Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvė tik Madride suprato, kas yra darbas, dėl kurio kasryt keliesi su meile

Šio straipsnio autorė Indrė Gutauskaitė su mūsų skaitytojais norėjo pasidalinti savo, kaip jaunosios būsimos verslininkės pagal tarptautinių mainų programą Ispanijos sostinėje, Madride, veikiančiame Startup‘e, patirtimi.
Indrė Gutauskaitė
Indrė Gutauskaitė / Indrės Gutauskaitės nuotr.

Indrė siekia informuoti apie šią, ne visiems gerai pažįstamą, bet kiekvienam socialinio projekto/verslo idėją turinčiam jaunuoliui esančią galimybę tapti programos „ERASMUS jauniesiems verslininkams“ dalimi. Nuo ko prasideda idėja ir kas svarbiausia, norint ją įgyvendinti? Indrė pateikia ją priėmusios kompanijos „Mencanta“, kuri sujungė technologijos ir mados pasaulį, pavyzdį.

Indrės Gutauskaitės nuotr./Indrė Gutauskaitė
Indrės Gutauskaitės nuotr./Indrė Gutauskaitė

Niekada nepagalvojau, kad pati galėčiau kada kurti savo verslą, kol nesužinojau apie vieną iš tarptautinių mainų programų – ERASMUS jauniesiems verslininkams. Dalyvaudama programoje ne tik pakeičiau nuomonę, tačiau taip pat save matau kaip galinčią ateityje turėti savo įmonę, kurios idėja būtų įdomi ne tik man, bet su manim dirbančiai komandai ir būsimiems klientams.

Supratau, kad vienas iš paprasčiausių ir geriausių būdų turėti darbą, dėl kurio keliesi su meile dirbti kiekvieną dieną, gali būti tavo verslo ar socialinė idėja.

Programa skirta jau pradėjusiems ar galvojantiems ateityje pradėti savo verslą. Mainų esmė, taip, kaip pristatoma programos aprašyme, yra mokymasis iš patyrusių verslininkų, kaip valdyti mažą įmonę kitose programoje dalyvaujančiose šalyse. Viešnagės pas patyrusį verslininką metu keičiamasi patirtimi, ir tokiu būdu naujas verslininkas įgyja gebėjimų, reikalingų mažai įmonei valdyti. Priimančiajam verslininkui naudos teikia kitoks požiūris į jo verslą, jis taip pat gauna galimybę bendradarbiauti su partneriais kitose šalyse arba susipažinti su naujomis rinkomis.

Šiuo straipsniu norėčiau pristatyti savo pačios, kaip naujosios, galimai būsimos verslininkės, asmeninę patirtį vienoje iš Ispanijoje jau apie metus sėkmingai veikiančioje mobiliųjų aplikacijų įmonėje – „Mencanta“. Įdomu paminėti, jog aplikacijos pavadinimas ypatingai gerai sužaidžia ispanų kalboje, nes patys žodžiai „me encanta“ čia vartojami kiekvieno dažnai, norint pasakyti „man labai patinka“, ar tiesiog – „dievinu“. Verslo idėja sujungia du skirtingus pasaulius – naująsias technologijas ir madą. O kadangi technologija ir mada visuomet buvo interesų centre – idėja nuo pat pradžių įgijo sėkmę.

Kuomet atvykau į kompaniją, man buvo įdomu, kaip gimė aplikacijos idėja ir kaip ji veikia. O gimė, kaip aiškina Jesusas Miguelis Gutierrezas, kompanijos įkūrėjas ir mano programos mentorius, paprastai – į pagalbą pasitelkiant kitas šaunias idėjas. „Mencanta“ veikia vienos iš garsių Ispanijoje aplikacijų „Tinder“ principu, kurio esmė – pagal tam tikrus filtrus (kainą, spalvą, dydį, prekinį ženklą) mergina renkasi ir kaupia asmeninę rankinių kolekciją. Naudojantis aplikacija vartotoja elektroniniu paštu informuojama apie jos kolekcijose esančiai rankinei suteiktą akciją ar išskirtinį pasiūlymą. Nusprendus pirkti rankinę, aplikacijos pagalba pirkėja nukreipiama į internetinę parduotuvę, kurioje gali įsigyti norimą rankinę.

Manau, kad aplikacija iš tiesų naudinga, kadangi taip leidžia sutaupyti, ir netrukus jau džiaugtis išsvajotu pirkiniu. Juo labiau, ši programėlė labai naudinga tiek ir merginų draugams, ir draugėms, kuriems visuomet sunku išrinkti kokią nors dovaną madą mylinčiai, bet tiek pat išrankiai, draugei, merginai, mamai. Jei kyla klausimas, ar idėja turi pasisekimą ir ateitį – patvirtinu, jog tikrai taip. Kaip šios „virtuvės“ viduje dalyvaujanti, nuoširdžiai džiaugiuosi, ir noriu paminėti, jog „Mencanta“ aplikacija neseniai pristatė kolekciją batams, o neilgai trukus pristatys drabužių ir aksesuarų kolegijas.

Indrės Gutauskaitės nuotr./„Mencanta“ aplikacija
Indrės Gutauskaitės nuotr./„Mencanta“ aplikacija

Trumpai tariant, mados mylėtojos tiesiog galės susikurti visą savo įvaizdį naudodamos šią mobilią aplikaciją telefone be laiko gaišimo prekybos centruose ir eilėse.

Viskas prasideda nuo mažos idėjos, remiamos didele motyvacija ir suburiant stiprią komandą, su kuria būtų įdomu ir gera dirbti plėtojant, šlifuojant ir vystant idėją iki ji gali tapti kažkuo svarbaus ne tik tau pačiam, bet ir tavo klientui.

Pristatant pačios aplikacijos pobūdį, šio straipsnio tikslas yra įrodyti, jog viskas prasideda nuo mažos idėjos, remiamos didele motyvacija ir suburiant stiprią komandą, su kuria būtų įdomu ir gera dirbti plėtojant, šlifuojant ir vystant idėją iki ji gali tapti kažkuo svarbaus ne tik tau pačiam, bet ir tavo klientui.

Su „Mencanta“ komanda, kuri įsikūrusi Ispanijos sostinės, Madrido, širdyje – garsiajame ir vienų aukščiausių Gran Via pastate, mokausi ir dirbu jau trečią ir paskutinįjį mainų programos mėnesį. Esu dėkinga komandai už šiltą priėmimą, mano idėjų jų verslui išklausymą ir už visas pamokas, kurias čia turiu kiekvieną dieną, atlikdama tam tikrus praktinius darbus, kurie naudingi tiek pačiai įmonei, tiek mano verslo idėjos vystymui ir tobulinimui.

Tiesa, teikiant paraišką programai dalyvauti, svarbu turėti verslo idėją, aprašyti verslo planą su tam tikra motyvacija, kodėl idėja turėtų būti atrinkta ir galėtų būti sėkminga tavo šalyje. Kadangi mano pačios verslo idėja susijusi su įmone, veikiančia vizualios komunikacijos sektoriuje, labiausiai save realizavau būtent „Mencanta“ komunikacijos ir marketingo departamente. Mažą komandą suburia įvairių profilių nariai: informatikai, mados žinovai, grafikos dizaineriai, iš kurių taip pat išmokau kažko nauja.

Visada žavėjausi didžios asmenybės Steve'o Jobso mintimis. Viena jų vadovaujuosi ir pati: „Vienintelis būdas darbą atlikti puikiai: reikia jį mylėti. Jei dar tokio neatradai, nepasiduok, ieškok toliau“.

Ir iki šiol esu ta, kuri vis dar ieško, o dalyvaudama šioje programoje supratau, kad vienas paprasčiausių ir geriausių būdų turėti darbą, dėl kurio keliesi su meile dirbti kiekvieną dieną, gali būti tavo verslo ar socialinė idėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius