Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eksperimentas laboratorijoje: ar užterštas vanduo, ar kokybiški kvepalai?

Mokslas iš vadovėlių, ar eksperimentai laboratorijoje? Turbūt kiekvienas iš mūsų mokydamiesi svajojome, apie galimybę laboratorijose atlikti bandymus kuriant naujas medžiagas ar tyrinėjant, pavyzdžiui, vandens ar oro užterštumą. O tada ir spręsti uždavinius ar lygtis geriau sekasi, nes daug aiškesni užduotis ir tikslas.   

Kad moksleiviams būtų ne tik įdomiau, suprantamiau mokytis, bet ir palengvėtų apsisprendimas, kokią profesiją rinktis, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) kartu su septyniomis aukštosiomis mokyklomis organizuoja iniciatyvą „Mokslininkai - mokykloms“. Nuo gegužės iki birželio vidurio mokslininkai kviečia mokinius į svečius arba patys planuoja apsilankyti mokyklose ir pristatyti STEAM mokslų įdomybes.

Visos iniciatyvoje dalyvaujančios aukštosios mokyklos parengė skirtingas edukacines programas – iš viso daugiau nei 130.

Klaipėdos universiteto mokslininkai siūlo atvykę į mokyklas pristatyti virtualias technologijas, šiuolaikinius laivus ir plaukiojančius robotus, atsinaujinančius energijos šaltinius, išmaniųjų namų valdymą. Jie taip pat mielai laukia moksleivių ir universitete ir atveria jauniesiems lankytojams savo laboratorijas.

Uostamiesčio Sendvario progimnazijos aštuntokai kartu su naujienų portalo 15min žurnalistu jau apsilankė Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų institute ir net trijose skirtingose jūros tyrimų laboratorijose analizavo vandens, oro mėginius.

Smalsiausiems parūpo, ar užsienyje pirktų kvepalų kokybės skiriasi nuo parduodamų Lietuvos internetinėse parduotuvėse. Moksleiviai galėjo patenkinti savo smalsumą ir nustatyti bei palyginti palyginti kvepalų koncentraciją

Klaipėdos universiteto mokslininkai įsitikinę, kad labai sunku sudominti moksleivius rimtais mokslais verčiant juos spręsti rimtus uždavinius, analizuoti chemines lygtis, paaiškinti sudėtingus fizikinius reiškinius, jei moksleiviai neturi galimybės išbandyti tai praktiškai.

Neretai tai tampa neišdildomais įspūdžiais, kurie kartais net nulemia apsisprendimą dėl profesijos.

Todėl susitikimų metu, tikroje laboratorijoje moksleiviai pamato kuo sudėtinga perteikti informacija iš vadovėlių virsta mokslininkų darbe. Neretai tai tampa neišdildomais įspūdžiais, kurie kartais net nulemia apsisprendimą dėl profesijos.

Todėl visi mokytojai ir moksleiviai, norintys pamatyti, kaip teorinės mokslo žinios pritaikomos ar išbandomos, kviečiami į šiuos, prie iniciatyvos „Mokslininkai - mokykloms“ prisijungusius, universitetus: Lietuvos sveikatos mokslų universitetą, Kauno technologijos universitetą, Klaipėdos universitetą, Vilniaus Gedimino technikos universitetą, Vilniaus universitetą, Vytauto Didžiojo universitetą ir Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademiją.

Naujų ugdymo metodų taikymą mokyklose, mokymąsi kitose erdvėse skatina ir ES fondų finansuojamos priemonės - „Kokybės krepšelis“, „Ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo mokyklų veiklos tobulinimas“ ir kt.

VIDEO: „Noriu pažinti“: moksleiviai ištyrė, kiek vaistų likučių yra Kuršių marių vandenyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius