Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyvūnų mokslų studijos: tiems, kurių aistra – gyvasis pasaulis

Viena įdomi mokslinė teorija teigia, kad žmogaus ryšys su gamta ir meilė kitoms gyvoms būtybėms yra įgimti – pačioje mūsų prigimtyje užkoduoti dalykai. Šiandien vis dažniau girdime istorijų, kai palikę gerai apmokamus darbus, aukštas pareigas, žmonės grįžta į tėvų, senelių sodybas kurti ramaus gyvenimo gamtos apsuptyje. Pamažu į jų gyvenimą atkeliauja gyvūnai: po vieną, po kelis.
Gandras lizde
Gandras lizde / Vytauto Šauklio nuotr.

Neretai apsisprendžiama tapti gyvūnų augintojais (ūkininkais) – ir gali atrodyti, kad auginti gyvūnus gali kiekvienas. Tačiau vien meilės ir noro padėti ne visada užtenka. Ar augintum sraiges, bites, alpakas, žirgus, ar steigtum šunų, kačių veislyną, ar svajotum išsiugdyti tarnybinį arba terapinį šunį – reikia specifinių žinių, kaip tai daryti.

Šių žinių ir vertingų įgūdžių šiandien galima pasisemti net dviejose Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) programose: Gyvūnų mokslo studijos moko auginti ir veisti ūkinius gyvūnus, o Gyvūno ir žmogaus sąveikos programoje išmokstama deramai pasirūpinti visais augintinių poreikiais.

Šios bakalauro ir magistro studijos LSMU Gyvūnų mokslų fakultete – universalios, suteikia naujausių dalykinių, technologinių, verslo žinių, stiprų praktinį parengimą. Nemaža dalis studijų dalykų gali būti pritaikytos konkretiems studijuojančiojo poreikiams. Žvilgtelėkime iš arčiau – kokios šios studijos?

Prižiūrėtas gyvūnas – sveika produkcija

Gyvūnų mokslas – tai išsamios studijos tiems, kurie nori auginti produkcijos gyvūnus: mėsai, pienui, kiaušiniams, medui, vilnai ir kitiems poreikiams.

Išmaniosios technologijos dabartiniuose ūkiuose visiškai pakeitė ūkininkavimo principus ir gyvulininkystės specialisto pareigas. Daugelį metų skiriama parama ūkininkams padėjo modernizuoti gyvulininkystės ūkius.

Daugybė ūkio darbų – nuo pašarų gamybos ir išdalijimo iki melžimo – atliekami naudojant inovatyvias technologijas. Tad ir gyvulininkystės specialistų šiandien reikia tokių, kurie gebėtų naudotis šiomis technologijomis. Šios srities profesionalų šalies ūkiams labai stinga, jie itin paklausūs – tad geras gyvulininkystės specialistas šiandien Lietuvoje valgo skalsią duoną.

Kita vertus, kad ir koks technologiškai moderni būtų ūkio veikla, be meilės gyvūnui šiame darbe – nė iš vietos. Sveiką, paklausią produkciją gali suteikti tik mylimas, tinkamai prižiūrimas – ir laimingas gyvūnas. Todėl pažangesni ūkiai pasirūpina ne tik gyvūnų gerove, bet ir emocine jų savijauta – įtaisomi netgi specialūs įrenginiai ūkinių gyvūnų pramogai.

Mylintys gyvūnus, norintys juos auginti tinkamai ir profesionaliai, LSMU Gyvūnų mokslų fakultete gali rinktis nuolatines ir ištęstines bakalauro ar magistro studijas. Pastarųjų metų padėtis parodė, kad studijos LSMU Gyvūnų mokslų fakultete puikiai vyko ir nuotoliniu būdu.

Kai renkiesi Gyvūnų mokslo studijas – renkiesi gyvenimą tarp gyvūnų. Mus parengia taip, kad gebėtume auginti visus gyvūnus – nuo bitės iki triušio, nuo alpakos iki arklio.

Abi studijų programos parengia stiprius, gyvūno poreikiais sugebančius pasirūpinti specialistus: mokoma tvaraus ūkininkavimo principų, daug dėmesio skiriama išmokyti užtikrinti gyvūnams tinkamas laikymo ir mitybos sąlygas, kurios atitiktų kiekvienos rūšies gyvūnų fiziologinius poreikius. Būsimieji specialistai taip pat išmoksta užtikrinti gyvūnų gerovės ir aplinkosaugos reikalavimus, kurti naujas gyvūnų veisles ir gerinti esamas, planuoti ūkio ar veislyno veiklą, naudotis mokslo ir technikos inovacijomis.

„Kai renkiesi Gyvūnų mokslo studijas – renkiesi gyvenimą tarp gyvūnų. Mus parengia taip, kad gebėtume auginti visus gyvūnus – nuo bitės iki triušio, nuo alpakos iki arklio“, – sako šios LSMU studijų programos absolventė Aistė Katolikaitė.

Augintinis – pramogai, tarnybai, terapijai

Antroji su gyvūnų auginimu tiesiogiai susijusi LSMU studijų programa – Gyvūno ir žmogaus sąveika. Tai studijų programa tiems, kurie gyvūną mato kaip draugą, šeimos narį.

Gyvūno ir žmogaus sąveikos studijos aprėpia įvairių gyvūnų augintinių auginimą ir veisimą, tikslinį šunų dresavimą, jų elgsenos formavimą padėti žmogui (tarnybiniai šunys, aklųjų vedliai), sportinių žirgų treniravimą, egzotinių gyvūnų auginimą ir veisimą, įvairių kompanijos gyvūnų parengimą, siekiant suteikti gerų emocijų įvairaus amžiaus ligų ar gyvenimo negandų išvargintiems žmonėms.

Rengiami aukštos kvalifikacijos socialiai atsakingi žmogaus ir gyvūnų sąveikos specialistai, galintys dirbti su gyvūnais, laikomais rekreacinei veiklai, estetiniams ir bendravimo poreikiams tenkinti: profesionalūs žirgų arba šunų augintojai, veisėjai, kinologai, žirgininkai, gyvūnų pritaikymo visuomenėje specialistai.

Gyvūno ir žmogaus sąveika – palyginti nauja specialybė Lietuvoje, tad atsivers plačios veiklos galimybės. Savo būsimąjį karjeros kelią studentai gali nuspręsti jau nuo antrojo studijų kurso, rinkdamiesi kinologijos, felinologijos, žirgininkystės ar egzotinių gyvūnų specializaciją.

Teigiamas žmogaus ir gyvūno ryšys – viena iš priežasčių, kodėl gyvūnų asistuojama terapija tokia veiksminga.

Gyvūno ir žmogaus sąveikos bakalauro studijos trunka 3,5 (nuolatinės) arba 5 metus (ištęstinės). Dar 1,5 metų trunka šios programos magistro studijos, kurių metu mokomasi terapijoje asistuojančių gyvūnų veisimo, selekcijos, mitybos ir atsakingos priežiūros. Kaniterapijos ir hipoterapijos specialistai, pagal atitinkamas metodikas paruošę gyvūnus, gali glaudžiai bendradarbiauti su pacientus gydančiais medicinos gydytojais, psichologais ar specialiaisiais pedagogais.

„Šuo geba visus besąlygiškai priimti, ir tai turi labai stiprų teigiamą poveikį. Teigiamas žmogaus ir gyvūno ryšys – viena iš priežasčių, kodėl gyvūnų asistuojama terapija tokia veiksminga“, – įsitikinusi šios studijų programos absolventė Ineta Martinkevičiūtė.

Tad jei negalite gyventi be gyvūnų, jei norite juos auginti, jei traukia darbas su seniausiais žmonių bičiuliais ir pagalbininkais – šunimis ir žirgais, o gal norite tiesiog gebėti tinkamai pasirūpinti savo augintiniais – pasidomėkite šiemet studijomis LSMU Gyvūnų mokslų fakultete. Jokių amžiaus ribų studijoms nėra. Juk mokomės visą gyvenimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius