Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Informacijos sistemų specialistams – platūs horizontai darbo rinkoje

Prognozuojama, kad Informacinių technologijų (toliau – IT) rinka ir toliau augs kaip ant mielių. Jau dabar išgyvenamas tikras aukso amžius, o informacijų ir ryšių technologijų (toliau – IRT) studijų programas pasirinkusiems jaunuoliams atsiveria platūs horizontai darbo rinkoje! „Informacinės technologijos nėra vien tik programavimas ar sistemų administravimas. Tai daug galimybių rinktis ir save realizuoti“, – teigia Informacinių sistemų katedros vedėja doc. dr. Irma Šileikienė.
Vilniaus kolegijos studentai
Vilniaus kolegijos studentai / Projekto partnerio nuotr.

2018 m. stojantiesiems Vilniaus kolegijos Elektronikos ir informatikos fakulteto Informacinių sistemų katedra pasiūlė atnaujintą, šiuolaikinius IT rinkos poreikius atitinkančią Informacijos sistemų studijų programą su Informacijos saugos bei IT paslaugų valdymo specializacijomis. Studijų programa sulaukė labai didelio stojančiųjų susidomėjimo, o studijuoti buvo priimta daugiau negu planuota.

„Informacijos sistemų studijų programa „subalansuota“ tiek merginoms, tiek vaikinams! Čia formuojami analitinio mąstymo, IT projektavimo ir konsultavimo, sprendimų priėmimo įgūdžiai, suteikiami IT technologiniai ir programavimo pagrindai. Todėl ši studijų programa labai tinka jaunuoliams, svajojantiems apie kūrybišką, reikalaujantį komunikabilumo, dinamišką, įdomų, o svarbiausia – gerai apmokamą IT specialisto darbą,” – pasakoja doc. dr. I.Šileikienė.

Nepaisant gerų 2017 m. priėmimo rezultatų, Informacinių sistemų katedra, kuruojanti Informacijos sistemų studijų programą, labai aktyviai seka IT rinkos pokyčius ir tendencijas, todėl 2018 m. stojantiesiems siūlo dar vieną ypač aktualią specializaciją – Finansines technologijas (FinTech). Remiantis „Lithuania Fintech Report 2017“ ataskaita, 2017 m. Lietuvoje veikė 117 finansinių technologijų („FinTech“) įmonių, iš kurių 35 buvo registruotos pernai. „Šią specializaciją įgiję absolventai bus rimta paspirtis finansinių technologijų sektoriaus proveržiui ir Lietuvos Banko, Finansų ministerijos bei „Investuok Lietuva“ planui Lietuvą paversti Europos Sąjungos finansinių technologijų centru, kadangi labiausiai šio sektoriaus plėtros ribojimą lemia kvalifikuotų finansinių technologijų specialistų trūkumas,“ – teigia I.Šileikienė.

Finansinių technologijų įmonėms ir finansinių institucijų IT centrams labai svarbūs aukštos kvalifikacijos IT specialistai, kurie papildomai turi įgiję finansų ir kibernetinio saugumo sričių specialiųjų kompetencijų. „Bendradarbiavimo su Ekonomikos fakultetu dėka galime pasiūlyti tarpkryptinę Informacijos sistemų studijų programos Finansinių technologijų specializaciją, nes yra didelis finansinių paslaugų įmonių IT specialistų poreikis“, – akcentuoja I.Šileikienė.

2018 m. tyrime „IRT specialistai Lietuvoje: situacija darbo rinkoje ir darbdavių poreikiai“ pabrėžiama, kad iki 2020 m. prognozuojamas apie 1 200 IT konsultantų poreikis Lietuvos įmonėse, kuriais galės tapti Informacijos sistemų IT paslaugų valdymo specializaciją pasirinkę absolventai. „Studentai, pasirinkę šią specializaciją, turės išskirtines galimybes studijuoti plačiai IT organizacijose taikomą ITIL metodologiją, projektuoti verslo procesus, naudotis įvairiomis verslo valdymo sistemomis, susipažinti su informacijos saugos principais. Skatinsime, kad studentai rinktųsi laisvai pasirenkamus dalykus, dėstomus anglų kalba, idant tobulintų dalykinės anglų kalbos įgūdžius, kadangi puikios anglų kalbos žinios yra vienas iš pagrindinių darbdavių reikalavimų. Šie gebėjimai ypač palengvins įsidarbinimą IT paslaugų centruose ir bus paskata greičiau kilti karjeros laiptais“, – teigia I.Šileikienė.

„Kalbėti apie kibernetinę saugą arba Informacijos saugos specialistų poreikį – ir lengva, ir sunku, – sako I. Šileikienė. – Juk tiek daug apie tai išgirstame iš žiniasklaidos, o ir įvairios verslo organizacijos susirūpinusios, nes nuo 2018 m. gegužės 25 d. visose ES šalyse įsigalioja Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas, kurio viena iš didžiausių naujovių yra pareigos paskirti duomenų apsaugos pareigūną (angl. Data Protection Officer), nustatymas tam tikriems asmens duomenų valdytojams ir tvarkytojams. Be to, Lietuvoje vienas po kito steigiami kibernetinio saugumo centrai, o kibernetinės saugos specialistų parengiama dar labai mažai.“

„Kibernetinio saugumo industrija Lietuvoje kol kas gana jauna ir besivystanti, tačiau greta finansinių technologijų ir dirbtinio intelekto industrijų yra viena iš perspektyviausių”, – antrina ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

Vilniaus kolegijos Elektronikos ir informatikos fakultetas turi ilgametę patirtį, samdo aukštos kvalifikacijos dėstytojus bei kviestinius lektorius iš IT organizacijų vykdydamas informatikos, elektronikos ir telekomunikacijų studijų krypčių programas, o šio fakulteto absolventų įsidarbinamumas siekia 97 proc.

Tad žvelgiant į perspektyvą, baigus Informacijos sistemų studijų programą, nepriklausomai nuo pasirinktos specializacijos, bus galima dirbti verslo analitikais, IT konsultantais, testuotojais, informacinių sistemų projektuotojais, vystytojais ir netgi programuotojais, o svarbiausia, kad pasirinkus specializaciją bus galima dirbti itin paklausiais informacijos saugos, IT paslaugų konsultavimo ar finansinių technologijų specialistais šiuolaikinėse Lietuvos bei tarptautinėse įmonėse ir organizacijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius