Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Diena su teisėju – naudinga ir ruošiantis sesijai, ir kuriant ateities planus

Jau penktus metus teismų iniciatyva organizuojamas projektas „Diena su teisėju“ studentus kviečia dieną praleisti su žymiausiais šalies teisėjais, iš arti pamatyti, kaip atrodo jų darbo diena, su kokiais iššūkiais šios profesijos atstovai susiduria ne tik teismo posėdžių salėje, bet ir užvėrus jos duris. Galimybe sudalyvauti projekte lapkričio – gruodžio mėnesį pasinaudojo ir gausus būrys VU Teisės fakulteto studentų.
Goda Radzevičiūtė ir Agnė Narmontaitė su Lietuvos apeliacinio teismo teisėju dr. Justu Namavičiumi.
Goda Radzevičiūtė ir Agnė Narmontaitė su Lietuvos apeliacinio teismo teisėju dr. Justu Namavičiumi. / Projekto partnerio nuotr.
Temos: 1 Teismas

Projekto dalyviai galėjo pateikti prioritetus, su kokiais teisėjais ar kokiame teisme norėtų praleisti dieną. Tačiau antro kurso studentės Inesos Kliukaitės teigimu, svarbiausia buvo apskritai patekti, kadangi norinčiųjų kasmet vis daugėja: „Aš susitikau su Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Donata Kravčenkiene. Iki šiol man neteko iš arti stebėti, kaip vykdomas teisingumas, ką jau kalbėti apie galimybę asmeniškai pabendrauti su teisėju, neformaliai pasikalbėti prie kavos puodelio. Todėl man labai patiko šio projekto idėja, paraišką užpildžiau nedvejodama.”

Projekto partnerio nuotr./Inesa Kliukaitė ir Greta Senkutė su teisėja Donata Kravčenkiene
Projekto partnerio nuotr./Inesa Kliukaitė ir Greta Senkutė su teisėja Donata Kravčenkiene

Kai kurie studentai projekte dalyvauja net po keletą kartų. Trečiakursę Godą Radzevičiūtę praėjusiais metais dalyvauti paskatino teisėja mama, o finalinio renginio metu jos kartu su kolega kurtas filmukas netgi tapo vienu iš nugalėtojų: „Prisipažinsiu, kad ne tik sau pačiai įveiktas iššūkis, bet ir komisijos įvertinimas prisidėjo prie dar didesnio noro dalyvauti ir šį kartą. Projektas „Diena su teisėju” man tapo tarsi tradicija, todėl tyliai sau pažadėjau, jog, kol studijuosiu, tol ir dalyvausiu jame, juolab, kad šie, 100-mečio metai, yra ypatingi ne tik visai Lietuvai, bet tuo pačiu ir teismų sistemai.“

Praėjusiais metais Goda dieną praleido Trakų rajono apylinkės teisme (dabar Vilniaus regiono apylinkės teismo Trakų rūmai) su teisėja A. Adamonyte – Šipkauskiene. Todėl šiemet norėjo iš arčiau pažvelgti į darbą aukštesnės instancijos teisme. „Lankiausi Lietuvos apeliaciniame teisme. Galiu teigti, jog buvo visiškai išpildyta mano svajonė, kadangi buvo suteikta galimybė dieną praleisti su mano pageidaujamu teisėju J. Namavičiumi, kuris yra ir VU TF dėstytojas. Kartu su dar viena kolege pabuvojusi teismo posėdyje, prie kavos puodelio šiltai ir nuoširdžiai bendravau su teisėju, turėjau galimybę užduoti rūpimus klausimus, smagiai padiskutuoti,”– džiaugėsi mergina.

Renginio metu studentai turėjo galimybę ne tik susipažinti su teisėjais, paklausti aktualių klausimų, tačiau ir dalyvauti posėdžiuose, susipažinti su teismų istorija, bylų medžiaga, apsilankyti posėdžių salėse. „Iš Lietuvos apeliacinio teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkės Egidijos Tamošiūnienės sužinojau ne tik apie darbą teisme, bet ir apie studijas, kadangi teisėja yra ir VU bei MRU dėstytoja. Pirmininkė davė patarimų, kaip reikėtų mokytis, kokias sistemas naudoti, siekiant greičiau įsiminti ir suprasti informaciją, taip pat jos greit nepamiršti. Be to, teisme buvau supažindinta su kitais darbuotojais, lankiausi archyve, kur galėjau pažvelgti į bylų medžiagą, taip pat teisėja leido susipažinti su pavyzdine užduotimi, kurią turi atlikti norintysis pretenduoti į teisėjo padėjėjo vietą,”– įspūdžiais dalinosi trečio kurso studentė Indrė Lužanskytė.

Kitos studentės taip pat pritaria, kad galimybė pažvelgti, kaip realybėje atrodo teisminis procesas, gali padėti įsisavinti vadovėliuose perskaitytą medžiagą, be to, palengvinti apsisprendimą, kokioje teisinėje profesijoje siekti karjeros. „Tai neįkainojama patirtis, kuri leidžia geriau pažinti teismų veiklą, suteikia galimybę iš arti pamatyti teisėjo, kaip vieno iš teisininkų profesijos atstovų, darbą, įkvepia naujiems iššūkiams, skatina siekti užsibrėžtų tikslų, pradėti rimtai galvoti apie ateities planus,”– projekto nauda neabejoja G. Radzevičiūtė.

Iki gruodžio 10 d. projekto dalyviai galės parengti pasirinkto formato pristatymą tema „Lietuvos teismams – 100!”. Gruodžio 13 d. 15 val. iškilmingame Lietuvos teismų dienos minėjimo renginyje Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje bus apdovanoti geriausių darbų autoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius