-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Greta paskaitų – rėmėjų paieškos

Policijos pareigūnams teigiant, kad ekonominiu sunkmečiu išaugo prostitucijos mastas, „15min“ žurnalistų akys užkliuvo už skelbimų, kuriuose jaunos merginos tvirtina nesančios laisvo elgesio, tačiau už paramą sutinkančios „pabūti kartu“. Pagrindinis tokio „pabuvimo“ motyvas – noras susimokėti už studijas. Tačiau yra ir kitų.
Policijos atstovai teigė, kad ekonominiu sunkmečiu internete padaugėjo skelbimų, kuriuose jaunos merginos ieško paramos mokslams, pragyvenimui ir už tai sako galinčios atsilyginti.
Policijos atstovai teigė, kad ekonominiu sunkmečiu internete padaugėjo skelbimų, kuriuose jaunos merginos ieško paramos mokslams, pragyvenimui ir už tai sako galinčios atsilyginti. / "15min" nuotr.
Temos: 1 Caritas

„Labas. Internete radau tavo skelbimą. Kokio dydžio paramos ieškai? Kaip suprantu, tave domina ne vienkartinė, o nuolatinė parama. Esu 34 metų pasiturintis vyras, vedęs, tačiau ieškantis draugės, kuria galėčiau rūpintis. Parašyk arba paskambink. Kęstutis.“

Tokį laišką išsiuntėme trims 21–25 metų merginoms, kurių „pagalbos“ ar „paramos“ prašymą radome populiariame skelbimų portale. Vienas nuo kito jie beveik nesiskyrė. Merginos prisistatė kaip patrauklios studentės, ieškančios „solidaus ir pasiturinčio gerbėjo“, galinčio padėti susimokėti už mokslą.

Skelbimuose jos papasakojo apie savo pomėgius, mėgino nupasakoti išvaizdą, o laiškų sakė laukiančios tik iš tokių vyrų, kurie turi „konkrečių pasiūlymų“. Pirmo atsakymo sulaukėme po dviejų dienų. Iveta, skelbime teigusi ieškanti „dosnaus ramstuko“, atsiuntė savo telefono numerį su prierašu – „paskambink, tarsimės“.

„Aš nesu prostitutė“

Pokalbis telefonu su 23-ejų Iveta truko vos kelias minutes. Neleidusi užduoti klausimų, sąlygas ji suskubo išdėstyti jau pirmais sakiniais. „Žodžiu, pasakysiu taip. Aš nesu prostitutė. Esu normali, graži mergina. Ir aš neieškau sekso partnerių. Ieškau gerbėjo. Na, galima sakyti, kad meilužio. 2 000 Lt per mėnesį, o susitinkame tada, kai aš galiu. Galime eiti į kiną, šiaip kur nors, o jeigu patiksime vienas kitam, galėsime ir dar ką nors sugalvoti. Jokių nuotraukų nesiųsiu, apie save daugiau nieko nepasakosiu. Jeigu nori, galime šiandien susitikti kur nors centre ir viską susitarsime“, – išbėrė Iveta ir kelis kartus pabrėžė, kad ieško tik vieno vyro, o pokalbio pabaigoje sutikusi pasakyti, kur gyvena. „Baltupiuose, bendrabutyje. Bet jeigu man padėtum, galėčiau nuomotis butą“, – prieš atsisveikindama ištarė Iveta.

Jei nori man pasiūlyti kokius 200 Lt už valandą, tai nieko nebus. Ieškau nuolatinės paramos, kad galėčiau sumokėti už butą, mokslą.Tą pačią dieną sulaukėme ir kitų dviejų merginų laiškų. 25-erių Aistės atsakymas buvo labai konkretus: „Labas, Kęstuti. Man reikia 1 500 Lt. Ko norėtum iš manęs už tokią sumą?“ Kęstutis atsakė, kad jį domina „intymus bendravimas“, o už tokią sumą jis prašytų „bent trijų susitikimų“. Atrodo, kad Aistei tokios sąlygos tiko. „Ar gali daugiau papasakoti apie save? Ko nori iš merginos? Švelnumo ar kokių nors nesąmonių? Iškart pasakau, kad jokių ribų peržengti nenoriu. Ir atsiųsk savo foto“, – rašė Aistė.

Iš vėlesnių susirašinėjimų galėtume pridurti tik tiek, kad mergina sakė studijuojanti Vilniaus pedagoginiame universitete, nuolat akcentavo konfidencialumą ir išreiškė baimę susitikti vakare ar naktį. „Ne, į jokią mašiną tikrai nelipsiu. Galime susitikti mieste ir pasikalbėti“, – viename paskutinių laiškų rašė studentė.

„15min“ atsakiusi trečioji mergina taip pat paprašė paskambinti. Eleonora, teigianti, kad jai 21 metai, pirmiausia paklausė, „ar esi normalus žmogus“. „Ką reiškia normalus?“ – pasiteiravome kalbėdamiesi telefonu.  „Turiu daug pasiūlymų. Rašo laiškus, skambina, tačiau visi nori tik sekso. Aš ieškau rimto vyro, su kuriuo galėčiau ir pasikalbėti. Jei nori man pasiūlyti kokius 200 Lt už valandą, tai nieko nebus. Ieškau nuolatinės paramos, kad galėčiau sumokėti už butą, mokslą. Koks ten tavo vardas? Žodžiu, pasakyk, kiek gali man skirti per mėnesį, ir tada tarsimės konkrečiai. Visi čia viską siūlo, bet aš noriu pasirinkti tik tai, kas įdomu man“, – užtikrintu balsu aiškino mergina.

Pasiūlymų gausa

Norėdami sužinoti, kiek pasiūlymų sulaukia tokių skelbimų autorės, pažinčių rubrikoje įdėjome ir savąjį, pavadindami jį „studentė ieško paramos“. Per keturias dienas sulaukėme 16 laiškų. Didžiąją jų dalį galėtume apibūdinti taip: „Esu vedęs vyras, ieškau nuolatinės draugės. Žinoma, galėčiau paremti. Kokios tavo sąlygos? Ar turi kokių nors tabu? Ar turi vietą, kurioje galėtume susitikinėti?“

38-erių vilnietis Jonas, prisistatęs kaip „sėkmingas, sportuojantis verslininkas“, savo laišką baigė išdėstydamas nuomonę apie prostituciją. „Suprantu, kad tu tokia nesi. Man tokios ir nereikia. Aš noriu tik aistros ir meilės, už kurią galėčiau atsilyginti“, – rašė vyriškis. Paklaustas, „ar tikrai nesielgsi su manimi kaip su prostitute? Ar būsi dėmesingas ir atsižvelgsi į mano norus?“, Jonas suskubo pakartoti: „Juk sakiau, kad tu man būsi lyg gera draugė. Tikrai nelaikau tavęs prostitute.“

Tačiau Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekologijos ir teisės pažeidimų prevencijos skyriaus viršininkas Vladimiras Jankoit „15min“ priminė, kad lytinės aistros tenkinimas už materialinį atlygį yra prostitucija. „Nesvarbu, ar už tokią paslaugą atsilyginama pinigais, pietumis, ar kokiu nors daiktu“, – kalbėjo pareigūnas.

Jo teigimu, policija tikrina skelbimus su pasiūlymais susitikti ar prašymais paremti, tačiau dažnai tokie skelbimai būna netikri. „Pasitaiko ir tokių atvejų, kai mergina paduoda skelbimą, tačiau pareigūnui apsimetus klientu ir paskambinus, jau iš balso susidaro įspūdis, kad mergina sutrikusi, nežinanti, ar ji tikrai teiks tokią paslaugą. Taip, vienos dvejoja ir atsisako, tačiau yra ir kitų, kurios sutinka susitikti“, – sakė V.Jankoit.

Pareigūnas atkreipė dėmesį, kad vertimosi prostitucija atvejų, tarp kurių ir tokie, kai merginos tuo užsiima esą norėdamos susimokėti už mokslą ar buto nuomą, padaugėjo ekonominiu sunkmečiu. „Šiemet tokių atvejų maždaug dešimtadaliu daugiau nei pernai, tačiau jei lyginsime 2008-ųjų ir 2009-ųjų statistiką, matysime, kad tuo laikotarpiu prostitucijos mastas išaugo trečdaliu, – tvirtino V.Jankoit ir pridūrė, kad daugiausia jaunų merginų į policijos akiratį patenka rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais: – Jos sako, kad reikia mokėti už mokslą, kad nėra pinigų pragyvenimui Vilniuje. O kodėl jos pasirenka būtent tokį būdą užsidirbti – nežinau.“

Jokio švelnumo, jokios pagarbos

Tai mėgino paaiškinti organizacijos Lietuvos „Caritas“ projekto „Pagalba prostitucijos ir prekybos moterimis aukoms“ Kauno regiono koordinatorė Jolita Juškevičienė. Pasak jos, duodamos tokius skelbimus, merginos turbūt tikisi susirasti vieną ar kelis klientus, su kuriais reikės susitikti tik retkarčiais, o tokie susitikimai pagerins jų materialinę padėtį. „Kiekvienas mūsų savo elgesį bandome kaip nors pateisinti. Įsivaizduoju, kad tos merginos taip ir galvoja: susitiksiu, pabūsiu ir gausiu pinigų. Jeigu tėvai joms nepadeda ar padeda labai menkai, jos ir pradeda ieškoti išeičių. Tačiau kad ir kaip skambėtų, tai yra savęs pardavinėjimas“, – teigė „Carito“ socialinė darbuotoja.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Vilniaus policijos atstovas V.Jankoit sako, kad prasidėjus mokslo metams į policijos akiratį patenka daugiau prostitucija besiverčiančių merginų.
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Vilniaus policijos atstovas V.Jankoit sako, kad prasidėjus mokslo metams į policijos akiratį patenka daugiau prostitucija besiverčiančių merginų.

J.Juškevičienė mano, kad ši problema susijusi ne tik su materialiniais sunkumais. Anot jos, visuomenėje, ypač pramogų kultūroje, vyrauja nuostata, kad vertimasis prostitucija „nėra labai blogai“. „Visos kalbos, kad tai visur paplitę, kad tokią veiklą reikėtų legalizuoti, taip pat prisideda prie prostitucijos masto. Be to, dalis visuomenės įsitikinusi, kad gyvenime svarbiausia – pinigai. Ir nesvarbu, kokiais būdais jų užsidirbsi. Jeigu jaunos merginos tokią nuostatą girdi nuo vaikystės, šeimoje, tuomet ir suaugusios elgiasi atitinkamai“, – akcentavo J.Juškevičienė.

Grįždama prie „15min“ atlikto eksperimento, pašnekovė mini dar vieną tokių merginų savybę – naivumą. Pirmiausia dėl to, kad tokia veikla jos galvoja užsiimti tik kurį laiką. „Jeigu pralaužei savo moralinius barjerus, toliau būna gerokai paprasčiau. Pirmą kartą dar svarstysi, kaip elgiesi, o kitais kartais abejonių kils vis mažiau“, – sakė J.Juškevičienė.

Be to, merginos naiviai mąsto, kad lengvai susiras ne tik pasiturinčių, bet ir kultūringų vyrų. „Bendrų reidų su policija metu mums tenka pamatyti ir išgirsti, kaip klientai elgiasi su merginomis, ko iš jų reikalauja. Požiūris kaip į daiktą, kaip į prekę, su kuria galiu elgtis taip, kaip noriu. Ten nėra jokio švelnumo, jokios pagarbos“, – kalbėjo „Carito“ socialinė darbuotoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius