Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką daryti, jei teko praleisti valstybinį brandos egzaminą?

Įsibėgėjant abiturientų atsiskaitymų sesijai, Nacionalinis egzaminų centras (NEC) paaiškina, ką daryti, jeigu egzaminą tenka praleisti dėl ligos ar kitos priežasties.
Abiturientai laiko lietuvių kalbos egzaminą
Abiturientai laiko egzaminą / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pagrindinė brandos egzaminų sesija šiemet organizuojama nuo balandžio 24 iki birželio 20 dienos. Pakartotinė brandos egzaminų sesija vyks birželio 21 – liepos 11 dienomis. Visgi, NEC teigia, kad jei moksleivis dėl pateisinamos priežasties neatvyko į egzaminą, jį gali laikyti pakartotinės sesijos metu. Visa situacija nedelsiant turi būti sprendžiama su ugdymo įstaigos vadovu.

„Ar priežastis tikrai pateisinama ir ar atidėti egzaminus, sprendžia mokyklos vadovas. Taip pat į pakartotinę sesiją perkeliami kandidatai, kurie susirgo prieš pat brandos egzaminą arba nebaigė brandos egzamino dėl sveikatos sutrikimo pagrindinės sesijos metu. Jie turi pateikti savo mokyklos vadovui prašymą dėl brandos egzamino ar jo dalies atidėjimo ir (ar) darbo nevertinimo bei medicininę pažymą ne vėliau kaip kitą dieną po dalyko brandos egzamino“, – atsiųstame atsakyme rašo NEC.

Pakartotinėje sesijoje valstybinius brandos egzaminus laiko tie kandidatai, kurie yra iš mokyklų, veikiančių laisvės atėmimo vietoje, ir namie mokyti mokiniai, kurie negalėjo atvykti į pagrindinės sesijos egzaminus.

Visa situacija nedelsiant turi būti sprendžiama su ugdymo įstaigos vadovu.

Centras taip pat pateikia pavyzdį, jeigu abiturientas serga tiek per pagrindinę, tiek per pakartotinę sesiją. Jeigu moksleivis išlaikė bent du brandos egzaminus, iš kurių vienas yra lietuvių kalbos ir literatūros, atestatas bus įteiktas. Tačiau per abi sesijas praleistus egzaminus perlaikyti bus galima tik po metų, užsiregistravus kaip eksternui.

„Jei kandidatas ir pagrindinėje, ir pakartotinėje sesijoje neatvyksta į lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą arba į antrąjį egzaminą, kurio rezultatas būtinas atestatui gauti, jis einamaisiais metais atestato negauna ir kitais metais renkasi laikyti egzaminus kaip buvęs mokinys“, – dėsto NEC. Priduriama, kad įprastai iki liepos 12 d. pateikiami visų egzaminų rezultatai, pakartotinės sesijos - keliomis dienomis vėliau, o apeliacijų rezultatai – ne vėliau kaip iki liepos 20 d.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Abiturientai laiko egzaminą
Luko Balandžio / 15min nuotr./Abiturientai laiko egzaminą

Jeigu norima perlaikyti VBE

Taip pat yra tokia galimybė, kai mokinys gali iš naujo perlaikyti valstybinį brandos egzaminą. Pasak NEC, galima rinktis tiek anksčiau laikytą egzaminą, jeigu netenkina rezultatas, tiek tokį egzaminą, kurio anksčiau nesirinko atsiskaityti. Išimtis – nėra galimybės perlaikyti egzaminų vykdomų ugdymo procese, pavyzdžiui, mokyklinio technologijų egzamino.

„Kiekvienais metais į brandos egzaminų sesiją registruojasi dar dvi grupės kandidatų – eksternai, kurie jau turi brandos atestatą ir nori perlaikyti egzaminus, kuriuos yra laikę, arba pasirenka laikyti naują egzaminą ir buvę mokiniai, kurie neturi atestato ir jiems reikia išlaikyti reikalingą egzaminą, kad gautų atestatą. Eksternai turi kreiptis į bazines mokyklas, kurios yra įsteigtos kiekvienoje savivaldybėje, buvę mokiniai – į savo buvusią mokyklą“, – aiškina NEC.

Galima perlaikyti ir anksčiau atsiskaitytą egzaminą, ir tokį, kurio anksčiau nesirinko laikyti.

NEC nurodo, kad pagal galiojančią tvarką, eksternas teikia prašymą iki spalio 24 d. bazinės mokyklos vadovui; eksternas, nepateikęs prašymo iki spalio 24 dienos, gali teikti prašymą pasibaigus prašymų teikimų laikui, bet ne vėliau kaip likus 7 darbo dienoms iki pakartotinės sesijos pradžios, – Kauno miesto bazinės mokyklos vadovui.

Buvęs mokinys – iki spalio 24 d. mokyklos, išdavusios mokymosi pasiekimų pažymėjimą, vadovui. Kartu su prašymu būtina pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą arba vairuotojo pažymėjimą, mokymosi pasiekimų pažymėjimą. Pažymą apie turėtų įsiskolinimų likvidavimą (jeigu jie likviduoti kitoje mokykloje) mokyklos vadovui privalu pateikti iki ugdymo plane nustatytos ugdymo proceso gimnazijų IV klasėms pabaigos.

Ką daryti, jei mokyklos, kurioje asmuo mokėsi, nebėra? Reorganizuotos, likviduotos mokyklos buvęs mokinys prašymą teikia mokyklos, turinčios teisę jam išduoti brandos atestatą, vadovui; laisvės atėmimo vietoje mokymosi pasiekimų pažymėjimą gavęs buvęs mokinys prašymą teikia savivaldybės administracijos direktoriaus ar jo įgalioto asmens paskirtos mokyklos vadovui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius