Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Integracija į darbo rinką: ieškomas ne tik specialistas, bet ir asmenybė

Šiandieninėje darbo rinkoje specialistą apibūdina ne vien tik jo turimos profesinės kompetencijos. Įvairios papildomos veiklos, savanorystė, praktikos įmonėse, dalyvavimas renginiuose ir skirtinguose projektuose, savo žinių ir patirties sklaida, asmenybės tobulinimas – tai tik keletas dalykų, kurie taip pat lemia sėkmingą asmens karjerą. Todėl, norint efektyviai įsilieti į sparčiai kintančią rinką, jau studijų metais patariama pradėti formuoti savo asmeninį darbuotojo profilį ir ugdyti reikiamas savybes.
Integracija į darbo rinką: ieškomas ne tik specialistas, bet ir asmenybė
Integracija į darbo rinką: ieškomas ne tik specialistas, bet ir asmenybė / Partnerio nuotr.

„Papildomos veiklos tampa neatskiriama aktyvių žmonių gyvenimo dalimi. Jos suteikia galimybę jaunam žmogui įgauti įvairios patirties ir rodo jo poreikį bandyti, ieškoti, būti reikalingam ir aktyviai remti visuomenę“, – apie tai, kaip svarbu užsiimti skirtingomis veiklomis, pasakoja IKEA „Purchasing services“ Lietuvoje personalo vadybininkė, sertifikuota koučingo specialistė Ramunė Danilevičiūtė.

Jos teigimu, kiekvienas žmogus turi talentų, tik reikia juos atpažinti, sudaryti sąlygas jiems maksimaliai atsiskleisti ir tada panaudoti. Taip pat svarbu išsigryninti savo poreikius, suvokti stipriąsias puses ir surasti veiklas, kuriose jos pilnai išsiskleistų, nes tai padeda tolimesnei karjerai.

Universitete – sėkmingos karjeros pradžia

R.Danilevičiūtės nuomone, dar studijuojant universitete reikia pasinaudoti suteikiamomis galimybėmis ir išmokti susidoroti su kylančiais iššūkiais.

Partnerio nuotr./Olesia Les
Partnerio nuotr./Olesia Les

„Tai puikus metas jauniems žmonėms kuo daugiau išmokti, patirti, išbandyti. Reikia griebti visas galimybes, kurias suteikia universitetas ir jo aplinka: papildomus modulius, praktikas, visuomenines veiklas, tarptautinę patirtį, užsienio kalbas“, – teigia ji.

Didelę studijų laikotarpio įtaką karjerai patvirtina ir Kauno technologijos universiteto (KTU) absolventai.

„Tai buvo labai svarbūs mano gyvenimo metai. Tai laikas, kai supranti, kad viską, ką darai – darai dėl savo ateities, kuomet tau atsiveria begalinės galimybės tobulėti ir reikšti save, klysti ir mokytis iš savo klaidų“, – universitete praleistą laiką prisimena KTU absolventė dizainerė Olesia Les.

Partnerio nuotr./Mindaugas Dubininkas
Partnerio nuotr./Mindaugas Dubininkas

Dar vienas KTU absolventas AB „Achema“ Amonio salietros cecho viršininkas Mindaugas Dubininkas tikina, kad studijų laikotarpiu įgytos žinios, universiteto tvarka, pasaulėžiūra, bendravimas su įvairiais žmonėmis suformavo jį kaip asmenybę ir specialistą.

„Esu įsitikinęs, kad nebūčiau tuo, kas esu šiandien, jeigu nebūčiau turėjęs galimybės studijuoti universitete“, – sako M.Dubininkas.

Papildomos veiklos ugdo asmenybę

Šiuo metu daug kalbama apie tai, kad būsimi darbuotojai turi nuolat tobulėti ne tik savo profesinėje srityje, bet ir lavinti asmeninius įgūdžius. Itin svarbūs tampa tokie dalykai kaip komunikavimas, bendradarbiavimas, problemų sprendimas, lyderystė, kuriuos galima pradėti ugdyti užsiimant įvairiomis veiklomis dar studijuojant, nes tai dažnai lemia ir karjeros sėkmę.

„Mano studijų metu buvo visko. Visada stengdavausi pasiimti maksimumą informacijos ir tiek pat jėgų įdėti į visų užduočių vykdymą, tačiau popaskaitinė veikla ir pramogos man buvo ne mažiau įdomios, tad stengdavausi suderinti abi puses“, – atvirauja Olesia.

R.Danilevičiūtė pastebi, kad papildomos veiklos suteikia tiek galimybių praktiškai mokytis, tiek atrasti save išbandant įvairias sritis.

Partnerio nuotr./KTU studentai
Partnerio nuotr./KTU studentai

„Papildomos veiklos tampa neatskiriama aktyvių žmonių gyvenimo dalimi. Moksleiviai, studentai išbando įvairias veiklas, atranda, kas jiems įdomu, sunku ar nepriimtina. Tai suteikia galimybę jaunam žmogui įgauti įvairios patirties ir rodo jo poreikį bandyti, ieškoti, būti reikalingam, aktyviai remti visuomenę“, – sako ji.

IKEA personalo vadybininkė tikina, kad tokiu būdu mokomasi iš savo mokslo draugų, vyresniųjų kolegų, dėstytojų, visuomenės veikėjų, tuo pačiu patvirtindama, kad papildomos veiklos tampa svarbiu kriterijumi renkantis darbuotojus.

„Visada ieškome kandidatų, kurie turi kuo įvairesnę patirtį. Jie pranašesni darbo rinkoje, nes jau turi patirties: yra patyrę išbandymų, sėkmių ir nesėkmių skonį, pasimokę iš klaidų“, – teigia R.Danilevičiūtė.

Įvairiapusiškumas lemia greitesnę integraciją darbo rinkoje

Siekiant paruošti kuo geresnius specialistus darbo rinkai, studentai raginami būti aktyviais ne tik studijose, bet ir užsiimti papildomomis veiklomis, kurios padeda lavinti darbo rinkai būtinus bendruosius įgūdžius ir sėkmingiau planuoti savo karjerą.

Partnerio nuotr./KTU studentai
Partnerio nuotr./KTU studentai

„Darbo rinkoje svarbu ne vien tik žinios, bet ir sugebėjimas kurti ir pritaikyti žinias“, – sako R.Danilevičiūtė.

Universitetuose studentams suteikiamos galimybės konsultuotis karjeros klausimais ir suprasti, kad svarbu ne vien tik įgyjama profesija. Todėl KTU karjeros kompetencijų ugdymo programa „WANTed“ stengiamasi padėti efektyviau planuoti studijas, pažinti savo asmenybę, vertybes, gabumus, lavinti asmenines kompetencijas ir tikslingiau planuoti karjerą. Žinios apie save skatina imtis naujos veiklos, suvokti savo stiprybes ir sritis, kuriose dar reikėtų tobulėti. Tokie užsiėmimai padeda tapti paklausiu specialistu.

„Studentams būtina aktyviai dalyvauti popaskaitinėje veikloje ir renginiuose, kuriuose yra mezgami kontaktai. Tai itin naudinga norint suprasti rinką, perspektyvas ir savo galimybes“, – pažymi Mobilių telefonų techninio centro (MTTC) personalo vadovė Kristina Railienė.

K.Railienės teigimu, MTTC į savo komandą stengiasi priimti sąžiningas, norinčias augti ir nuolat tobulėti asmenybes. Jos nuomone, labai svarbu, kad būsimas darbuotojas nuoširdžiai norėtų išmokti naujus dalykus, nes tuomet daug lengviau padėti adaptuotis darbo rinkoje ir atrasti savo galimybes.

Daugiau informacijos apie sėkmingą karjerą ir integraciją į darbo rinką KTU „WANTed” Karjeros dienose, spalio 17 d. 10-16 val. Kauno „Žalgirio“ arenoje (Karaliaus Mindaugo pr. 50). Renginyje dalyvaus daugiau nei 130 įmonių ir organizacijų. Detalesnė informacija apie renginį – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius