-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Švietimo ministerijos – pirmieji siūlymai dėl pavaldžių įstaigų pertvarkos

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija siūlo reorganizuoti tris jai pavaldžias įstaigas ir vietoj jų kurti vieną – Nacionalinę švietimo agentūrą. Taip pat ministerija ketina likviduoti viešąją įstaigą „Vaikų poilsis“ bei reorganizuoti Broniaus Oškinio vaikų aviacijos mokyklą. Dėl įstaigų likimo galutinai spręs Vyriausybė.
Algirdas Monkevičius
Algirdas Monkevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius siūlymą likviduoti aštuonias iš 17 ministerijai pavaldžių įstaigų pateikė balandžio pradžioje – po audito, nustačiusio funkcijų dubliavimą, nebūdingų funkcijų vykdymą, neracionalų žmogiškųjų išteklių valdymo atvejus ir viešųjų pirkimų pažeidimus.

„Reorganizavimo tikslas – optimizuoti Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijai pavaldžių įstaigų tinklą, mažinti jų valdymo išlaidas, racionaliai naudoti materialinius ir finansinius išteklius“, – rašoma nutarimo, kuriuo siūloma įkurti Nacionalinę švietimo agentūrą, projekte.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Švietimo, mokslo ir sporto ministerija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Švietimo, mokslo ir sporto ministerija

Nacionalinė švietimo agentūra būtų kuriama reorganizuojant Ugdymo plėtotės centrą, Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centrą bei ministerijos Švietimo aprūpinimo centrą.

Anot ministerijos, nauja įstaiga vykdytų ugdymo turinio įgyvendinimo ir švietimo pagalbos organizavimo stebėseną, vertintų ugdymo turinio pokyčius ir pagrįstų jų modernizavimo kryptis, teiktų pagalbą švietimo įstaigoms, atliktų kitas funkcijas.

Švietimo mokslo ir sporto ministerija taip pat siūlo likviduoti viešąją įstaigą „Vaikų poilsis“ bei reorganizuoti Broniaus Oškinio vaikų aviacijos mokyklą. Pastaroji turėtų būti prijungta prie Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro.

Audito duomenimis, minėtos įstaigos vykdo veiklas, nesusijusias su Švietimo ministerijos tikslais ir funkcijomis, tad esą tikslinga spręsti, ar šių įstaigų organizuojamas veiklas galėtų vykdyti savivaldybės ir (ar) privatus sektorius.

„Įvertinus įstaigų pateiktus duomenis apie valdomą nekilnojamojo turto plotą (pastatai, statiniai), pastebime, kad didžiausią plotą valdo, naudoja ir disponuoja juo VšĮ „Vaikų poilsis“ (19.470,20 kv. m.), mažiausią – Broniaus Oškinio vaikų aviacijos mokykla (523,44 kv. m.)“, – dėstoma audito ataskaitoje.

Planuojamo reorganizuoti Ugdymo plėtotės centro veiklos auditą ministerija baigė dar 2018-ųjų lapkritį. Jo duomenimis, centre nėra detaliai aprašytos viešųjų pirkimų organizavimo ir vykdymo tvarkos, neužtikrintas viešųjų pirkimų veiksmingumas ir skaidrumas.

„Kai kurių Ugdymo plėtotės centro viešųjų pirkimų komisijos narių darbas kitose įstaigose kelia abejonių dėl viešųjų ir privačių interesų suderinamumo“, – žiniasklaidai išplatintame pranešime rašė Švietimo ministerija. Apie tai daugiau – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius