Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ERASMUS: septyni mėnesiai Ispanijoje

Įstojusi į Vytauto Didžiojo universitetą (VDU) krimsti ekonomikos mokslų net nesitikėjau, kad šios studijos po 2,5 metų suteiks galimybę išvykti į dar niekada nematytą kurią nors užsienio valstybę. Esu kilusi iš mažo Lietuvos miestelio, užsienyje dar buvo netekę pabūti, tačiau visa tai pakeitė ERASMUS mainų programa.
Indrė prie Alcalos universiteto
Indrė prie Alcalos universiteto / Indrės Gutauskaitės nuotr.
Temos: 1 Studijos

Tiesa, mane visada traukė tai, kuo bent jau pastaraisiais metais Lietuva tikrai nedžiugina – saulė ir šiluma. Pasirinkimas iš dviejų šalių – Ispanija arba Italija. Vis dėlto, Ispanija imponavo labiau, jau vien todėl, kad universitete mokiausi ir ispanų kalbos, kuri man visada patiko.

Į Alcala de Henares miestą netoli Madrido, kuriame ir praleidau pusmetį studijuodama, nutariau su dar viena lietuve vykti mikroautobusu. Tad kelionė ne pati patogiausia ir trumpiausia, tačiau po trijų dienų ir trijų naktų – mes čia – Ispanijos vidury. Ankstyvas rytas, tačiau dar ir dabar pamenu, kad Ispanijos saulė mums jau šviečia. Tiesa, tuo metu Ispanijoje taip pat žiemos šaltukas, tačiau atvykus iš Lietuvos skųstis negalėjome. Dėl gyvenamosios vietos problemų nebuvo, su Ieva Alcala de Henares mieste pakeitėme čia iki tol taip pat pagal ERASMUS studijas gyvenusias keturias lietuvaites. Po jų čia apsigyvenome trise – aš, Ieva ir italė. Dar vienos gyventojos buto šeimininkui surasti taip ir nepavyko. Nesiskundėme: butas buvo tikrai geras, nors ir kaina – pusė ERASMUS stipendijos.

Alcala de Henares – miestas, galima sakyti, sukurtas ERASMUS studentams. Nemokami pub‘ai ir klubai, miestas visuomet gyvas, tikriausiai vienas geriausių miestų, kuriame galima paragauti įvairiausių ispaniškų tapų. Kaip didžio rašytojo Servanteso gimtinė, miestas sulaukia daug turistų. Visus keturis mėnesius gyvenant čia, ne toks didelis miestas nespėjo pabosti, atvirkščiai – jis tapo artimas ir mielas, kurį, kaip supratau, bus labai sunku palikti...

Indrės Gutauskaitės nuotr. /Alcalos universitetas
Indrės Gutauskaitės nuotr. /Alcalos universitetas

Tiesa, ERASMUS Ispanijoje turi ir kitą medalio pusę. Mokytis čia reikia daug. Daug, nes mokytis reikia ispanų kalba, ir dėstytojams nesvarbu, jog ekonomikos kalbos išmokti per du ar keturis mėnesius ir lygiaverčiai dalyvauti atsiskaitymuose su ispanais nėra lengva. Tad mano patarimas studentui, kuris Ispaniją renkasi ERASMUS studijoms universitete, kuriame dėstoma tik ispanų kalba, atvažiuojant jau neblogai mokėti šią kalbą.

Vis dėl to, keturi mėnesiai Ispanijoje tiesiog pralėkė akimirksniu. Džiaugiuosi, kad „prasilaužiau“ ir gerokai pramokau kalbos – vos atvykus suregzti sakinį buvo sunku. Paskutiniam mėnesiui baigiantis sugalvojau, kad palikti Ispanijos vis dar nenoriu, tad reikėjo rasti būdą, kaip tai padaryti. Ieškoti darbo? Hmm... Kaip žinome, šiuo metu Ispanijoje ieškoti darbo beviltiška, ypač turint minty, jog kas ketvirtas žmogus neturi darbo. Man, dar taip gerai nemokančiai ispanų kalbos susirasti darbą būtų labai sunku. Kita mintis – ieškoti kokios nors praktikos vietos, o tam, kad turėčiau iš ko čia pragyventi, dar kartą dalyvavau savo universtiteto rengiamame ERASMUS praktikos konkurse. Praktikos vietą susirasti turėjau pati: „Google“ paieškos langelyje įvedu „internship in Spain“ ir atsiverčiu „Animafest Experience“ kompanijos puslapį. Kompanija siūlo įvairias praktikos sritis Ispanijos viešbučiuose, kas labiausiai tinka studijuojantiems turizmo verslą.

Su savo studijomis ką nors suderinti buvo sunkiau, tačiau iš organizacijos pusės po interviu pokalbio telefonu (taip vykdoma studentų atranka praktikai) sulaukiau pasiūlymo atlikti praktiką „Animafest Experience“ marketingo skyriuje, kurio pagrindinė užduotis – interviu su studentais iš Europos, ieškančiais praktikos Ispanijos viešbučiuose.

Indrės Gutauskaitės nuotr. /Indrė darbe su kolegomis ir praktikos vadovu D. Matamala
Indrės Gutauskaitės nuotr. /Indrė darbe su kolegomis ir praktikos vadovu D. Matamala

Tiesa, vasarą skambučių mažiau, kadangi dauguma studentų praktikos pradeda ieškoti jau nuo kovo mėnesio, tuomet marketingo ofise – skambučių bumas. Kaip mūsų, atvykusių vasarą, marketingo vadovas D. Matamala pasakė: „Atvykote pačiu geriausiu laiku: tai bus ne tik praktika, tačiau poilsis turistiniame mieste, o čia pat dar ir jūrą turite“. Iš tiesų taip ir buvo, vasaros orais čia, Kosta Bravos pakrantėje, kitaip nei Lietuvoje, skųstis negalėjau. Darbo ofise buvo nemažai: studentų atranka, „Animafest Experience“ kompanijos marketingas Europos šalių mokykloms ir naujų projektų kūrimas. Darbas įdomus ir dinamiškas, tad visuomet liksiu dėkinga tiek savo universitetui, tiek kompanijai už man suteiktą praktikos galimybę.

ERASMUS studijų sutarties pabaiga Alcala de Henares – gegužės 31 d., o nuo birželio 1 d. ERASMUS praktikos pradžia viename iš Kosta Brava turistinių miestų – Malgrat de Mar (šalia Katalonijos sostinės – Barselonos).  Septyni mėnesiai Ispanijoje arba, kaip sakau, dukart ERASMUS, man suteikė galimybę pagaliau pamatyti išsvajotą saulėtąją šalį, pabūvoti didžiausiuose ir gražiausiuose Ispanijos miestuose – Madride ir Barselonoje, pramokti ispanų kalbos, pažinti kitokią kultūrą, iš arti išvysti tokią didžiulę meilę futbolui ir, kad ir kokiai blogai ekoniminei situacijai esant, matyti tiek daug besišypsančių veidų.

Daugelis ERASMUS studentų šalį, kurioje studijavo pagal šią programą, prisimena su meile ir ilgesiu. Būtent šiuo metu išgyvenu tą patį su mintimi bent kartą sugrįžti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius