-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

IT specialistų trūkumas verčia įmones griebti net pirmakursius

IT specialistai dirba būdami pirmakursiai. Gerų šios srities specialistų rinkoje trūksta, todėl norinčios plėstis įmonės, siekdamos atsirinkti gabiausius šios srities specialistus, ima jų vis aktyviau dairytis universitetų auditorijose.
IT darbuotojas
IT darbuotojas / „123RF“ nuotr.

Šis įmonių „viliotinis“, šokamas studentams, ypač pastebimas Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU): kai kurios įmonės savo darbuotojus siunčia skaityti paskaitų, siūlo nemokamą praktiką arba specializuotus kursus – tokiais būdais jos atsirenka tinkamiausius specialistus. Ieškant darbuotojų gelbėja ir universiteto organizuojamos Karjeros dienos.

Kaip įmonės universiteto studentus medžioja

VGTU Fundamentinių mokslų fakulteto dekanas Rimantas Belevičius 15min teigė, kad geriausias būdas įmonėms atsirinkti jiems tinkamus darbuotojus – priimti studentus į gamybinę praktiką ir pažiūrėti, ko vertos jų žinios bei žmogiškosios savybės atliekant kasdienius įmonės darbus.

„Universitete nustatyta lanksti gamybinių praktikų atlikimo tvarka: studentai ją gali atlikti vasaros mėnesiais per visą darbo dieną, per semestrą po pusę dienos po paskaitų arba išvis laisvu grafiku jungiantis į „Demola“ projektą ir grupėje atliekant įmonių suformuluotus uždavinius“, – pasakojo R.Belevičius.

Anot jo, VGTU studentai jau gana išlepinti ir laukia, kad praktikos metu jiems būtų mokamas atlyginimas: „Kai kurios įmonės, pavyzdžiui, „Bentley Systems Lietuva“ praktikos metu moka visai konkurencingus atlyginimus. Dalis įmonių darbuotojų ieškosi organizuodamos specializuotus kursus už studijų programos ribų – ir mūsų studentai į tuos kursus rinkosi“.

Kai kurios įmonės atsiuntė dėstytojus skaityti dalykus, nustatytus studijų programoje ir taip susipažino su perspektyviais darbuotojais, – sakė R.Belevičius.

„Visma Lietuva“ po tokių kursų visiems sėkmingai išlaikiusiems egzaminą pasiūlė darbą. Pasak R.Belevičiaus, kitos įmonės, pavyzdžiui, „Exadel“, rinkosi kiek kitokį kelią – jie atsiuntė dėstytojus skaityti dalykus, nustatytus studijų programoje ir taip susipažino su perspektyviais darbuotojais.

Kaip teigė VGTU Fundamentinių mokslų fakulteto dekanas, visose jų studijų programose yra „Įvado į studijas“ dalykas, kur studentai supažindinami su studijų programos idėjomis, būsimomis darbo vietomis, karjeros po studijų galimybėmis.

„Daugelis įmonių mielai atvyksta į šio dalyko paskaitas ir papasakoja apie savo įmones, darbuotojams būtinas kompetencijas, darbo sąlygas ir visus kitus studentams įdomius dalykus. Nors tai vyksta dar pirmame studijų kurse, šios paskaitos stipriai motyvuoja studentus. Pagaliau ir įmonės suinteresuotos, kad jų pavadinimai bent jau būtų žinomi“, – sakė R.Belevičius, pridurdamas, kad, žinoma, gera proga įmonėms ieškotis darbuotojų – universiteto organizuojamos Karjeros dienos.

Dabar be IT paslaugų neįsivaizduojama jokios didesnės įmonės veikla, – kalbėjo VGTU Fundamentinių mokslų fakulteto dekanas.

Labai trūksta specialistų

R.Bilevičius patikino, kad IT specialistų trūkumas iš tiesų jaučiamas. Visos į universitetą atvykstančios įmonės kalba apie plėtrą – vien didžiųjų bankų IT paslaugų centrai per metus esą žada priimti šimtus naujų darbuotojų.

„Plėtrą planuoja ne tik „grynos“ informatikos-programavimo paslaugų, informacinių sistemų, aptarnavimo ir pan. įmonės. IT darbuotojai reikalingi ir ne IT įmonėms – dabar be IT paslaugų neįsivaizduojama jokios didesnės įmonės veikla“, – kalbėjo VGTU Fundamentinių mokslų fakulteto dekanas.

IT paslaugų valdymas bei sauga, anot jo, yra kritiniai įmonės egzistavimo klausimai, todėl esą natūralu, kad visos prognozės sako, jog IT specialistų poreikis augs ir augs: „Asociacijos „Infobalt“ nuomone, šiuo metu IT įmonių plėtrą Lietuvoje ir užsienio IT kompanijų atėjimą pirmiausia stabdo per mažas parengiamų IT studijų programų absolventų skaičius. Kaip tik dėl to asociacija imasi iniciatyvų bent pradinį IT parengimą suteikti ir ne universitetų studentams“.

Kai kurie gudresni studentai dirba net ir pirmame kurse, – teigė R.Belevičius.

Gudročiai dirba nuo pirmo kurso

Trūkstant gerų IT specialistų, R.Belevičiaus nuomone, baigiamuosiuose kursuose dirbančių skaičius artėja prie šimto procentų.

„Kai kurie gudresni studentai dirba net ir pirmame kurse. Iš vienos pusės, tai mus džiugina – mūsų studijų programos darbo rinkoje paklausios ir bedarbių neruošiame, iš kitos pusės – pradėję dirbti studentai dažnai susikoncentruoja į darbo karjerą, į konkrečias šiuo metu jiems reikalingas žinias bei įgūdžius, ir žymiai mažesnį dėmesį skiria studijoms, tų dalykų, kurie jiems šiuo metu atrodo neaktualūs, įsisavinimą“, – teigė R.Belevičius. Jo nuomone, tai vėliau gerokai susiaurina jų tolesnes karjeros galimybes.

Reaguojant į rinkos tendencijas, atnaujintos VGTU informatikos studijų programos: „Nors jos atnaujinamos nuolat – IT srityje pokyčiai ir pažanga itin spartūs. Atnaujinimas ir bazinio informatikos dalyko, kuris skaitomas beveik visiems universiteto studentams, turinys“.

Kadaise, anot jo, VGTU garsėjo kaip vienintelis universitetas, visus studentus mokęs programuoti. Vėliau, permanentinėje studijų pertvarkoje esą net atsirado idėjų, kad mokėti programuoti nebūtina net ir informatikams: „Manau, kad nors absoliuti inžinierių dauguma niekada gyvenime neprogramuos, programavimas kaip joks kitas studijų dalykas naudingas edukacine prasme, jis moko griežtos mąstymo disciplinos – suvokti, kas yra uždavinio duomenys, ką turime gauti, ir kaip tai padaryti – kokį algoritmą taikyti“.

Todėl nuo šių metų, pasak R.Belevičiaus, ir pradinės informatikos dalyke įvestas programavimas – tik ne algoritminės kalbos, o aukštesnio lygio – MatLabo sintaksės.

„Programavimo principai juk tie patys, tik programavimas žymiai spartesnis, o ir pats šis įrankis bet kuriam inžinieriui, kuris užsiims virtualiu modeliavimu, yra nepamainomas“, – įsitikinęs R.Belevičius.

„Žali“ siekia vadovo pozicijos

JAV technologijų bendrovės „Revel Systems“ personalo vadovė Baltijos šalims Rasa Berškienė 15min teigė, kad šiandien Lietuva susiduria su įvairaus profilio – programuotojų, įvairių IT sistemų priežiūros specialistų trūkumu.

„Rinkoje yra aiškiai jaučiama ši tendencija, tiek iš darbdavių, tiek iš potencialių darbuotojų pusės, todėl nemažai kandidatų yra linkę persikvalifikuoti iš kitų sričių į IT“, – sakė ji. Pasak R.Berškienės, įmonė ieško patyrusių kolegų, tad atrankų procesai yra gerokai ilgesni ir sudėtingesni.

Neslėpsime, kad turime atvejų, kai nepatyrę kandidatai siekia ekspertų, vadovų pozicijų ir pan., – sakė R.Berškienė.

Ji atkreipė dėmesį į tai, kad Y karta ženkliai ambicingesnė nei ankstesnės kartos: „Neslėpsime, kad turime atvejų, kai nepatyrę kandidatai siekia ekspertų, vadovų pozicijų ir pan. Tokius kandidatus informuojame, kokių kompetencijų, patirties jiems dar trūksta, kad svarstytume jų kandidatūrą atitinkamoms pozicijoms“.

Šiemet įmonė pradėjo aktyviai bendradarbiauti su VGTU – jau dalyvavo ir dalyvauja keliose universiteto iniciatyvose. „Siekiame pritraukti talentingus ir gabius studentus, taip pat norime prisidėti prie studijų programų tobulinimo“, – apie bendradarbiavimo su universitetu tikslus kalbėjo R.Berškienė.

Anot jos, žvelgiant į dabartinių darbuotojų statistiką, dar studijuojančių yra apie 20 proc., daugiausia tai paskutinių bakalauro kursų studentai.

„Dauguma jų dirba klientų aptarnavimo specialistais, konsultuodami mūsų klientus kompiuterinių tinklų įmonės programinės ir techninės įrangos klausimais visame pasaulyje“, – pridūrė ji.

Dalyvauja Karjeros dienose

Pasaulinio lygio JAV kompanijos „Bentley Systems“ Žmogiškųjų išteklių vadovė Rytų Europai Girėnė Ščiukaitė sakė, kad puiki proga pabendrauti su studentais yra universitetų organizuojamos Karjeros dienos: „Smagu, kad studentai kiekvienais metais vis aktyvesni ir smalsesni. Akivaizdu, jog ir jie mato lankymosi Karjeros dienose naudą. Renginio metu mes stengiamės pabendrauti su kiekvienu mūsų įmone ir karjeros joje galimybėmis besidominčiu studentu, atsakyti į jų klausimus, plačiau papasakoti apie įmonę, jos veiklą, galimybes studentams“.

Anot jos, dažniausiai jų įmonės stende su studentais bendrauja ir jų kolegos, kurie dar neseniai atliko pas juos praktiką ir po to liko dirbti. Jie esą pasidalija savo patirtimi ir įspūdžiais.

Įmonės bendravimas su studentais neapsiriboja tik Karjeros dienomis. „Esame dėkingi VGTU vadovybei už suorganizuotas paskaitas, kurių metu galime išsamiau pristatyti studentams savo įmonę, papasakoti, kokius programinės įrangos kūrimo produktus įmonės Lietuvos filialo darbuotojai sukūrė paskutiniu metu, pademonstruoti, kaip veikia ir ką gali papasakoti naujausi įmonės sukurti produktai“, – teigė G.Ščiukaitė.

Mums tai ne vien būdas „užsiauginti“ naujų darbuotojų. Praktikos vietų studentams sukūrimas yra ir mūsų indėlis į ateities IT srities talentų ugdymą, – apie studentų praktikas kalbėjo G.Ščiukaitė.

Studentams įmonė siūlo atlikti tiek privalomąją universitetinę, tiek neprivalomąją praktiką vasaros metu. Jiems, anot įmonės atstovės, tai galimybė praktikoje pritaikyti universitete gautas žinias, įgyti darbinės patirties pagal specialybę.

„Studentai šia galimybe naudojasi. Praktikų skaičius mūsų įmonėje pastaruosius kelis metus auga beveik dvigubai. Mums tai ne vien būdas „užsiauginti“ naujų darbuotojų. Praktikos vietų studentams sukūrimas yra ir mūsų indėlis į ateities IT srities talentų ugdymą“, – sakė G.Ščiukaitė.

Praktikos metu studentai ne tik daug išmoksta, bet ir dirba. Praktikantai, pasak pašnekovės, atlieka jų sugebėjimus atitinkančias užduotis jų vykdomuose projektuose. „Manau, yra teisinga, kai už atliktus darbus gaunamas atlygis“, – įsitikinusi G.Ščiukaitė.

Yra įdarbinę pirmakursių

Kasmet daugiau kaip 60 proc. praktiką įmonėje atlikusių praktikantų lieka dirbti. Iš nuolatinių darbuotojų daugiau kaip 10 proc. vis dar studijuoja.

Paskutiniais metais daugiau nei pusė jų prie komandos prisijungė jau pirmuose kursuose, – sakė ji.

„Jiems sudarome galimybes derinti studijas ir darbą – studentai gali dirbti ne visu etatu, laisvesniu grafiku. Maždaug trečdalis studentų pas mus ateina jau baigdami studijas – ketvirtame kurse, tačiau paskutiniais metais daugiau nei pusė jų prie komandos prisijungė jau pirmuose kursuose“, – sakė ji.

Įmonėje dirba ir vienas pirmo kurso studentas, kuris dar prieš pradėdamas studijas universitete atliko vasaros praktiką ir po jos liko dirbti pusei etato.

„Džiugu matyti tokius studentus, kurie ir puikiai dirba, ir gerai studijuoja. Jie yra geras pavyzdys, kad darbas ir studijos vienas kitam nebūtinai trukdo. Priešingai, teorinės žinios ir praktinė patirtis vienos kitą papildo“, – pridūrė G.Ščiukaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius