Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Inga Bilinskienė: „Pagrindinė SMK Kaune augimo ir sėkmės priežastis – žmonės“

Šiais metais išleista pirmoji Socialinių mokslų kolegijos (SMK) absolventų laida Kaune, o nuo naujų mokslo metų pavasario semestro studijos vyks naujame, moderniame pastate Aleksoto mikrorajone, netoli Botanikos sodo. SMK studijų programų sąrašą papildė naujos, darbo rinkos poreikius atliepiančios studijų programos. Ir tai dar ne visos SMK naujienos: SMK nuolat auga ir plečiasi. Pasak Kauno filialo vadovės Ingos Bilinskienės, kuri kūrė ir augino SMK filialą Kaune, organizacijos sėkmės istoriją kuria žmonės – tik lojali, atsakinga ir kūrybiškai laisva komanda gali pasiekti užsibrėžtus tikslus.
Inga Bilinskienė
Inga Bilinskienė / SMK nuotr.

– Šiais metais išleista pirmoji SMK absolventų laida Kaune. Kaip Jūs, kaip Kauno filialo vadovė, kuri nuo pat pradžių buvote atsakinga už Kauno filialo kūrimą ir augimą, jaučiatės? Ką Jums asmeniškai reiškia šis SMK istorinis įvykis?

– Treji metai buvo skirti pirmosios absolventų laidos auginimui. Kuriant filialą, daugybė procesų buvo nauji, reikėjo juos suprasti, patirti, pamatyti, išanalizuoti. Dar daugiau, reikėjo suburti administracijos ir dėstytojų komandą, surinkti ambicingą studentų skaičių priėmimo metu, užtikrinti kokybę, didinti SMK vardo žinomumą, o kartu išlydėti absolventus su pačiais geriausiais prisiminimais apie SMK. Treji metai ieškant kompromisų, diskutuojant, bandant atsiriboti nuo išankstinių nuostatų, mokantis iš studentų, kuriant. Man šie tikslai buvo varomoji jėga, įkvėpimas, asmeninis augimas.

Išleidome 185 absolventus. Žinau daugelio jų vardus ir pavardes, kitus atpažįstu iš veidų ir žinau, kokioje studijų programoje mokėsi, nemažos dalies absolventų baigiamųjų darbų temos buvo išanalizuotos iki smulkmenų. Su kai kurių programų absolventais keliavome po parodas, mokyklas, pristatydami SMK, jie talkino bei savanoriavo kolegijos renginiuose, taip užsimezgė glaudus ryšys, žinau jų asmenines problemas, pasiekimus, planus. Labai džiugu matyti juos užaugusius laisvomis, ryžtingomis, idėjų nestokojančiomis asmenybėmis. O kai absolventai išreiškia norą dirbti filiale, tyliai džiaugiuosi ir priimu tai kaip geriausią įvertinimą.

SMK nuotr./SMK diplomų teikimas Kaune
SMK nuotr./SMK diplomų teikimas Kaune

Suvokimas, jog jau išleista pirmoji filialo laida, atėjo gerokai vėliau nei diplomų teikimo ceremonijos dieną. Labai geras jausmas aplankė tuo metu: ypatingas dėkingumas dėstytojams ir administracijos komandai, kurie buvo kartu visus trejus metus ir kurie prisijungė vėliau bei prisidėjo prie absolventų patirčių kūrimo, kurie tikėjo ir skatino. Ši absolventų laida visiems laikams liks istorine visomis prasmėmis. Ji išbūta, išjausta, išgyventa. Drauge su šia laida užaugau pati bei visa SMK Kauno filialo komanda. Mes visi drauge mokėmės, tobulėjome, klydome, siekėme bendrų pergalių ir rezultatų. Nėra tokių mokymų, kuriuose šimtu procentų išmokytų dirbti su studentais, kolektyvu ar studijų procesais. Žinoma, yra puikių pavyzdžių tiek Lietuvoje, tiek ir pasaulyje, atsiranda galinčių pakonsultuoti, patarti, bet juk kiekviena aukštoji mokykla savita, net kiekvienas fakultetas ar filialas yra unikalus, nes kiekviename skirtingi žmonės, nepatirtos situacijos ir unikalūs jų sprendimo būdai.

SMK nuotr./SMK diplomų teikimas Kaune
SMK nuotr./SMK diplomų teikimas Kaune

– Inga, ar tiesa, kad studentus į socialinių tinklų draugus priėmėte tik tada, kai jie baigė studijas. Kodėl?

– Nuo pat pradžių buvau pasirinkusi tokią taktiką (ir iki šiol jos laikausi), kad į draugus socialiniuose tinkluose studentus priimsiu tik tada, kai jie pabaigs studijas. Tai mano asmeninė nuostata ir nebūtinai ji gera ar bloga. Man svarbu atskirti darbo ir laisvo laiko ribas. Mano galva, jos būtinos. O socialiniai tinklai ribas siaurina. Tie, kurie vis dar nori draugauti pabaigę studijas, jau pasiprašė (juokiasi).

SMK nuotr./Inga Bilinskienė
SMK nuotr./Inga Bilinskienė

– Gal iš visų tų 185 į gyvenimą išleistų studentų vieną ar kitą galėtumėte išskirti ir paminėti?

– Manau, kad absolventų istorijos netrukus taps sėkmės istorijomis ir mes galėsime jomis dalintis plačiai. Šiandien sunku išskirti vieną ar du ypatingiausius, tačiau labai noriu pasidžiaugti, kad jau baigiamosios praktikos bei baigiamųjų darbų viešųjų gynimų metu kai kuriems studentams buvo pasiūlytos įsidarbinimo galimybės, absolventų gretose turime startuolių laimėtojų. Jau minėjau, jog ir patys esame įdarbinę savo absolventų, o kai kurie savo ateitį sietų su dėstymu filiale. Dalies studentų talentai atsiskleidė mokantis: sukurti filmai, parašytos eilės ar dainos, sukurti kompiuteriniai žaidimai.

Visi SMK studentai – įdomios, savitos asmenybės. Džiaugiuosi, kad mums pavyko taikant patyriminį mokymąsi prisidėti prie jų gebėjimų atsiskleidimo.

– SMK sėkmingai veikia visuose trijuose didžiuosiuose miestuose, tačiau kiekvienas filialas turi savo dvasią ir savo autentiškumą. Klaipėdoje SMK – kupina laisvės vėjo, veržlumo, kūrybiškumo, polėkio. Vilniaus filialas – ambicingas, veiklus, verslus, kupinas naujų idėjų, projektų ir žinomų žmonių. O kokia SMK yra Kaune?

– Manęs dažnai klausia, kur slypi SMK Kauno filialo sėkmė, kas lėmė, kad taip palankiai viskas susidėliojo. Ne kartą apie tai galvojau ir galiu pasakyti, kad pagrindinė SMK Kauno filialo sėkmė yra žmonės. Džiaugiuosi, kad mums pavyko surinkti ambicingus žmones, kurie nori dirbti, siekia rezultato ir turi labai stiprų vertybinį pamatą. Vieningumas, kokybės siekis, patirtys ir laisvė jomis dalintis yra mūsų stiprybė.

SMK nuotr./SMK diplomų teikimas Kaune
SMK nuotr./SMK diplomų teikimas Kaune

– Vadinasi, SMK Kauno filialo sėkmės paslaptis yra būtent stipri komanda?

– Tikrai taip! Juk vienas lauke – ne karys. Be komandos, jos palaikymo ir atsidavimo nieko nepadarysi. Man kaip vadovei labai svarbi darbuotojų savijauta darbe ir jų gebėjimas atsiskleisti, tai skatina lojalumą, kokybę. Labai svarbus ir pasitikėjimas, tikėjimas išsikeltu tikslu, pasiryžimas jo siekti.

Džiaugiuosi, kad dauguma mūsų dėstytojų yra su mumis nuo filialo įkūrimo, kad jie yra smalsūs, kūrybiški, daug dėmesio skiria patyriminiam mokymui(si), naujausios informacijos paieškai, konsultacijoms, kaip studentams dėstyti dalykus pandemijos laikotarpiu, kaip išlaikyti jų dėmesį, motyvuoti mokytis. Taip, yra tam tikros taisyklės, rekomendacijos, jų būtina laikytis dėl bendros tvarkos, tačiau kiekvienas dėstytojas yra asmenybė, todėl ir kiekvieno paskaitos savitos. Kiekvienas, vesdamas paskaitą pagal tą pačią metodiką, paskaitą išdėstys kitaip, nes visi turime skirtingą patirtį ir skirtingą pasaulėžiūrą. Smagu, kad dėstytojai kalbasi, kad bendrai ieškome sprendimų. Manau, jog dėstytojas yra aukštosios mokyklos veidas. Pripažinkime, jog dauguma studentų vieną ar kitą mokyklą renkasi ir rinksis būtent dėl joje dirbančių dėstytojų, jų kompetencijų.

SMK visada buvo ir yra atvira savo studentams: mes visada juos išklausome, stengiamės išgirsti, padėti. Manau, studentai jaučia tą grįžtamąjį ryšį tiek iš dėstytojų, tiek iš administracijos.

– Jei paprašyčiau paminėti kelis dėstytojus, kuriais Kauno SMK ypač didžiuojasi, ką išskirtumėte ir kam norėtumėte padėkoti?

– Kelių neišskirsiu. Filiale dirba daugiau nei 70 dėstytojų. Sąrašas bus per ilgas... O padėkoti noriu visiems be išimties. Visi nuoširdžiai dirbo, dalijosi savo patirtimi bei žiniomis, susikaupę atlaikė užsitęsusį pandeminį laikotarpį, ieškojo būdų, kaip sudominti ir motyvuoti neretai apatijos apimtus studentus. Teisingiausia būtų cituoti studentus, kurie savo atsiliepimais dalijasi ir viešoje erdvėje. Pavyzdžiui, SMK Kauno filialo Marketingo ir reklamos kūrimo studijų programos absolventė Karolina Butavičiūtė rašo: „Patys geriausi treji metai… Ačiū! Ir tik geriausi atsiliepimai apie kompetentingus ir profesionalius SMK dėstytojus, tokius kaip Saulius Kromalcas, Kęstutis Pužas, Inga Jočienė, Kristina Abrutienė, Rūta Deksnė, Eglė Kazlauskienė, Lina Stubrienė, Marius Ivanauskas, Lina Paliulienė, Giedrė Petrilionienė, Ingrida Varanavičė ir, žinoma, pati geriausia, rūpestingiausia programos vadovė Edita Gelbūdienė. Taip pat labai džiaugiamės turėję progą visus šiuos metus bendrauti su Kauno filialo vadove Inga Bilinskienė ir studijų proceso vadove Vidmante Stoniene.“

SMK nuotr./Karolina Butavičiūtė
SMK nuotr./Karolina Butavičiūtė

– Šiame sparčiai besivystančiame pasaulyje, kai nuolat viskas kinta, kai žinios pasensta greičiau, nei studentai baigia bakalauro studijas, rasti gerą, nuolat savo žinias atnaujinantį dėstytoją-praktiką, kuris norėtų ir galėtų dalintis savo patirtimi ir sukauptomis žiniomis, didžiulis iššūkis, tiesa?

– Be abejo, reikia paieškoti tokių žmonių, kurie, pavyzdžiui, leistų sau kartą per savaitę atvažiuoti iš Vilniaus į Kauną dėstyti. Jų gyvenimo aplinkybės leidžia jiems daryti tokius pasirinkimus. Ir tikrai ne paslaptis, kad daugelis dėsto tikrai ne dėl finansinio atlygio, bet todėl, kad pasiekia tam tikras savo karjeros aukštumas, supranta, jog nori ir gali dalintis savo žiniomis. Daugeliui pasirinkusiųjų dėstyti šis darbas – tai atgaiva sielai, savęs įprasminimas, mentorystė, kai kuriems tai pašaukimas.

Dėstytojo profesija labai dinamiška. Ypatingai daug laiko „suvalgo” pasiruošimas paskaitoms, tinkamų užduočių paruošimas, jų pritaikomumo analizė. Norėtųsi, kad dėstytojo profesija visuomenėje būtų vertinama labiau. Viliuosi, jog didžiausi „dividendai” kolegijos dėstytojams – jų studentų padėkos, laimėjimai, pasiekimai. Šiemet pirmą kartą susidūriau su baigiamųjų darbų komisijos nariais. Tai nebuvo dėstantys žmonės, tai buvo praktikai, kurie atėjo vertinti baigiamųjų darbų ir pateikti pastabas. Bendraudamas su jais, įsiklausydamas į jų pateiktas išvadas ir pastebėjimus, suvoki ir žinių, ir žmogaus asmeninių savybių svarbą. Šiandien asmeninės žmogaus savybės labai daug lemia. Verslai yra pasiruošę investuoti į jauną žmogų, jį užsiauginti, jei tik jis turi tinkamas asmenines savybes, ypač atsakomybę, smalsumą, kūrybiškumą.

SMK nuotr./Pastato vizualizacija
SMK nuotr./Pastato vizualizacija

– Šiais mokslo metais nuo pavasario semestro esamų ir būsimų SMK studentų Kaune laukia didžiulės permainos: paskaitos jau vyks naujame SMK pastate, pačioje Kauno širdyje – Aleksote, netoli Botanikos sodo.

– Tiesa, pavasario semestrą jau pradėsime naujose, gerokai didesnėse, modernesnėse ir erdvėsnėse patalpose Vilties gatvėje. Nors ir dabartinės Kauno SMK patalpos buvo naujos, modernios, įsikūrusios strategiškai patogioje vietoje, tačiau naujojo pastato išskirtinumas yra tas, kad jis suprojektuotas ir pastatytas specialiai SMK studentams, galvojant apie tai, kad jiems čia būtų patogu studijuoti, bendrauti, leisti laiką po paskaitų, apgalvojant kiekvieną erdvę. Ypač džiugina tai, kad bus įrengtos modernios laboratorijos studijuojantiems tiek estetinę kosmetologiją, tiek pasirinkusiems visiškai naują SMK studijų programą – bendrosios praktikos slaugą. Tikrai labai pasiseks tiems, kurie pasirinks SMK studijas Kaune.

Persikėlimas į naują nuosavą pastatą Kaune, taip pat reiškia sėkmės istoriją: sėkmingai augame, tampame dar labiau matomi, dar labiau žinomi, dar labiau pasirenkami. Turėdami naujas ir gerokai didesnes erdves, galėsime organizuoti įvairias konferencijas, mokymus, renginius ne tik studentams, bet ir Kauno miestui.

SMK nuotr./Pastato vizualizacija
SMK nuotr./Pastato vizualizacija

– Nuo naujų mokslų metų stojantiems į SMK visuose trijuose miestuose – Vilniuje, Klaipėdoje ir, žinoma, Kaune siūloma dar viena naujiena – Bendrosios praktikos slaugos studijų programa. Kaip manote, kodėl ši studijų programa jau dabar, vos įpusėjus priėmimui, yra tokia populiari?

– Tai taip pat dar vienas SMK pasiekimas, kad ši studijų programa buvo akredituota ir mes gavome leidimą ją vykdyti. Tai visos kolegijos pergalė.

Kitas dalykas, visi mes puikiai suvokiame, kad be slaugos, be profesionaliai paruoštų medicinos darbuotojų, labai sunku išsiversti. Ypatingai tai pamatėme pandeminiu laikotarpiu. Kaune turime ne vieną valstybinę ligoninę, nemažai yra ir privačių ligoninių, kurioms šiai dienai labai trūksta gerų specialistų, todėl šis SMK prisidėjimas prie darbo rinkoje taip reikalingų darbo vietų užpildymo tikrai labai svarbus ir mums kaip institucijai. Manau, šios studijų programos populiarumą jau dabar lemia būtent tai, kad pasirinkę šią profesiją studentai, tikrai turės darbą.

SMK nuotr./Pastato vizualizacija
SMK nuotr./Pastato vizualizacija

– Šiuo metu SMK Kauno filialo studijų programų pasirinkimas išties platus: būsimieji studentai gali rinktis net iš septyniolikos studijų programų. Įdomu, kokios studijų programos pačios populiariausios?

– Kaip Vilniuje ir Klaipėdoje, taip ir Kaune viena populiariausių studijų programų yra Estetinė kosmetologija. Taip pat dominuoja Kūrybos ir pramogų industrijų studijų programa. Transporto ir logistikos verslas surenka labai daug studentų tiek nuolatine, tiek sesijine studijų formomis. Ką išskirtinio ir populiaraus turi Kaunas? Pas mus tikrai labai populiari Tarptautinio verslo ir komunikacijos studijų programa, taip pat Marketingo ir reklamos kūrimo programa. Antrus metus iš eilės Mados ir stiliaus vadybos studijų programa taip pat surenka nemažai studentų. Taip, tai yra nišinė studijų programa ir, palyginus su populiariosiomis studijų programomis, studentų skaičius yra mažesnis, tačiau mes labai ja didžiuojamės. Praeitais metais pirmą kartą pradėjome vykdyti Restoranų ir kavinių vadybos studijų programą. Tikimės, kad šiais metais ji bus dar paklausesnė. Labai tikiuosi, kad naujose SMK patalpose Kaune turėsime ir Videokūrybos ir medijų studijų programą. Kol kas ši programa buvo tik Vilniuje. Manau, viskas priklauso nuo metų, vyraujančių darbo rinkos tendencijų: vienais metais populiaresnės vienos studijų programos, kitais – kitos. Tiesa, šiais metais ypač laukiame ir labai kviečiame būsimus studentus rinktis Dizaino studijų programą. Tai tikrai nauja, įdomi ir perspektyvi studijų programa.

SMK nuotr./SMK diplomų teikimas Kaune
SMK nuotr./SMK diplomų teikimas Kaune

Nori studijuoti SMK Kaune? Prisijunk prie SMK bendruomenės ir pradėk savo SUPERHEROJAUS kelionę SMK: https://www.smk.lt/#registerForm.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius