Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas didins neįgaliųjų galimybes studijuoti

Siekiant paskatinti neįgaliųjų žmonių integraciją į aukštąsias mokyklas, Lietuvos neįgaliųjų forumas kartu su ISM Vadybos ir ekonomikos universitetu pradėjo įgyvendinti partnerystės iniciatyvą ir didins neįgaliųjų galimybes studijuoti.
ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas
ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas / ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto nuotr.

Lietuvos studentų sąjungos duomenimis, Lietuvos aukštosiose mokyklose 2010 metais studijavo 1026 studentai su specialiaisiais poreikiais. Ir nors kasmet šis skaičius didėja, augimo tempas galėtų būti spartesnis, nurodo Lietuvos žmonių su negalia sąjungos viceprezidentė Ginta Žemaitaitytė. „Švietimo ir mokslo ministerijos tyrimas parodė, kad aukštąsias mokyklas lanko 15 kartų mažiau jaunuolių su negalia nei bendrojo lavinimo mokyklas. Kadangi užsienio šalyse žmonės su negalia turi didesnes galimybes siekti aukštojo mokslo, neretai studijuoti besiruošiantys lietuviai neįgalieji renkasi ne mūsų šalies, o užsienio aukštąsias mokyklas. Lietuvos universitetams būtina gerinti studijų sąlygas neįgaliesiems: pradedant fizinės studijų aplinkos pritaikymu ir baigiant paties studijų proceso pokyčiais“, – pažymi G. Žemaitaitytė.

Lietuvos neįgaliųjų forumo ir ISM iniciatyva padės universitetui tapti dar patrauklesniu neįgaliems studentams – ne tik pritaikyta fizine aplinka, kaip buvo iki šiol, bet ir informacijos pateikimu, studijų procesu, dėstoma medžiaga, dėstytojų ir administracijos darbuotojų pagalba.

Vasario pradžioje universiteto akademiniams ir administracijos darbuotojams, studentų atstovybei prasideda specialūs mokymai. Juose bus analizuojamas požiūris į žmones su negalia, perteikiami pagrindiniai bendravimo su neįgaliaisiais principai ir tai, kaip juos geriau integruoti į bendrą universiteto gyvenimą.

„Šiuo metu ISM studijuoja du studentai su judėjimo negalia, dar 100 neįgalių studentų studijuoja pagal specialų projektą nuotoliniu būdu. Ar turime studentų su kitomis negaliomis, pavyzdžiui, klausos, sunku pasakyti – kartais mažiau pastebimą negalią žmonės stengiasi nuslėpti. Mūsų siekis yra ugdyti mūsų akademinės bendruomenės gebėjimą pastebėti, priimti ir tinkamai elgtis su įvairias negalias turinčiais žmonėmis, taip pat tokius studentus paskatinti neslėpti savo specialių poreikių, kad jie galėtų kuo kokybiškiau studijuoti“, – akcentuoja ISM Studijų dekanė prof. Viltė Auruškevičienė. Dekanės įsitikinimu, aktyvesnis neįgaliųjų įtraukimas į universiteto gyvenimą keis ir pačios akademinės bendruomenės, verslo partnerių pažiūras, ugdys didesnę toleranciją.

Lietuvos žmonių su negalia sąjungos viceprezidentės teigimu, studijos negalią turintiems studentams palengvina integravimąsi į visuomenę, sudaro geresnes sąlygas dalyvauti įvairiose veiklose, įgyti geresnį socialinį statusą, ugdytis pilietinį aktyvumą. Pasak jos, žinomas ne vienas atvejis, kai neįgalieji ne tik sėkmingai baigė studijas, bet ir nebeįsivaizduoja savo gyvenimo be darbo.

Ji atkreipia dėmesį, kad kol kas Lietuvoje trūksta informacijos neįgaliesiems apie galimybes studijuoti, taip pat nėra sudaryta bendra neįgaliųjų registravimosi į aukštąsias mokyklas sistema, mokymo medžiaga nėra pritaikyta specialiuosius poreikius turintiems studentams.

Lietuvos neįgaliųjų forumo ir ISM bendradarbiavimas vykdomas pagal Jungtinių Tautų vystymo programą, įgyvendinant projektą „Vartai: socialinės ir aplinkosauginės verslo inovacijos“ . Projektas finansuojamas Europos socialinio fondo ir valstybės biudžeto lėšomis.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius