Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Fuksų“ stovyklų maratonas jau įsibėgėjo

Kaip ir kiekvienais metais pirmakursiai studentišką gyvenimą pradeda naujokų – „fuksų“ – stovyklose.
Išmaudyk fuksą!
Išmaudyk fuksą! / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Nors oficialiai naujai įstojusiems į universitetus ir kolegijas naujas gyvenimo etapas prasideda rugsėjo 1-ąją, jau rugpjūčio pabaigoje bent dalis sudalyvauja fakultetų studentų atstovybių (SA) rengiamose „fuksų“ stovyklose, o po jų dažnai toliau bendrauja su bendrakursiais ir kursų kuratoriais.

Įvairiuose aukštojo mokslo įstaigose stovyklų programos skiriasi, tačiau tikslai išlieka panašūs. Kaip teigė Vilniaus universiteto (VU) Filosofijos fakulteto naujokų stovyklos organizatorė Vaiva Juknevičiūtė, svarbiausia yra supažindinti studentus su SA veikla, dėstytojais, padėti integruotis į fakulteto bendruomenę, susipažinti ir susidraugauti tarpusavyje, ypač tarp skirtingų specialybių. Neseniai vykusioje stovykloje vyko įvairios pažintinės paskaitos, susitikimai su dėstytojais, kurso kuratoriais, taip pat sportinės pramogos, orientacinis žaidimas.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto Antano Gustaičio aviacijos instituto SA pirmininkė Egidija Daveikytė pabrėžė, kad svarbiausia yra padėti pirmakursiams tvirčiau jaustis rugsėjį, todėl stovykloje siekiama juos kuo labiau supažindinti su studijų procesu ir specialybe. Stovyklos išvakarėse kalbinta organizatorė pergyveno dėl galimo lietaus, tačiau tikėjosi, kad jis gerai praleisti laiko nesutrukdys. Nors dėstytojų dalyvavimo tradicijos Aviacijos instituto ir Architektūros fakulteto naujokų stovykloje (dėl nedidelio studentų skaičiaus abu padaliniai stovyklauja kartu) nėra, kitos veiklos išlieka įprastinės – susipažinimo, komandos formavimo žaidimai, studijų ir universiteto pristatymai.

Kauno technikos universiteto (KTU) SA Laisvalaikio koordinatorius Justas Valatka taip pat akcentavo supažindinimo svarbą, čia į naujokų stovyklas atvyksta karjeros centro atstovai, fakultetų dekanai, SA nariai. Vyksta daug rungtynių, sportinių užsiėmimų, naktinis žygis ir orientacinis žaidimas. KTU „fuksų“ stovyklos vyks rugsėjo pradžioje.

„Įsimintiniausia buvo pats bendravimas su panašų požiūrį turinčiais žmonėmis, nes kai mokaisi mokykloje, nežinai, kad tiek daug žmonių mąsto taip pat, kaip ir tu“, – bendru stovyklos įspūdžiu buvo patenkinta į Sociologijos studijų programą VU įstojusi Agnė Andrijauskaitė. Ji teigė, kad jaučiasi daug labiau susipažinusi su studijomis universitete ir savo specialybe. „Dekanas viską labai aiškiai pateikė“, – džiaugėsi mergina.

Kalbinti organizatoriai minėjo, kad dažnai, stingant vietų universitetų poilsiavietėse, ypač didesniuose fakultetuose, tenka pirmakursius atrinkti pagal motyvacinius laiškus – norinčiųjų važiuoti į stovyklą paprastai būna per daug.

Priklausomai nuo aukštosios mokyklos ir fakulteto, naujokų stovykla dalyviui gali kainuoti nuo 20 iki 40 litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius