-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Didėjantis mokinių skaičius Klaipėdoje ir džiugina, ir verčia ieškoti sprendimų

Pasitikdama artėjančią mokslo metų pradžią Klaipėdos miesto valdžia šneka ne tik apie džiaugsmus ir naujoves, bet ir kylančius iššūkius. Vienas jų – kokiomis vilionėmis į Klaipėdą prisikviesti trūkstamų pedagogų.
Rugsėjo 1-oji Šolomo Aleichemo ORT gimnazijoje
Mokiniai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Džiaugiamasi, kad šiemet į uostamiesčio mokyklas susirinks kone puse tūkstančio moksleivių daugiau nei praėjusiais metais – iš viso per 19 700.

„Nenumaldomai artėjame 20-ies tūkstančių link. Tokia situacija ir džiugina, ir dar kartą primena, kad mūsų laukia daug naujų darbų, turiu omenyje ir naujos mokyklos statybą“, – trečiadienį vykusioje spaudos konferencijoje sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

O kol kas šiaurinėje miesto dalyje esančios mokyklos tiesia vienos kitai pagalbos ranką. Kelios „Verdenės“ pradinukų klasės jau ne pirmus metus glaudžiasi „Žemynos“ gimnazijoje, o šiemet Vytauto Didžiojo gimnazijoje bus įkurdintos ir dvi Vitės progimnazijos pirmokų klasės.

„Taip sprendžiame iššūkius, kol laukiame naujos mokyklos“, – minėjo Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Meras užsiminė ir apie būtinybę šiaurinėje miesto dalyje statyti naują darželį, nes šiemet į ikimokyklinio ugdymo įstaigas netelpa 160 darželinukų, daugiausia jų – šiaurinėje miesto dalyje.

Naujovės

Spaudos konferencijoje buvo pristatyta ne viena naujovė. Tai pradinuko bilietas, leisiantis mažiesiems per mokslo metus viešuoju transportu važinėti su 94 proc. nuolaida. Jis kainuos 10 eurų ir galios darbo dienomis iki gegužės 31-osios, pateikus ugdymo įstaigos išduotą mokinio pažymėjimą.

Kita naujovė – įdiegta priėmimo į mokyklas informacinė sistema.

„Šios sistemos vertinimų yra įvairių, bet svarbu, kad ji įdiegta, veikia. Reikia suvokti, kad tobulumui ribų nėra, o pamokas reikia išmokti visiems“, – naująją sistemą vertino meras.

Pasak jo, šiuos mokslo metus Klaipėdoje bus galima vadinti istoriniais, nes pradės veikti Kadetų mokykla, kurioje sukomplektuotos 5-8 klasės. Planuojama, kad šiais mokslo metais joje mokysis per 80 moksleivių.

Pasidžiaugta, kad pradėta įgyvendinti Švietimo paslaugų modernizavimo programa, pagal kurią 10-yje mokyklų bus įrengtos išmaniosios klasės. Tarp naujovių paminėtos ir Baltijos gimnazijoje suformuotos dvi universitetinės inžinerinio ugdymo klasės. Priminta, kad toliau bus tęsiama antrokų mokymo plaukti programa. Nuo rugsėjo 3 dienos programoje dalyvaus 1990 vaikų.

Iššūkiai

Tačiau yra ir iššūkių. Vienas jų – pedagogų trūkumas. Nors, pasak mero, palyginti su kitais miestais, Klaipėdoje situacija neatrodo dramatiškai, visgi vienokių ar kitokių sprendimų reikia ieškoti.

Pagal mokyklų pateiktus duomenis, 18-oje mokyklų gali trūkti 36 pedagoginių darbuotojų. 4 lietuvių kalbos ir literatūros, po 3 rusų, anglų kalbų, chemijos, biologijos, informacinių technologijų, po 2 pradinio ugdymo, gamtos ir žmogaus, fizikos, po 1 ekonomikos, teatro, vokiečių kalbos, matematikos, dailės, geografijos, tikybos, 1 pailgintos grupės pedagogo, 6 logopedų, 1 surdopedagogo.

„Ši problema kyla, nes aukštosios mokyklos nepritraukia studentų į kai kurias specialybes, pavyzdžiui matematikos, fizikos, chemijos. Yra dar viena problema, kad niekas iš viso neruošia pradinių klasių ir lietuvių kalbos mokytojų rusakalbėms mokykloms. Tad gali tekti vilioti šios srities specialistus, kad ir iš Šalčininkų ar Visagino“, – pasakojo Švietimo skyriaus vedėja.

Vicemeras Arvydas Cesiulis antrino, kad pats laikas sugalvoti įvairių netradicinių būdų, kurie padėtų privilioti į mokyklas pageidaujamų specialistų.

„Galbūt reikėtų skirti tikslines stipendijas studijuojantiems pedagogiką, kad paskui juos būtų galima prisikviesti dirbti į uostamiestį. Manau, reikėtų jiems padėti ir apsigyventi, nes šios profesijos atstovai paprastai neuždirba daug pinigų“, – kalbėjo A.Cesiulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius