Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką Lietuvos aukštosios mokyklos galėtų perimti iš JAV?

Audito ir finansines konsultacijas teikiančių įmonių tinklo KPMG atlikta JAV aukštojo mokslo perspektyvų studija „Aukštojo mokslo sektoriaus tyrimas ir prognozės 2013“ atskleidė tendencijas, kurios yra aktualios ir daugeliui kitų pasaulio šalių: aukštosios mokyklos susiduria su vis didesne konkurencija ir turi išspręsti klausimą kaip sumažinti išlaidas ir suteikti išsilavinimą pasitelkiant modernias technologijas.
Atidarymo akimirkos
Studentas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pasak KPMG Lietuvoje partnerio Domanto Dabulio, Lietuvos aukštosios mokyklos iš JAV galėtų perimti gebėjimą strategiškai planuoti ateitį ir efektyviai išnaudoti technologijas, tuo pačiu užtikrinant studijų kokybę, apie kurią šiuo metu daug diskutuojama.

„Lietuvoje maždaug trečdalis gyventojų turi aukštojo mokslo diplomą, tačiau kokybiškai dirbančių darbuotojų trūksta. Darbdaviai nuolat skundžiasi, kad aukštųjų mokyklų absolventus tenka apmokyti iš naujo, o pačios aukštosios mokyklos siekia pritraukti kuo daugiau krepšelių ir mažai dėmesio skiria studijų kokybei. Įstojus į ES, vis daugiau Lietuvos absolventų renkasi studijas užsienyje, nes Lietuvos aukštosios mokyklos neatlaiko konkurencinės kovos su užsienio mokymo įstaigomis. Mūsų šalies mokymo įstaigoms trūksta strategijų, kurios būtų ne tik surašomos, bet ir įgyvendinamos, bei inovatyvaus požiūrio į aukštąjį mokslą kaip į paslaugą“, - sako KPMG partneris.

Lietuvos aukštosios mokyklos, anot jo, siekdamos suderinti kokybę ir prieinamumą, iš JAV aukštųjų galėtų pasimokyti profesionalaus ateities planavimo ir realaus modernių technologijų pritaikymo (nuotoliniai kursai, „debesų“ kompiuterija, socialinių medijų integravimas).

Tačiau inovatyvių pokyčių įgyvendinimas Lietuvos aukštajame moksle yra labai jautri sritis, nes būtina užtikrinti, kad toliau nenukentėtų studijų kokybė. Todėl KPMG studijoje „Aukštojo mokslo sektoriaus tyrimas ir prognozės 2013“ akcentuojamas iššūkis išlaikyti studijų kokybę tuo pačiu sprendžiant išlaidų mažinimo ir technologijų įdarbinimo užduotis Lietuvai yra dar aktualesnis nei JAV.

Domanto Dabulio nuomone, ilgalaikio planavimo ir prisitaikymo prie rinkos poreikių srityje JAV sekasi geriau nei Lietuvai. Šiuo metu JAV aukštosios mokyklos sprendžia užduotį, kaip pritraukti studentų, nes vis daugiau jų nebeišgali sumokėti už mokslą. Jos investuoja į technologijas, kad užtikrintų studijų internetu plėtrą, ir ieško alternatyvių pajamų šaltinių. Taip pat peržiūrimos fakultetų struktūros ir optimizuojamos išlaidos.

„Žinoma, aukščiausiai reitinguojamos mokymo įstaigos gali sau leisti kelti mokestį už studijas, bet tokių net ir JAV yra mažuma“, - pabrėžia KPMG ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius