Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungiamo universiteto studentai jaučiasi diskriminuojami dėl studijų kainos, universitetas teigia, kad kainos turi skirtis

Į Verslo ir vadybos akademiją (VVA) įstoję studentai po numatomo susijungimo su Kazimiero Simonavičiaus universitetu (KSU) gaus pastarojo diplomą. Studentams pikta, kad nors mokysis po vieno universiteto stogu, už mokslą mokės skirtingai. Tuo metu KSU kancleris Darius Verbyla teigia, kad kainos ir turi skirtis – dėl studijų programų skirtumų.
Diplomai
Diplomai

Nenorėjusi, kad jos vardas būtų viešinamas (redakcijai tapatybė žinoma), studentė į VVA Vilniuje įstojo prieš dvejus metus. 

„Šiais metais atėję į universitetą sužinojome, kad akademija yra parduota su visais studentais. Studentų niekas neinformavo nei žodžiu, nei raštu apie įvykusius pokyčius – mūsų pardavimą. Visiems šokas, visi nepatenkinti“, – laiške, adresuotame 15min.lt „Studentų zonai“, tvirtina verslo vadybą studijuojanti mergina.

Studentės įvardytas „pardavimas“ yra planuojamas VVA prijungimas prie KSU. Anot merginos, abiejų aukštųjų mokyklų studentai po vienu stogu ims mokytis nuo spalio.

„Rugsėjo 4 d. VVA studentai buvo informuoti, kad po studijų mes įgysime KSU verslo bakalauro laipsnį, o ne VVA verslo bakalauro laipsnį, kokį ir turėjome įgyti“, – prideda mergina.

Pagrindinė problema, pasak jos, yra KSU ir VVA studijų kainų skirtumas.

„Besimokantys VVA už nuolatines verslo vadybos bakalauro studijas mokėjo 6200 litus per metus. O KSU studentai už nuolatines verslumo ir vadybos studijas moka 3850 Lt per metus“, – teigia studentė.

Didžiausia VVA studentų problema šiandien, anot studentės, yra nelygybės klausimas.

„Kodėl buvę VVA studentai, nuo šiol priklausysiantys KSU, turi mokėti 6200 litų (pirmakursiai, kurių pas mus nėra – 5800 litų), kai KSU kainos yra 3850 litų per metus?“ – piktinasi mergina.

KSU kancleris: kainos ir turi skirtis

KSU kancleris Darius Verbyla 15min.lt „Studentų zonai“ teigia, kad šiuo metu dar tik vyksta integracijos planavimas – teisinių, administracinių ir organizacinių klausimų sprendimas.

„Mūsų universitetas nieko nepirko“, – ramina jis. 

Kalbėdamas apie studentams opų šiuo metu klausimą – kainų skirtumą – D.Verbyla sako, kad verslo vadybos specialybės šįmet KSU nėra, todėl ir kainos neįmanoma palyginti.

„Studijų kainos ir turi skirtis, nes skiriasi studijų programos, dėstytojai, studentų skaičius. Jei, tarkime, Vilniaus universitete studijuojantys skirtingas specialybes studentai gauna to paties universiteto diplomą, tai nereiškia, kad už skirtingas programas jie moka vienodai“, – situaciją komentuoja KSU kancleris.

Jis taip pat teigia, kad šį pusmetį situacija taps aiškesnė, o studentai apie aukštųjų mokyklų susijungimą bus informuoti.

„Kai prasidės jungimosi procesai, visa informacija bus pateikta. Nė kalbos nėra apie kažkokį informacijos slėpimą“, – tikina pašnekovas.

Viceministrė: sutarties sąlygos keičiamos abipusiu sutarimu

Pasak švietimo ir mokslo viceministrės Nerijos Putinaitės, dėl studijų kainos apsispręsti turi teisę pačios aukštosios mokyklos.

BFL/Tomo Lukšio nuotr./Švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė
BFL/Tomo Lukšio nuotr./Švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė

„Tai – privačių aukštųjų mokyklų savininkų sprendimas. Studentas, stodamas į aukštąją mokyklą, pasirašo studijų sutartį. Kai universitetai susijungia, pagal švietimo įstatymą, jie turi išlaikyti tokias pačias sąlygas. Tai reiškia, kad mokykla negali keisti sutarties sąlygų, jei abi pusės to nesutarė“ – teigia N.Putinaitė.

Pasak viceministrės, patys studentai turėtų įsijungti į šį derybų procesą ir tartis dėl kainos.

„Jei abi pusės sutaria, kainos gali būti pakeistos. Šiuo atveju, viskas sprendžiama universiteto viduje – derantis, kalbantis. Esu tikra, kad kompromisai ir šį kartą bus rasti“, – sako N.Putinaitė.

Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidentas Dainius Dikšaitis taip pat teigia, kad studijų kainą reglamentuoja studijų sutartis ir jos laikytis būtina.

„Studijų kainų skirtumus didele dalimi nulemia studijų programų skirtumai“, – prideda jis.

D.Dikšaitis taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad studentai yra visateisiai aukštojo mokslo institucijos bendruomenės nariai.

„Todėl informuoti juos apie esminius pasikeitimus aukštojoje mokykloje, kurioje jie studijuoja, yra būtina. Ar buvo kalbamasi su VVA studentais ir kaip buvo su jais kalbamasi, jungiant jų mokyklą su KSU, mums nėra žinoma. Tačiau, jeigu esama tokių reakcijų, matyt, informavimo proceso nebuvo arba jis nebuvo efektyvus“, – dėsto LSS vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius