Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dvigubo diplomo programa moksleiviams – mažiau streso ir daugiau galimybių

Oficialia Tarptautinio bakalaureato diplomo programos (IB Diploma) mokykla tapusi Vilniaus privati gimnazija kviečia rinktis tarptautinio bakalaureato ir dvigubo diplomo programas. Savo srities profesionalai papasakojo, kokią reikšmę jaunuolio gyvenime gali turėti galimybė rinktis dukart daugiau.
Vilniaus privati gimnazija
Vilniaus privati gimnazija / Partnerio nuotr.

Diplomas, kurį pripažįsta daugiau nei 2000 pasaulio universitetų

Vilniaus privačios gimnazijos vizija visuomet atspindėjo Tarptautinio bakalaureato programos tikslus, tačiau dabar progresyvi gimnazija siūlo ir dvigubo diplomo programą. Vilniaus privačios gimnazijos veiklų vadovė, VDU edukologijos mokslų doktorantė Agnė Liubertaitė–Amšiejė sako, kad daugeliui tėvų pasididžiavimas gimnaziją įpusėjusiu vaiku dažnai susimaišo su nerimu dėl ateities. Profesionalė sutiko padiskutuoti, kaip šiuo svarbiu metu gimnazistui gali padėti tėvai bei kokią naudą suteikia dvigubas diplomas ir tarptautinis bakalaureatas.

Partnerio nuotr./Vilniaus privačios gimnazijos veiklų vadovė, VDU edukologijos mokslų doktorantė Agnė Liubertaitė–Amšiejė
Partnerio nuotr./Vilniaus privačios gimnazijos veiklų vadovė, VDU edukologijos mokslų doktorantė Agnė Liubertaitė–Amšiejė

„Jei moksleivis greitai ir gerai mokosi, daug kuo domisi ir turi motyvacijos, tėvai neretai susimąsto apie tarptautinio bakalaureato programą. Šią programą gali pasirinkti dviejų paskutinių vidurinės mokyklos klasių gimnazistai. Tarptautinio bakalaureato diplomas yra pripažįstamas daugiau nei 2000 pasaulio universitetų ir čia didelis dėmesys yra skiriama meno, fizinio aktyvumo, kūrybinio mąstymo, bendruomeniškumo svarbai, skatinama visapusiška raida.

Mokslo metu derinamos dvi mokymosi programos ir laikomi dveji egzaminai: valstybinės brandos ir Tarptautinio bakalaureato. Jei vis dėlto mokslo metų viduryje norima pakeisti kryptį ir planus, galima vienos iš programų atsisakyti“, – paaiškino gimnazijos veiklų vadovė A.Liubertaitė–Amšiejė.

Dvigubas diplomas – dvigubos galimybės

Pasakodama apie galimybes A.Liubertaitė–Amšiejė užsiminė ir apie dvigubo diplomo programą, kuri suteikia garantijas gauti bent vieną vidurinio išsilavinimo įgijimą patvirtinantį dokumentą (Tarptautinio bakalaureato diplomą arba brandos atestatą), net ir ištikus nesėkmei laikant kurį nors vieną iš egzaminų ar mokslo metų viduryje nusprendus atsisakyti vienos iš programų. Pedagogikos profesionalė sako, kad ši programa naudinga ir tuo, jog siūlo daugiau disciplinų, tokių kaip papildomą gamtos mokslų mokymą, menus bei leidžia pasirinkti informacines technologijas, ekonomiką ir verslumą, kurie yra dėstomi pagal Harvardo universitete sukurtas programas.

„Kalbant iš edukologinės pusės, dirbdama ir stebėdama aukštojo mokslo transformacijas, matau, kad daug naudos suteikia galimybė konsultuotis ir klausyti pamokų, kurias dėsto universitetų profesoriai, docentai ir mokslų daktarai. Taip moksleiviai turi galimybę susipažinti su gilesniu turiniu ir jei tik nori, gauti papildomų žinių, gali gilintis į daug platesnę medžiagą, kurią tikrai suteiks savo sričių profesionalai.

Taip pat patirtis rodo, kad turint dvigubą diplomą ir stojant į universitetą galima pateikti tą, kuriame aukštesni rezultatai. Taigi, dvigubos galimybės ir tam tikras planas B laikotarpiu, kai jaunas žmogus priima svarbius sprendimus renkantis ateities kelią“, – pasakojo ji.

Iššūkiai gabiems moksleiviams

Vilniaus privačios gimnazijos Tarptautinio bakalaureato diplomo programos vadovė ir vyresniųjų klasių anglų kalbos mokytoja Jelena Šilova pasakojo, kad trečią dešimtmetį skaičiuojanti mokykla turi ne tik gilias tradicijas ir aiškią vertybių sistemą bet ir šiuolaikinį požiūrį į pasaulį bei individualų požiūrį į kiekvieną mokinį, siekiant atrasti talentus ir stipriąsias puses. Mokytoja pastebėjo, kad gabiems mokiniams iš tiesų tenka ateities kelio pasirinkimo iššūkis.

Partnerio nuotr./Vilniaus privati gimnazija
Partnerio nuotr./Vilniaus privati gimnazija

„Gabūs mokiniai susiduria su sunkumais ne tik renkantis profesiją, bet ir besimokydami mokykloje. Labai liūdna, kad daugelis mokyklų skiria per mažai dėmesio gabių mokinių ugdymui, o mokytojai neturi pakankamai žinių, kurios leistų dirbti su gabiais vaikais. JAV tyrimai rodo, kad gabūs mokiniai gali praleisti apie 50 proc. pamokos laiko laukdami kol jų bendraklasiai baigs užduotį. Daugelis tokių mokinių praranda mokymosi motyvaciją, nes užduotys būna lengvai išsprendžiamos, nekeliančios iššūkių.

Dar viena problema – klaidingai manoma, kad gabaus mokinio nereikia mokyti mokytis. Vyrauja stereotipas, kad gabūs mokiniai visko išmoks patys, neskiriant jiems papildomo dėmesio ir netaikant gabių mokinių ugdymui tinkančių metodų. Be viso to svarbu nepamiršti ir socialinių bei emocinių įgūdžių lavinimo“, – savo mintimis dalijosi J.Šilova.

Žinias pritaiko ir gyvenime

Ji taip pat pridūrė, kad be formalių ir neformalių veiklų, padedančių gabiems mokiniams atskleisti savo stipriąsias puses, formuoti tinkamus įgūdžius ir palaikyti jų domėjimąsi mokslu, gimnazijoje įkurta Gabių vaikų akademija. Be viso to mokiniai jau dabar gali pasirinkti ir dvigubo diplomo programą.

„Ši integruota programa yra tinkamas pasirinkimas dėl intensyvumo ir įdomumo. Į dvigubo diplomo programą yra integruotos Tarptautinio bakalaureato vertybės, mokymosi metodai, skatinantys domėtis, analizuoti. Tai stimuliuojantis mokymas, kuris leidžia tobulėti.

Mokiniai taip pat skatinami visa tai, ko mokosi, pritaikyti ir gyvenime. Pavyzdžiui, tai, ko mokoma gamtos mokslų klasėje, pritaikyti futbolo aikštelėje ir pan. Šį ryšį taip pat galima paversti asmeniniu tyrimo projektu, pavyzdžiui, išplėstiniu rašiniu. Mokiniams suteikiama laisvė ieškoti to, kas juos domina ir įkvepia“, – patirtimi dirbant su moksleiviais dalijosi programos vadovė.

Pagalba dėliojantis prioritetus

Turbūt daugelis prisiminęs savo mokslo metus ir pastangas stojant į pasirinktą universitetą susimąsto, ar iš tiesų daugiau pasirinktų disciplinų ir dvigubas diplomas netaps dvigubai daugiau laiko iš jauno žmogaus atimančiu ir daugiau streso sukeliančiu išbandymu. Tačiau programos vadovė sako, kad šis laikas liko praeityje atradus modernias mokymo programas.

„Suprantama, kad ši programa yra intensyvi, todėl padėsime mokiniams organizuoti jų dienotvarkę ir tvarkaraštį taip, kad jie be įtampos ir streso baigtų dvi programas tuo pačiu metu. Be to, sudarysime galimybę konsultuotis su aukščiausio lygio profesionalais, seksime mokinio pažangą, padėsime suplanuoti savo veiklas ir sudėlioti prioritetus“, – sakė mokytoja.

Gimnazijoje renkantis programą paskutinėms klasėms profesionalai pataria įvertinti ir pagalvoti apie stipriąsias savo puses ir interesus. Šiais klausimais moksleivius konsultuoja ir Vilniaus privačios gimnazijos Tarptautinio bakalaureato karjeros konsultantas.

Daugiau informacijos apie programą ir priėmimo tvarką: el.p. rasa.kavoliuniene@gimnazija.lt tel. 8 698 54816 (direktoriaus pavaduotoja Rasa Kavoliūnienė).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius