Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiausias chemijos mokslo žavesys – galimybė sukurti tai, ko anksčiau nebuvo

Renkantis universitetines studijas būsimiems studentams rūpi ne tik mokslo kokybė, specialybės šiuolaikiškumas ir patrauklumas, bet ir darbo rinkos perspektyvos Lietuvoje bei užsienyje. Apie chemijos mokslo ateitį, studentų pasirinkimo galimybes pasakoja Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakulteto (KTU CTF) dekanas, profesorius, mokslų daktaras Kęstutis Baltakys.
Chemijos laboratorija
Chemijos laboratorija / 123RF.com nuotr.

Studentams atsiveria daugiau galimybių

Pasak KTU CTF dekano, prof. dr. Kęstučio Baltakio, pastaraisiais metais pastebima, kad pirmojo kurso studentų bendrųjų disciplinų žinios yra labai nevienodos. Šis nevienodumas atsiranda dėl Lietuvos vidurinio ugdymo programų aprašo ir vidurinio ugdymo bendrųjų ugdymo planų tvarkos, kuri moksleiviui leidžia pasirinkti mokymosi lygį ar ugdymo srities dalyką. Tokiu atveju, gamtamokslinio ugdymo srityje tarpusavyje konkuruoja biologijos, fizikos ar chemijos dalykai, kurie yra ypač aktualūs studijuojantiems Kauno technologijos universitete. Dažniausiai jau dešimtoje klasėje mokiniai linkę atsisakyti dalykų, kurie sekasi prasčiau ir vietoj chemijos pasirenka biologiją ir/ar fiziką.

„Atsižvelgiant į tai, KTU inžinerijos bei technologijos mokslų studijų krypčių grupėse pirmosios studijų pakopos gali būti dviejų krypčių/tarpkryptinės ar jungtinės studijų programos, kurių rezultatai turi tenkinti Bendruosius studijų reikalavimus ir suteikti naujų žinių bei karjeros galimybių“, – pabrėžia prof. dr. K. Baltakys.

Organizatorių nuotr./Kęstutis Baltakys
Organizatorių nuotr./Kęstutis Baltakys

Svarbu ir tai, kad anksčiau neišlaikius valstybinio chemijos egzamino, buvo užkertamas kelias studijuoti chemiją universitete. Priėmimo taisyklių pakeitimai patvirtino konkursinius dalykus, kaip alternatyvas: chemijos, fizikos, biologijos ar net matematikos.

Chemijos mokslai yra galingas ir modernus įrankis

Per pastaruosius metus KTU CTF studijų programos pasikeitė, tapo integruotos, lanksčios, orientuotos į studentą. „Aukštos kokybės studijos grįstos moksliniais tyrimais ir skaitmeninėmis technologijomis (projektavimo, duomenų valdymo ir kitomis metodikomis), remiasi realių praktinių problemų sprendimu – nuo idėjos iki produkto“, – teigia dekanas.

Visų studijų metu studentai tobulėja šiuolaikinėse technologijų ir tyrimų laboratorijose, kuriose įdiegta nauja pilotinė įranga ir kuriami inovatyvūs sprendimai. Be to, didelę tarptautinę patirtį turintys dėstytojai taiko modernius dėstymo metodus. Studentų praktiniai įgūdžiai stiprinami bendradarbiaujant su fakulteto socialiniais partneriais.

Cheminės technologijos fakulteto studijos paskatina kurti naujas arba tobulinti jau sukurtas medžiagas, technologijas, gaminius, įrenginius, procesus, paslaugas, projektuoti jų diegimą, planuoti ir organizuoti gamybą naudojant informacines technologijas.

„Visa tai būtų sunku įgyvendinti be gamtos mokslų žinių ir dėsnių taikymo. Reikia pasitelkti kūrybą, naujas mokslo ar technikos žinias, įvairius išradimus. Chemijos mokslai yra galingas ir modernus įrankis, kurio taikymas visuomet sujungia praeitį, dabartį ir ateitį. Juk bet kokia materija – žmogus, maistas ar vaistai yra sudaryta iš cheminių medžiagų. Tai neišsemiami kūrybos klodai ir galimybė sukurti tai, ko anksčiau nebuvo. Nenuostabu, jog mūsų garsiausi mokslininkai kartu su savo studentais kasmet kuria ir patentuoja įvairius sprendimus arba pasiūlo verslui naujus produktas“, – pasakoja prof. dr. K. Baltakys.

Organizatorių nuotr./Chemijos laboratorija
Organizatorių nuotr./Chemijos laboratorija

Darbo rinka laukia inžinierių ir technologų

Pasak dekano, KTU CTF ruošiami aukščiausios kvalifikacijos, darbo rinkoje puikiai vertinami specialistai, turintys platų cheminės technologijos ir inžinerijos, maisto mokslo ir technologijos, taikomosios chemijos, pramoninės biotechnologijos, aplinkosaugos inžinerijos ir technologijos sričių išsilavinimą, sugebantys analizuoti procesus bei taikyti modernias technologijas.

„Fakulteto socialiniai partneriai pageidauja, kad studentai gebėtų mąstyti sistemiškai, formuluoti ir spręsti ne tik savo srities, bet ir visos pramonės šakos problemas, siūlyti naujus, ekonomikos pagrindais paremtus sprendimus“, – akcentuoja prof. dr. K. Baltakys.

Aukštos kvalifikacijos specialistai turi plačias įsidarbinimo perspektyvas. „Inžinierių ir technologų poreikis dabartinėje darbo rinkoje yra didelis. Šių specialistų įsidarbinimas yra vienas aukščiausių ir siekia per 70 proc. vos tik baigus studijas“, – teigia dekanas.

Absolventai į darbo rinką įsilieja greitai, nes geba ne tik kurti inovatyvias medžiagas, bet ir projektuoti produktų technologines linijas. „Kūrybiškų specialistų išskėstomis rankomis laukia visos pramonės ir verslo įmonės, konsultacijų bendrovės, valstybinės įmonės ir institucijos, nevyriausybinės organizacijos ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje“, – sako dekanas.

Universitetą garsina studentų pasiekimai

K. Baltakys pagrįstai didžiuojasi fakulteto studentų pasiekimais, kurie išties įspūdingi: nuo įkurtų įmonių savininkų iki įmonių, gamyklų technologų ir vadovų. Svarbu ir tai, kad studentų pasiekimai įvertinami ypatingomis stipendijomis, kurias skiria ir KTU rektorius, ir šalies Prezidentas. Studentų įvertinimus rodo ir atliekamų praktikų diapazonas – nuo fakulteto laboratorijų iki garsiausių pasaulio (Europos, JAV, Kinijos) universitetų ar įmonių.

„Šie ir daugelis kitų nepaminėtų pasiekimų padeda studentams užmegzti glaudžius santykius su būsimais darbdaviais ar kolegomis – žinomais technologais, kokybės ir saugos ekspertais bei mokslininkais. Be to, pagal studijų mainų programas galima išvykti studijuoti ir atlikti praktikas į 33 užsienio šalis“, – teigia K. Baltakys.

Būsimiems studentams atsivers naujos galimybės: KTU kartu su dar 12-os šalių mokslo ir studijų institucijomis kuria ateities ECIU (Europos inovatyvių universitetų konsorciumas) universitetą, kuris sujungs turimą potencialą ir sukurs bendrą, tarptautiniu mastu konkurencingą Europos universitetą.

Pasak dekano K. Baltakio, universitetas suteiks galimybę kartu dirbti visoje Europoje ir ieškoti sprendimo būdų įgyvendinant darnaus vystymosi tikslus. Inovatyvaus universiteto modelis oficialiai startavo 2019 m. lapkritį, per trejus metus ECIU universiteto projektui bus skirta 5 milijonai eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius