-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gatvės menu tapęs Kopernikas primins apie gyvenimą keičiančią galimybę

Vilniaus stoties rajone esančio namo sieną puošiantis Alberto Einšteino piešinys nuo šiol turės „brolį“ Šiauliuose – centrinėje miesto dalyje, Rūdės gatvėje esančio namo sieną papuošė mokslininką, atradėją Mikalojų Koperniką vaizduojantis kūrinys, pavadintas „Erasmus+“ SIENA: pamatyk galimybę“. Tai – dar viena didžiausios Europos Sąjungos švietimo programos „Erasmus+“ gatvės meno iniciatyva. Kūrinys žiūrovus tarsi kviečia pakelti galvą ir pamatyti savo galimybes tobulėti, mokytis, pasinaudoti tarptautine švietimo mainų patirtimi ir kurti bei pakeisti savo gyvenimą.

Kūrinio autorius – meniniu slapyvardžiu prisistatantis EttoJa. Jis sukūrė ir programos „Erasmus+“ vertybėmis grįstą Alberto Einšteino piešinį Vilniuje.

„Kopernikas yra mokslininkas, kurio teorija sukrėtė, galbūt net pakeitė pasaulį. Jis neša stiprią ir drąsią žinią apie tai, kaip svarbu gebėti pažiūrėti plačiau, atsiverti naujai perspektyvai. Piešinyje į Saulę, savo teorijos centrą, žiūrintis Kopernikas skatina pamatyti ir savo tobulėjimo galimybę, kuri galbūt yra ranka pasiekiama. Atrodo, į tam tikrus dalykus žiūrime kasdien, bet ar išties matome?“, – sako menininkas.

Kopernikas atrado, kad Žemė ir kitos planetos sukasi aplink Saulę bei juda vienodu greičiu. Ankstesnė geocentrinė sistema teigė visai ką kita – kad nejudanti Žemė yra pasaulio (Visatos) centre, o visi dangaus šviesuliai skrieja aplink ją. Ši nauja teorija sukrėtė visą mokslo bendruomenę, pasaulį, ne iš karto buvo priimta. Ji simbolizuoja mokslinės minties proveržį, kurį taip pat skatina tarptautinis bendradarbiavimas, bendrystė švietimo ir mokymo srityje, pasinaudojant programos „Erasmus+“ galimybėmis.

„Norime, kad kuo daugiau žmonių sužinotų apie galimybes, kurias siūlo „Erasmus+“. Dirbame dėl to kasdien. Labai džiaugiuosi, kad galime šiam tikslui pasitelkti ir meną. Tikiuosi, kad Šiaulių miesto gyventojai ir miesto svečiai, eidami pro šį gatvės meno kūrinį, užduos sau vieną kitą klausimą. Tikiu, kad šie klausimai paskatins susimąstyti, atsiverti naujoms idėjoms ir naujoms galimybėms. Primenu, kad programa „Erasmus+“ skirta visiems, o tarptautiniuose mainuose mokymosi tikslais gali dalyvauti ne tik jaunimas, bet ir vyresni žmonės“, – sakė programą „Erasmus+“ administruojančio Švietimo mainų paramos fondo direktoriaus pavaduotoja Gražina Kaklauskienė.

Piešinyje naudojamos ryškios, drąsios spalvos, kurios simbolizuoja jaunatvišką energiją, kuria trykšta įvairiausio amžiaus programos dalyviai. Pats Kopernikas – žmogus iš XVI a. – vaizduojamas pasidabinęs šiuolaikinei jaunimo kultūrai būdingu auskaru, dėvi stilingą džemperį. Taip susitinka sena ir jauna, senasis ir naujasis, modernus pasaulis.

Mokslininko plaukuose – Europos žemėlapis. Mėlynas, tamsus fonas piešiniui suteikia šiek tiek mistikos, primena kosmosą, kuriam nėra ribų. Tačiau šią spalvą taip pat galima pamatyti ir Europos Sąjungos vėliavoje. Fone galima įžvelgti traukinį. Tai – tvarios kelionės, judėjimas.

Kurdamas gatvės meną, EttoJa siekia integracijos su aplinka, vadovaujasi darnios architektūros principais, todėl į piešinį buvo įkomponuoti pastato elementai. Langai tapo žiūronais: per šiuos žiūronus mokslininkas žiūri į Saulę, kuri yra jo teorijos objektas. Jie – lyg koncentruoto žvilgsnio ir minties simbolis. Originali sienos faktūra sąmoningai nebuvo padengta dažais, ji virto savotišku marškinėlių audiniu.

Kūrinyje naudojami giliai Lietuvos žmonių sąmonėje įsišakniję Šiaulių miesto simboliai. Taip piešinys dar labiau įsilieja į bendrą miesto aplinką. Saulės miestu vadinami Šiauliai mielai priėmė mokslininką, atradėją, kurio teorijos centre – Saulė. Kontekste galima įžvelgti ir „auksinį berniuką“, garsaus skulptoriaus Stanislovo Kuzmos skulptūros, kuri stovi Šiauliuose, aidą. Jis kopia į saulę, siekia ambicingiausio savo gyvenimo tikslo. Fone taip pat galima įžvelgti lapę – tai dar vienas miesto simbolis, dailininko ir visuomenės veikėjo Viliaus Purono skulptūra, stovinti Šiauliuose prie Talšos ežero.

Šiemet Mikalojui Kopernikui sukaktų 550 metų – tai dar viena puiki simbolinė proga pasitelkti šio atradėjo asmenybę idėjų sklaidai per meną.

Šią gatvės meno iniciatyvą įgyvendino Švietimo mainų paramos fondas kartu su Šiaulių miesto savivaldybe. Specialios padėkos už indėlį ir bendradarbiavimą – Šiaulių turizmo informacijos centrui, Šiaulių „Aušros“ muziejui, Šiaulių dailės galerijai.

Programą „Erasmus+“ Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas ir Jaunimo reikalų agentūra. Programa Lietuvoje veikia nuo 1998 m., o Europoje nuo 1987 m.

VIDEO: Su žiūronais po Šiaulius besižvalgantis Kopernikas kviečia mokytis visą gyvenimą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius