laisvės, kritiško mąstymo bei nebijojimo būti savimi vertybes. Deja, bet panašu, kad šios vertybės kuo toliau, tuo labiau virsta tik skambiomis ir bereikšmėmis frazėmis.

Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr./KTU gimnazija
Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr./KTU gimnazija

Mes, 21-oji KTUG laida, manome, kad nepaisant tinkamo istorijos mokytojo elgesio, kuomet keliems mokiniams dėl akademinių taisyklių pažeidimo – nusirašinėjimo – buvo parašyti neigiami įvertinimai, Domas Boguševičius sulaukė nepagrįstai neigiamo gimnazijos vadovybės įvertinimo bei nepasitikėjimo mokytojo kompetencija ir vertinimo metodika. Manome, kad neadekvati įtakingų tėvų reakcija į mokytojo poelgį bei padaryta įtaka gimnazijos vadovybei sukuria slogios ir policinės įstaigos atmosferą mokykloje, kur nė vienas mokytojas negali jaustis komfortabiliai ir dirbti remdamasis darbo praktika ir kompetencijomis grįstais metodais.

Kaip parodė buvusio gimnazijos direktoriaus gerb. Bronislovo Burgio istorija, visuomenė įžengė į tokį laiko tarpsnį, kai nebepaisoma elementarių susitarimų, ir vietoj to, kad kurtume pasitikėjimo ir moralės visuomenę, leidžiame įtakai ir toliau klestėti. Idėja kurti nepriklausomą, mąstančią ir brandžią visuomenę pamažu vis žlunga su kiekviena panašia istorija.

Dėl tokių mokytojų kaip Domas Boguševičius, kurie mus išmokė būti brandžiais žmonėmis, dabar stojame mūru, ir tikimės, kad visi drauge neleisime dar kartą pasikartoti Bronislovo Burgio istorijai. Pasirašo 53 iš 74 XXI KTUG laidos gimnazistų“.

Savo žodį tarė ir dauguma KTU gimnazijos mokytojų, nepritariančių viešoje erdvėje gimnazistų platinamai peticijai. Gruodžio 4 d. jie taip pat paruošė kreipimąsi į KTU rektorę. Raštą pasirašė 32 iš 49 gimnazijos mokytojų.

„Mes, KTUG mokytojai ir kiti darbuotojai, būdami KTUG bendruomenės dalimi, nepritariame „KTUG bendruomenės peticijoje“ išsakytai pozicijai. Mokytojai ir kiti darbuotojai gali dirbti pagal savo metodikas, turi kūrybinę laisvę ir jiems nėra daromas joks spaudimas. Mokytojas Domas Boguševičius nėra gavęs jokių drausminių nuobaudų ir savo noru pateikė prašymą išeiti iš darbo.

Gimnazistai, pateikę minėtą peticiją, turi ribotą vienpusę informaciją, kurią jau paskelbė socialiniuose tinkluose. Jų paskelbta informacija yra klaidinanti visuomenę ir neatspindi realios situacijos bei visos KTUG bendruomenės pozicijos. Palaikome administracijos veiksmus, kurie grindžiami LR ugdymo procesą reglamentuojančiais dokumentais“, – rašoma mokytojų rašte.

Skandalas įsižiebė po to, kai spalio 25 d. mokytojas D.Boguševičius pamokos metu pričiupo nusirašinėjančius kelis mokinius. Jų nusižengimą jis įvertino „kuolais“. Tačiau vėliau, įkalbėtas gimnazijos administracijos, pedagogas savo vertinimą pakeitė. Tačiau tuo viskas nesibaigė.

Lapkritį KTU gimnazijos administraciją pasiekė nusirašinėjusių mokinių tėvelių skundas, kuriame kritikuojami D.Boguševičiaus mokymo metodai. Kartu pateikti ir pamokų metu daryti garso įrašai. Neatlaikęs spaudimo, lapkričio 30 d. vienas labiausiai vertinamų Kauno mokytojų pateikė prašymą atleisti jį iš pareigų. Pedagogas visa tai pavadino „persekiojimo kampanija“.

Nepatvirtintais duomenimis, vienas iš gimnazijos administracijai besiskundusių D.Boguševičiaus mokymo metodais tėvų – dosniai gimnaziją remiantis žymus verslininkas. Dalis KTU gimnazijos bendruomenės mano, jog jis galėjo ir gali daryti įtaką gimnazijos direktoriaus Tomo Kivaro sprendimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius