-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Edu Vilnius“ organizuoto bandomojo matematikos rezultatai: dar yra laiko pasitempti

Kovo 1 d. 59 Vilniaus ir 168 kitų Lietuvos miestų mokyklos laikė „Edu Vilnius“ organizuotą bandomąjį matematikos valstybinį brandos egzaminą (VBE2024). Egzamino užduotis buvo parengta matematikos mokytojų ekspertų, o egzaminas vyko artimomis tikrajam sąlygomis, rašoma „Edu Vilnius“ pranešime spaudai.
Matematika
Matematika / This is Engineering RAE nuotr./ Unsplash nuotr.

„Bandomąjį matematikos egzaminą abiturientams organizavome jau antrus metus ir šiemet rezultatai kiek prastesni nei pernykščiai. Pagal gautus rezultatus Vilniaus mieste egzamino neišlaikė 21 proc. abiturientų, o tarp visų laikiusių šalyje – 27,5 proc.

Praėjusiais metais matematikai buvo skirtas ypač didelis dėmesys, tad greičiausiai ir mokiniai jai skyrė didesnį dėmesį, šiemet galbūt vėl atsipalaidavo ir tai matome skaičiuose. Tačiau gera žinia ta, kad bandomasis egzaminas būtent tam ir skirtas – pajausti, kur esi, ir spėti pagilinti žinias iki tikrojo egzamino”, – įžvalgomis dalinosi „Edu Vilnius“ direktorė Unė Kaunaitė.

Mokinių kategorija

Mokinių skaičius

Neišlaikė, proc.

Gavo šimtukus, proc.

VBE2024 balų vidurkis

Vilniaus mokyklų

3706

21

2,1

35,6

Šalies mokyklų, sudėjus visas

9731

27,5

1,1

28,3

Lentelėje esantys duomenys – iš savo rezultatus pateikusių mokyklų (duomenis pateikė daugiau nei 96 proc. dalyvavusių Vilniaus mokyklų ir daugiau nei 90 proc. kitų Lietuvos miestų mokyklų).

Primename, jog praėjusiais metais matematikos VBE Vilniuje neišlaikė 9,3 proc., o bendras šalies neišlaikiusiųjų skaičius siekė 15,4 proc.

Šį mėnesį laikyto bandomojo rezultatai gauti surinkus duomenis iš 208 šalies mokyklų, kurių 57 – Vilniuje esančios mokyklos. Mokinių darbus vertino mokytojai mokyklose pagal mokytojų ekspertų parengtą vertinimo instrukciją ir nuasmenintus duomenis perdavė „Edu Vilnius“.

„Edu Vilnius“ analitikai, atlikę duomenų analizę kiekvienai mokyklai balandžio mėnesį pateiks dvi ataskaitas. Pirmoje ataskaitoje kiekvienos mokyklos duomenys yra palyginami su apibendrintais bandomajame egzamine dalyvavusių ir duomenis pateikusių Vilniaus ir šalies mokyklų mokinių rezultatais. Antra ataskaita sudarys galimybę pačioms mokykloms analizuoti kiekvieno savo mokinio bandomojo matematikos VBE rezultatus: balų skaičių bei surinktų taškų dalį pagal uždavinių sritis.

Iš viso bandomajame egzamine buvo galima surinkti 60 taškų, kurie, kaip ir tikrame egzamine, buvo perskaičiuoti į 100 VBE balų sistemą. Apibendrinus gautus duomenis galima matyti, jog Vilniaus balų vidurkis yra 35,6, o kitų Lietuvos mokyklų, be Vilniaus, vidurkis – 21,9 balo. 2023 metų tikrojo matematikos VBE visos šalies vidurkis siekė 23,9 balo, o 2022-aisiais – 16,2 balo.

Bandomojo egzamino metu šimtukus tik Vilniaus mieste gavo 2,1 proc. ir 1,1 proc. visų laikiusiųjų. Palyginimui, 2023-aisiais Lietuvos šimtukininkų suskaičiuota 1,2 proc., kai 2022 m. šimtukus gavo 0,8 proc. tikrąjį egzaminą laikiusių kandidatų.

„Bandomajame šių metų matematikos egzamine dalyvavo ženkliai didesnė Vilniaus miesto abiturientų dalis negu pernai. Tikėtina, kad šiais metais bandomajame egzamine ryžosi dalyvauti ir silpniau matematiką besimokantys abiturientai, o tai lėmė didesnę neišlaikiusiųjų procentinę dalį.

Vienas iš šio egzamino tikslų – padėti atskleisti silpnesnes sritis, į kurias mokiniai ir jų mokytojai galėtų susitelkti pasikartojimo metu. Todėl nereikėtų panikuoti dėl kiek prastesnių šių metų bandomojo rezultatų, o verčiau susiimti ir skirti iki tikrojo egzamino likusį laiką sustiprinti silpnąsias vietas”, – sako „Edu Vilnius“ analitikas Pranas Gudynas.

Vilniaus miesto savivaldybė su „Edu Vilnius“ planuoja tęsti metodinę pagalbą pasiruošiant matematikos VBE. Šios pagalbos priemonės apima ne tik bandomąjį egzaminą, bet ir mokymus, seminarus matematikos mokytojams bei abiturientams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius