Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ISM universiteto absolventams – neribotos karjeros perspektyvos

ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto absolventai darbdavių įvardijami kaip vieni iš labiausiai pastarųjų poreikius atitinkančių darbuotojų. Studentams dar besimokant universitete atsiveria didžiulės galimybės atlikti praktiką užsienyje, pirmaisiais studijų metais įsidarbinti prestižinėse įmonėse ar socialiniuose tinkluose formuoti apie save būsimajam darbdaviui palankų įvaizdį bei ieškoti karjeros iššūkių, o tai, anot ekspertų, lemia sėkmingą tolesnį įsitvirtinimą darbo rinkoje.
ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas
ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas / ISM nuotr.

ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Studijų direktorės Gintarės Aldonytės teigimu, naujausios tendencijos rodo, kad ISM studentai labai dažnai įsidarbina dar besimokydami – paskutiniais ar priešpaskutiniais savo studijų metais.

ISM nuotr./ISM studentai
ISM nuotr./ISM studentai

Dirba studijų metu

Jau ne vienerius metus pastebima tendencija, kad po atliktos praktikos ar praktikos metu pasiūlius darbdaviui patrauklias darbo sąlygas, studentai sėkmingai ir greitai įsitvirtina darbo rinkoje Dažnai pabaigę studijas alumnai dirba jau ne pirmoje darbovietėje, ir net vadovaujančiose pozicijose.

ISM nuotr./Gintarė Aldonytė
ISM nuotr./Gintarė Aldonytė

„Jau keleri metai atliekame karjeros stebėseną, klausiame savo alumnų apie jų tolesnį kelią profesinėje, ir akademinėje veikloje. Matome, kad absoliuti dauguma ISM alumnų dirba pagal specialybę. Mums tai ypač svarbus rodiklis vertinant, kiek mūsų programos yra aktualios šiuolaikinėje darbo rinkoje Lietuvoje. Ne mažiau džiugina, kai alumnai steigia savo verslus ir kuria darbo vietas sau ir kitiems“, – sako G.Aldonytė.

Studijų vadovės teigimu, kasmet organizuojamas Karjeros dienų renginys ISM universitete parodo ir naujas studijuojančiųjų tendencijas. Pavyzdžiui, anksčiau įmonės ateidavo tik prisistatyti, parodyti save kaip potencialų darbdavį, o studentai Karjeros dienų metu susirinkdavo informaciją, išklausydavo įmonių atstovų pasiūlymus.

„Dabar matome tendenciją, kad studentai nebėra pasyvūs klausytojai ar stebėtojai. Iškart yra mezgamas dialogas su įmonėmis, susirenkami ateityje galbūt praversiantys kontaktai. Karjeros diena nėra tik darbo ar praktikos paieška. Tokį renginį vertinu kaip galimybę pabendrauti, atrasti vertingų kontaktų, pažinti įmones, žmones dirbančias jose. Studentai aktyvūs, jie kelia klausimus, domisi. Ir tokia tendencija džiugina“, – įsitikinusi G.Aldonytė.

Vertina darbdaviai

Su įvairiomis įmonėmis bendradarbiaujantis ISM universitetas verslo atstovus stengiasi įtraukti ne tik kuriant ir vertinant studijų programas, bet ir domisi, kaip verslo atstovai mato ISM alumnus, kaip darbuotojus.

ISM nuotr./Sandra Karaliūnė
ISM nuotr./Sandra Karaliūnė

Ne vienerius metus ISM Karjeros dienose dalyvaujančios Baltijos šalyse lyderiaujančios nepriklausomos konsultacijų įmonės „Civitta“ atstovės ir ISM universiteto alumnės Sandros Karaliūnės teigimu, į Karjeros dienas kasmet ateina vis mažiau trečiakursių ir ketvirtakursių. „Priežastis paprasta – šie jaunuoliai jau turi darbus ir kopia karjeros laiptais. Tačiau susipažįstame su vis daugiau pirmakursių ir antrakursių, besidominčių galimybėmis atlikti praktikas skirtingose įmonėse. Džiaugiuosi, kad ISM studentai nestokoja veržlumo įsilieti į darbo rinką, pasitiki savimi ir nori kaip galima greičiau pažinti pasaulį už universiteto ribų“, – įsitikinusi S.Karaliūnė.

Paklausta, kas lemia sėkmingą studento įsitvirtinimą darbo rinkoje, pašnekovė pastebi, kad ypač svarbu, kad studijas pabaigę jaunuoliai turėtų puikų praktinių ir teorinių žinių balansą, kuris itin vertingas mūsų darbo aplinkoje.

„Atėjus į darbo rinką, svarbu, ką sugebi ir kaip greitai mokaisi, todėl nuo pirmos dienos dėkite visas pastangas ir parodykite, ką galite. Studijų metu pati ne tik mokiausi, tačiau buvau aktyviai įsitraukusi į ISM universiteto Studentų atstovybės gyvenimą, dalyvavau skirtinguose projektuose ir, svarbiausia, atlikau ne vieną praktiką. Visa ši patirtis ir studijų bei papildomų veiklų metu įgytos žinios mano būsimam darbdaviui atrodė patraukliai ir tą kartą jis manimi patikėjo“, – įsitikinusi pašnekovė.

S.Karaliūnė pastebi, kad nesvarbu, ar esate tik pirmų kursų studentai, ar alumnai – reikia drąsiai keliauti į įmones atlikti praktikos, išbandyti skirtingus sektorius, industrijas ir veiklos sritis.

„Būkite veiklūs, dalyvaukite konferencijose, mokymuose, plėskite savo pažįstamų ratą, nes nežinote, kada ir kur vienas ar kitas žmogus Jums atvers duris į tolesnę sėkmę. Būkite sumanūs ir talentingi, siekiantys kurti pridėtinę vertę, ir, galiausiai, būkite žingeidūs visuomenės atstovai, nestovintys vietoje ir linkę nuolatos keistis bei keisti pasaulį“, – pataria S.Karaliūnė.

Ieško pašaukimo

Skirtingą kartų požiūrį į darbą tyrinėjanti doc. dr. Raimonda Alonderienė pastebi, kad šiandien ypač ryškias požiūrio į darbą tendencijas galima įžvelgti Y kartos atstovų gretose.

ISM nuotr./Raimonda Alonderienė
ISM nuotr./Raimonda Alonderienė

„Jaunuoliai ne tik pradeda anksti siekti karjeros, stengiasi įgyti patirties, tačiau taip pat labai greitai jiems daugelis dalykų atsibosta, todėl nesibodi keisti darbo pozicijų, kai dabartinėje darbovietėje pasidaro tiesiog nuobodu ar darbas atrodo neprasmingas. Svarbiausias dalykas jaunam, ypač Y kartos atstovui, kad darbas teiktų malonumą, kad atrastų savo tikrąjį pašaukimą“, – sako R.Alonderienė.

Studijų vadovės teigimu, pašaukimo svarbą pabrėžia ne tik jaunosios kartos atstovai, tačiau tokias tendencijas įžvelgia ir įmonės.

„Įmonės išskiria ISM studentų ir alumnų iniciatyvą ir norą dirbi bei mokytis, kas yra ypač svarbu šiuolaikinėse organizacijose, skatinant ir motyvuojant darbuotojus. Svarbu neieškoti darbo vadovaujantis tik tokiais kriterijais, kaip madinga, sėkminga, garantuota darbo vieta, mokami „dideli pinigai“. Suprasti darbo rinką, galimybes, tendencijas labai svarbu, bet ne mažiau svarbu pažinti save – ką mėgstu ir noriu daryti, kur man sekasi, kur galiu geriausiai save realizuoti, kur noriu skirti daugiausiai savo laiko ir energijos. Šis procesas nėra vienkartinis, ieškojimas gali ir turi vykti visą gyvenimą, bet svarbu jo nepraleisti“, – linkėjo G.Aldonytė.

Karjeros monitoringo statistika:

  • 16 proc. alumnų turi savo verslą.
  • 98 proc. dirba pagal specialybę
  • 88proc. karjerą pradeda iš karto po studijų (įsidarbina prieš studijas, studijų metų arba 1 mėn. po studijų; apklausti 2016 m. baigę bakalauro studijas).
  • 76proc. uždirba daugiau nei 800 EUR.
  • 11proc. visų alumnų uždirba daugiau 3000 EUR.
  • 20 proc. uždirba daugiau nei 2000 EUR.

Daugiau informacijos apie ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto studijas rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius