-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Jūrų kadetų mokyklos kūrimas Klaipėdoje: įveiktas dar vienas laiptelis

Švietimo ir mokslo ministerija patvirtino Jūrų kadetų ugdymo sampratą. Tai dokumentas, apibrėžiantis jūrų kadetų ugdymo turinį, principus, tikslus, uždavinius, ugdymo organizavimo ypatumus. Parengti Jūrų kadetų ugdymo sampratą buvo būtina siekiant Klaipėdoje įkurti Jūrų kadetų mokyklą.
Priesaikos akimirka
Anksčiau jūrų kadetų mokykla veikė Juodkrantėje. / Liudviko Rėzos jūrų kadetų mokyklos archyvo nuotr.

„Jūrų kadetų ugdymo sampratos patvirtinimas – dar vienas svarbus žingsnis Jūrų kadetų mokyklos atidarymo link. Siekdami Klaipėdoje jūrų kadetus ugdyti jau nuo ateinančių metų rugsėjo, ir toliau turime dirbti labai susitelkę – dar būtina išspręsti patalpų klausimą, atlikti kitus reikalingus veiksmus. Tikiu, kad rezultatas pateisins visų mūsų lūkesčius ir Klaipėdoje turėsime pasididžiavimo prieš visą Lietuvą vertą mokyklą, Lietuvos, kaip jūrinės valstybės, ateities simbolį“, – sako Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Klaipėdos jūrų kadetų mokykla bus kuriama Ievos Simonaitytės mokyklos pagrindu. Planuojama, kad iš pradžių čia bus formuojamos 5–8 kadetų klasės, o vėliau palaipsniui prisidės ir vyresnės.

Pagrindinis jūrų kadetų ugdymo tikslas – formuoti mokinių jūrinį mentalitetą, ugdant patriotišką Lietuvos, kaip jūros valstybės, pilietį, puoselėjantį jūrinės kultūros tradicijas ir jūreivystės istoriją. Patvirtintoje Jūrų kadetų ugdymo sampratoje apibrėžta, kad Kadetų mokykloje bus galima įgyti pagrindinį ir vidurinį išsilavinimą, o ugdymo turinys bus papildytas Jūreivystės, laivybos ir karybos pagrindų ugdymo programa. Kadetų mokyklos auklėtiniai susipažins su nacionalinio saugumo sistema, Lietuvos gynybos politika, bus ugdomi rikiuotės, žygiavimo įgūdžiai, suteikiami jūreivystės, laivybos, karybos istorijos, istorinės geografijos pagrindai, įgyjama orientavimosi sausumoje ir jūroje gebėjimų, stiprinama fizinė ištvermė ir aktyvumas, įgyjama tvarkos ir disciplinos, savarankiškumo, komandinio darbo įgūdžių, ugdomi lyderystės ir kiti gebėjimai. Įgytos žinios bus įtvirtinamos per praktines veiklas, mokinių atostogų metu organizuojamose stovyklose, per praktines pratybas sausumoje ir ant vandens.

Jūrų kadetų ugdymo sampratoje įtvirtinta ir tai, kad jūrų kadetai turi savo simboliką: vėliavą, priesaiką, garbės kodeksą, devizą, uniformą, asmeninius skiriamuosius ženklus. Tipinė ugdymo diena prasideda 8 val. rikiuote, vėliavos pakėlimu ir baigiasi 19 val. rikiuote, vėliavos nuleidimu. Kasdienis ugdymo procesas skirstomas į pamokinę veiklą, poilsio laiką, savarankišką mokymąsi, individualizuotą švietimo pagalbą, neformaliojo švietimo veiklas, pažintinę veiklą.

Ugdymo procesas bus organizuojamas bendradarbiaujant su jūrinės kultūros institucijomis, mokyklomis ir organizacijomis. Jūrų kadetų mokykloje pasirengiama mokymosi tęstinumui aukštosiose mokyklose (pvz., Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje, Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje ir kitose) ar profesinio mokymo įstaigose.

Kadetų mokyklos steigimas yra numatytas Klaipėdos bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos plane. Dėl šios idėjos įgyvendinimo pastaruosius metus vyko intensyvios diskusijos su Švietimo ir mokslo ministerija, jūrine bendruomene. Galiausiai apsispręsta, kad steigėjo vaidmens imasi Klaipėdos miesto savivaldybė. Prieš mėnesį Savivaldybės tarybos kolegija pritarė, kad Kadetų mokykla būtų kuriama Ievos Simonaitytės mokyklos pagrindu, pertvarkant įstaigos vidaus struktūrą ir keičiant ugdymo turinį, o dabar veikiančias jaunimo klases iškeliant į Klaipėdos suaugusiųjų gimnazijos pastatą kaip Jaunimo skyrių. Ievos Simonaitytės mokyklos bendruomenė yra išreiškusi pritarimą šiems pokyčiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius