Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES šalių švietimo vadovai aptarė karantino švelninimo priemones mokyklose

Šią savaitę vykusios neformalios ES švietimo ministrų vaizdo konferencijos metu aptartas laipsniškas švietimo ir mokymo įstaigų atidarymas šalyse narėse. Diskusijoje išryškėjo, kad dauguma šalių planuoja atidaryti arba jau atidarė darželius ir pradines mokyklas, imasi priemonių sudaryti sąlygas baigiamųjų klasių moksleivių sugrįžimui į mokyklas ir brandos egzaminų laikymui. Taip pat aptarti iššūkiai, su kuriais teks susidurti organizuojant ugdymą artėjančiais mokslo metais, rašoma Švietimo ministerijos pranešime.
Jolanta Urbanovič
Jolanta Urbanovič / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Lietuvoje planuojamas taikyti priemones ES šalių švietimo vadovams pristatė švietimo, mokslo ir sporto viceministrė dr. Jolanta Urbanovič.

ES šalyse atveriant mokyklas susitelkta ties žemesnėmis ir baigiamosiomis klasėmis, tuo tarpu progimnazijų ir vidurinių mokyklų mokiniams siekiama užtikrinti didesnes praktinio mokymosi galimybes.

„Daugumoje šalių moksleivių grįžimas į mokyklas yra savanoriškas, arba priklauso nuo savivaldybių ar pačių mokyklų priimtų sprendimų, kaip Lietuvoje. Kroatijos, Čekijos, Estijos ir Lietuvos moksleiviai dalį laiko mokysis mokyklose, o dalį – nuotoliniu būdu“, - sako viceministrė Jolanta Urbanovič.

Visos šalys narės atidarytose mokyklose planuoja taikyti panašias epidemiologų rekomenduojamas saugumo priemones: socialinio atstumo laikymąsi, darbą mažesnėse grupėse, rizikos grupei priklausančių mokytojų saugumui skirtus sprendimus, griežtesnes higienos ir sanitarines sąlygas.

Taip pat ES šalyse atidaromos ir kai kurios aukštosios mokyklos – daugiausiai praktinių užsiėmimų organizavimui, egzaminų vykdymui ar konsultacijoms.

Baigiamieji egzaminai su įvairiomis adaptacijomis, t. y. pratęsiant terminus, peržiūrint turinį, sumažinant egzaminų skaičių, vyks daugelyje ES šalių.

ES šalys šiuo metu dar svarsto apie galimas priėmimo į aukštąsias mokyklas sąlygas. Daugiau nei pusė šalių atidėjo priėmimo terminą, tačiau tik kelios mini konkrečias datas. Viena iš jų Lietuva, paskelbusi, kad priėmimas vyks nuo birželio 1 d. iki rugpjūčio 18 d., o įstoję pirmakursiai studijas galėtų pradėti rugsėjo 14 d.

Diskusijoje aptarta, kad nauji mokslo metai mokyklose ir aukštosiose mokyklose kelia daug iššūkių, kuriems būtina rengtis ir svarstyti įvairius galimus scenarijus, diegti mišrią mokymosi formą, kuomet fizinis mokymasis įstaigose bus derinamas su nuotoliniu mokymusi.

Koronaviruso krizė ES palietė daugiau nei 100 mln. moksleivių ir mokytojų, turėjusių pereiti prie nuotolinio mokymo. Situacija parodė, kad būtina daugiau dėmesio skirti mokytojų rengimui ir esamų mokytojų kvalifikacijos tobulinimui, pvz., kad visi mokytojai įgytų tinkamus skaitmeninius įgūdžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius