Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Internete siūloma už 15 tūkst. litų pirkti valstybės finansuojamą vietą medicinos studijose

„Parduodu valstybės finansuojamą vietą Lietuvos sveikatos mokslų universitete medicinoje“, – interneto svetainės Vinted.lt forume rašo Anonimas. Susidomėjusiems iškart pateikiama ir sandorio kaina – 15 tūkst. litų.
Vartotojams patariama nepasitikėti įtartinomis el. parduotuvėmis.
Prekyba studijų vietomis - pokštas ar telefoninių sukčių veiklos atmaina? / BFL nuotr.

„Kaip viskas vyksta? Aš atsisakau VF (valstybės finansuojamos – red. past. ) vietos ir antru etapu ją užleidžiu būtent jums. Kad užtvirtintume sandorį, jūs man sumokate 800 litų iškart, o likusią dalį, kai gausite vietą. Bet kam neatiduosiu, atsirinksiu pagal simpatijas ir antipatijas“, – nesuprasi, rimtai ar juokais rašo Anonimas.

„O tik medicinos mokslams turite vietų? Kaip dėl, pavyzdžiui, teisės? Informatikos?“, – susidomėjo vienas diskusijos dalyvis.

O tik medicinos mokslams turite vietų? Kaip dėl, pavyzdžiui, teisės? Informatikos?

„Galiu pasiūlyt ir VU (Vilniaus universitete) – 25 tūkst. litų, – atsako Anonimas. – Turiu giminaičių lamoj (LAMA BPO, Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti – red. past. ), todėl viskas labai realu.“

Sistemoje spragų nėra

Lengvabūdiškas pokštas – taip forume plėtojamą temą pavadino LAMA BPO  administracijos direktorė Ramunė Bakanovienė. Ji užtikrino, kad jokie korupciniai veiksmai LAMA BPO duomenų bazėje neįmanomi.

„Sistemoje aukštoji mokykla mato kviečiamųjų sąrašus ir tik ji gali atsispausdinti sutartį su stojančiojo asmens kodu, brandos atestatu ir apskaičiuotu konkursiniu balu. Visiškai neįmanoma, kad kitas stojantysis savo vietą imtų ir perleistų kam nors kitam“, – užtikrino R.Nakanovienė.

Pasak jos, kiekvienas LAMA BPO informacinės sistemos naudotojas mato tikslias diagramas: tiek kviečiamųjų sąrašą su jų konkursiniais balais, tiek jau pasirašiusių studentų sutartis.

Visiškai neįmanoma, kad kitas stojantysis savo vietą imtų ir perleistų kam nors kitam.

„Jei sistemoje atsirastų kas nors su mažesniu konkursiniu balu, kuriam teikiami kvietimai, sistemoje tai iš karto matytųsi, nes konkursinis balas apskaičiuojamas pagal bendrą algoritmą. Konkurencija didelė, todėl aukštosios mokyklos nedelsdamos sureaguotų į kokius nors neatitikimus. Drąsiai sakau: sistemoje nėra spragų, per kurias galėtų pralįsti korumpuoti ketinimai“, – aiškino R.Bakanovienė.

Į policiją nesikreips

Jei pagrindinio priėmimo į aukštąsias mokyklas metu kviečiamasis kandidatas nepasirašė studijų sutarties per nurodytą laikotarpį, laisva vieta perkeliama į papildomo priėmimo etapą ir dėl jos rungiasi visi toje krypčių grupėje esantys pretendentai.

„Šiuo atveju konkuruotų visi sveikatos kryptį pasirinkę kandidatai, o ne atskirai odontologai ar panašiai“, – sakė R.Bakanovienė.

Drąsiai sakau: sistemoje nėra spragų, per kurias galėtų pralįsti korumpuoti ketinimai.

Pasiūlymą forume nusipirkti vietą universitete ji vadina paikyste. Netgi atmetama galimybė, kad tai būtų realios pastangos pasipelnyti iš stojančiųjų kvailumo, todėl kreiptis į policiją LAMA BPO nežada. R.Bakanovienė pažymėjo, kad rimtesnių spekuliacijų stojimo į aukštąsias mokyklas temas iki šio nebuvo.

Pirmadienį 17 val. baigėsi papildomas priėmimas į aukštąsias mokyklas. Šiame bendrojo priėmimo etape bus išdalintos per pagrindinį priėmimą likusios laisvos studijų vietos. Kvietimai studijuoti bus paskelbti rugpjūčio 6 dieną.

Per pagrindinį priėmimą studijuoti valstybės finansuojamose vietose ir su studijų stipendijomis pakviesti 14 922 asmenys, į valstybės nefinansuojamas vietas – 18 654 stojantieji, dar 665 buvo pakviesti pasirašyti tikslinio finansavimo studijų sutartis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius