Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos humanitariniam universitetui įteiktas laisvės apdovanojimas

Europos humanitariniam universitetui (EHU) įteiktas Atlanto tarybos laisvės apdovanojimas. Apdovanojimo įteikimo ceremonija vyko birželio 14 d. Lenkijoje Vroclavo pasaulinio forumo metu.

EHU įkurtas Minske, Baltarusijoje, 1992 m., tačiau 2004 m., universitetui pasipriešinus bandymams apriboti akademinę laisvę, buvo uždarytas. EHU persikėlė į Vilnių, kur veikia iki šiol. Universitete mokosi apie 1.600 studentų, kurių dauguma – baltarusiai.

„Mūsų studentai išmoksta mąstyti ir elgtis kaip laisvi žmonės – to iš jų negali atimti joks režimas,“ – sakė EHU įkūrėjas rektorius Anatoli Mikhailov. A. Mikhailov apdovanojimą universiteto vardu atsiėmė kartu su EHU studentais – Maryia Sliaptsova ir Dzianis Kučynski. Studentai kalboje pabrėžė galimybes, kurias jiems suteikia EHU ir kurių neturėtų studijuodami Baltarusijoje.

EHU yra vienintelis baltarusiškas universitetas, kuriame studentai ir dėstytojai gali mokytis ar užsiimti moksline veikla laisvoje aplinkoje. Neseni dėstytojų atleidimai iš universitetų Baltarusijoje, pavyzdžiui, iš Yanka Kupala valstybinio Gardino universiteto, ir nuolatinis spaudimas Baltarusijoje būnantiems EHU darbuotojams ir dėstytojams parodo, kad akademinės laisvės Baltarusijoje nėra.

Didžioji EHU dėstytojų ir studentų dauguma yra baltarusiai ir dauguma absolventų gyvena Baltarusijoje, kur savo įgytus įgūdžius ir žinias pritaiko versle, nevyriausybinėse organizacijose ir nepriklausomoje žiniasklaidoje.

Šiais metais laisvės apdovanojimai taip pat įteikti buvusiam Lenkijos premjerui Tadeusz Mazowiecki, Pakistano jaunimo aktyvistei Malala Yousafzai ir a.a. JAV ambasadoriui Mark Palmer, kuriam apdovanojimas suteiktas po mirties.

Atlanto tarybos laisvės apdovanojimai nuo 2009 m. teikiami asmenims, kurie prisideda prie laisvės sklaidos visame pasaulyje. Ankstesniais metais apdovanojimai įteikti buvusiam Europos parlamento prezidentui Jerzy Buzek, buvusiam Lenkijos prezidentui Aleksander Kwasniewski, buvusiam NATO generaliniam sekretoriui ir ES užsienio politikos vadovui Javier Solana, buvusiam Čekoslovakijos prezidentui Vaclav Havel, buvusiai JAV valstybės sekretorei Hillary Clinton ir kitiems.

VIDEO: Video iš ceremonijos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius