Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ina Pukelytė: „Menotyra – mokslas, atveriantis daugybę karjeros kelių“

„Menas yra visuomenės atspindys, ir mokėdamas jį suprasti, labiau supranti ir patį žmogų, gebi bendrauti universaliai – atrasti bendrus simbolius ir kalbos taškus“, – tokias mintis išsako iš Ukrainos fronto grįžęs fotožurnalistas Artūras Morozovas. Menotyros studijas Vytauto didžiojo universitete (VDU) krimtęs žurnalistas teigia, jog žinios, įgytos studijų metu, neįkainojamai praverčia kasdienėje žurnalistinėje veikloje, kur tenka dirbti įvairiose kultūrinėse terpėse, bendrauti jautriomis socialinėmis, politinėmis temomis.
Studentai. VDU nuotr.
Studentai. VDU nuotr.

„Ukrainoje, kur praleidau paskutinius metus, pastebėjau, kaip žmonės ilgisi meno, jaučia jo trūkumą. Vienas kareivis man sako: „Labai ačiū, kad jūs siunčiate mums kojines, drabužius, bet atsiųskit mums kokią gyvą klasikos grupę – pasiilgome muzikos“.

Tuomet ir supranti, jog į Rubenso paveikslą gali žvelgti abi kovojančios pusės, ir tas meno kūrinys vienija visus žmones, nesvarbu, kokiame politiniame kontekste jis reiškiasi. Žmogus ne vien duona gyvas“, – patirtimi ir įspūdžiais dalijasi fotožurnalistas.

Pažindamas meną, mokaisi pažinti ir žmogų, jo kitimą (kaip ir meno kitimą) per įvairias epochas

Pašnekovas teigia iš universiteto išsinešęs ne tik žinias, bet ir bendravimo įgūdžius. „Mane iki šiol įkvepia tarpukariška Menų fakulteto dvasia, kurioje santykis tarp dėstytojų ir studentų yra betarpiškas ir neformalus“, – pasakoja fotožurnalistas.

A.Morozovo pastebėjimu, meno pažinimas ugdo empatiją socialinei, kultūrinei ir politinei aplinkai: „Pažindamas meną, mokaisi pažinti ir žmogų, jo kitimą (kaip ir meno kitimą) per įvairias epochas“.

Įgudę dirbti įvairiose srityse

Ina Pukelytė / Asmeninio archyvo nuotr.
Ina Pukelytė / Asmeninio archyvo nuotr.

„Menotyra padeda susigaudyti kultūriniame kontekste, kuris yra svarbesnis nei technokratinis ar administracinis, kurie labai aiškiai išmatuojami“, – A.Morozovo išsakytoms mintims antrina VDU Menų fakulteto dekanė doc. Ina Pukelytė.

Integruota VDU menotyros bakalauro studijų programa apima ne vieno meno lauko pažinimą, bet daugelio menų – dailės, kino, fotografijos, architektūros ir teatro, todėl šias studijas baigę absolventai nesunkiai susiranda darbą įvairiuose segmentuose.

„Menotyra atveria daugybę kelių, ne vien tik tiesiogiai susijusių su meno tyrimais. Mūsų absolventai rengia meno festivalius, dirba politinėse organizacijose (Lietuvos kultūros taryboje, Kultūros ministerijoje, UNESCO padaliniuose), reklamos agentūrose, IT padaliniuose, versle bei daugybėje kitų sričių“, – teigia Menų fakulteto dekanė.

Menotyra atveria daugybę kelių, ne vien tik tiesiogiai susijusių su meno tyrimais

I.Pukelytės pastebėjimu, subrendusių, intelektualių ir platų išsilavinimą turinčių žmonių trūkumas yra jaučiamas visose srityse.

„Lietuvoje išties daug meno festivalių ir įvykių, tačiau kuratorių – mažai. Neatsitiktinai VDU veikia „101 galerija“, kurioje menotyros studentai organizuodami įvairias parodas ir renginiųs gali įgyti daug naudingos praktikos, – teigia mokslų daktarė. – Tokie studentai yra laukiami ir tarptautiniuose vandenyse – prestižinėse įstaigose visame pasaulyje.“

Menotyrininkai – aukštai vertinami tarptautiniu mastu

Menotyros katedroje dirba tiek teoretikai – akademikai, tiek patyrę praktikai – meno kritikai, parodų ir festivalių organizatoriai, kuratoriai, aktyvūs kultūros lauko žaidėjai. Katedra taip pat glaudžiai bendradarbiauja su Nacionaliniu dramos teatru, Čiurlionio muziejumi ir kitomis kultūrinėmis įstaigomis, festivaliais.

Jūratė Tutlytė / Asmeninio archyvo nuotr.
Jūratė Tutlytė / Asmeninio archyvo nuotr.

„Menotyros bakalauro studentai gali įsitraukti į bendrų projektų su mūsų socialiniais parteriais kūrimą ir vystymą, organizuoti parodas, festivalius bei ruošti konceptualinę medžiagą kultūriniams renginiams“, – teigia Menotyros programos vedėja doc. JūratėTutlytė.

Glaudžius ryšius VDU palaiko ir su tarptautine menotyrininkų akademine bendruomene. „Per šį dešimtmetį įgijome labai stiprių ir patikimų partnerių visoje Europoje.

Tai Poznanės Adomo Mikcevičiaus universitetas Lenkijoje, Bergeno universitetas Norvegijoje, Ruano universitetas Prancūzijoje bei daugelis kitų aukštųjų mokyklų, su kurių dėstytojais palaikome pastovų ryšį.

Jie atvyksta dėstyti į mūsų fakultetą bei maloniai priima mūsų universiteto dėstytojus, suteikia galimybę jiems kelti kvalifikaciją jų platformose“, – pasakoja Menų fakulteto dekanė.

Jos pastebėjimu, VDU Menotyros katedros bendruomenės moksliniai darbai yra aiškiai regimi ir tarptautinėje erdvėje: „Neseniai atliktų tarptautinių ekspertų analizės duomenimis, humanitarinių mokslų kontekste esame labai aukštai vertinami būtent dėl savo tarptautiškumo – matomumo Europos mokslo bendrijos bei pasaulio kontekste.“

Galimybė specializuotis keliose disciplinose

VDU Universitetas puoselėja artes liberales tradiciją, kurios pagrindu bakalauro studentams siekiama suteikti kuo platesnį išsilavinimą.

„Per pirmuosius 2 studijų metus menotyros kryptį pasirinkę studentai turi galimybę susipažinti su įvairių sričių meno raida, o per likusius 2 metus (pasirinktinai) gilintis į konkretų meno tyrimų lauką, – teigia katedros vedėja. – Tačiau dažniausiai į vieną konkretų laikotarpį ir objektą studentai ima specializuotis jau magistro studijų metais.“

 VDU Menotyros katedros bendruomenės moksliniai darbai yra aiškiai regimi ir tarptautinėje erdvėje

Tarpdisciplinines studijas plėtojanti universiteto sistema leidžia visų studijų programų dalyviams laisvai rinktis kitų disciplinų dalykus.

Doc. J.Tutlytės pastebėjimu, nemaža dalis menotyros studentų renkasi komunikacijos, ekonomikos, vadybos, kūrybinių industrijų, užsienio kalbų dalykus.

„Kadangi pasirinkimas yra labai platus, galima laisvai susimodeliuoti gretutines studijas. Tarkime, mokytis kalbų, kas menotyrininkams yra labai pravartu“, – teigia katedros vedėja.

Dėl šios priežasties, menotyros studijas įgiję absolventai gali užsiimti ne tik meno tyrimais, bet ir meno kuravimu, organizavimu, vadyba, kultūrine žurnalistika ir kt.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius