Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip parašyti geriausią motyvacinį laišką, stojant į užsienio universitetą?

Kaip parašyti patį geriausią motyvacinį laišką? Norėdami sužinoti atsakymą į šį klausimą į vieną iš parodos „Studijos 2017“ salių susirinko būsimi studentai, besirengiantys stoti į užsienio aukštąsias mokyklas. Sausakimšai salei apie motyvacinio laiško rašymo subtilybes pasakojo Kalba.lt Studijų užsienyje vadybininkė Renata Škimelienė.
Renata Škimelienė
Renata Škimelienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Kiekvienai šaliai motyvaciniai laiškai rašomi kitaip. Lietuvoje – vienaip. Į Daniją stodami, rašote apie Daniją, į Vokietiją – apie pastarąją. Taip pat yra ir su specialybėmis – pasirinkę konkrečią specialybę rašote apie ją, o ne bendrai apie sritį“, – patarė R.Škimelienė.

Nuo ko gi pradėti rašyti motyvacinį laišką? „Pavyzdžiui, nuo citatos, savo moto ar kredo. Labai skanu skaityti motyvacinį, kol tai yra subtilu ir nedaug. Tikrai nereikia rašyti citatų kratinio, nes tai jau nebebus skanu, bus nebesubtilu ir negražu“, – kalbėjo specialistė.

Nereikia rašyti citatų kratinio, nes tai jau nebebus skanu, bus nebesubtilu ir negražu, – kalbėjo specialistė.

Anot jos, būtina paminėti, kodėl pasirinkote būtent tą šalį studijoms. Atskleiskite, kas labiausiai jus traukia rinktis būtent tą žemėlapio lopinėlį studijoms. „Paminėkite ir universitetą. Aprašykite tos įstaigos privalumus, kurie jus traukia ten stoti“, – patarė R.Škimelienė.

Vis dėlto būna išimčių. Tarkime, stojant į Didžiąją Britaniją, motyvacinis laiškas pateikiamas tik vienas, tuomet neišeina išskirti ir vieno universiteto. „Tiesiog rašote apie Angliją, Didžiąją Britaniją, Škotiją, atraskite privalumus ir juos pateikite“, – ragino ekspertė.

Nepeikite savo šalies

Ji atkreipė dėmesį į tai, kad klaidinga peikti savo šalį, argumentuojant, kodėl renkatės studijas užsienyje:

„Niekada to nedarykite, tiesiog atraskite privalumų, kodėl jūs, pavyzdžiui, renkatės Angliją. Gal ten geresnės galimybės, gal tai tarptautinis mokslas? Bet nereikia lyginti dviejų šalių. Lygiai taip pat kada nors ieškodami darbo nepeikite buvusio darbdavio, atraskite privalumų, kodėl jūs ieškotės naujų galimybių“.

Toliau derėtų keletą žodžių parašyti apie specialybę – papasakoti, kodėl būtent ši sritis jus domina, o gal joje turite autoritetą, kuris įkvepia? Galima paminėti ir tai, ko tikitės iš specialybės bei ką žadate daryti ateityje.

„Lietuva, sakoma, švogerių kraštas. Mėgsta studentai parašyti, kad nori į mediciną, nes mama – vyr. gydytoja. Jeigu tai jus įkvėpė – viskas gerai, bet jei tai darote tiesiog norėdami paminėti savo statusą visuomenėje, tai universitetui tai neįdomu“, – sakė R.Škimelienė.

Ji atkreipė dėmesį į tai, kad svarbiausia save atskleisti kaip įvairiapusę asmenybę. Reikėtų rašyti apie tai, kokie jūs, kokių turite pomėgių, kokia savanoriška veikla užsiimate, kokius būrelius lankote ar kokių laimėjimų esate pasiekę.

„Muzikos mokykla lankyta septynerius metus ir to nepaminėti? Vien apie tai galite rašyti. Paminėkite, kokioje organizacijoje savanoriavote, kaip padėjote, kas tai per organizacija“, – patarinėjo specialistė. Nederėtų palikti nuošaly ir savo pomėgių, net jeigu jie nesusiję su būsima specialybe. „Lankau krepšinį septynerius metus, bet stoju į IT, todėl apie krepšinį nutylite, manydami, kad tai nesusiję. Nebijokite to paminėti, nors tai nesusiję. Tai atskleidžia jus kaip asmenybę“.

Ji teigė, kad reikėtų nepamiršti paminėti ir savo santykio su užsienio kalba, kuria studijuosite: kaip jums sekasi jos mokytis, kur ją naudojate, gal esate daug keliavę, turite užsieniečių draugų, gal mainų programoje esate dalyvavę.

Rašykite originalo kalba

Specialistė patarė nerašyti pirmiausia lietuviškai, o tuomet versti į užsienio kalbą: „Iš karto rašykite angliškai. Jei dėliojate mintis užsienio kalba, mintys skamba geriau“. Griežtai draudžiama ir kopijuoti sakinius iš įvairiausių internete randamų pavyzdžių.

„Su šiuolaikinėmis technologijomis patikrinti, ar jūsų motyvacinis laiškas jau yra kažkur, labai paprasta. Išvada gali būti, kad atmestas motyvacinis ir ne visada suteikiamas antras šansas. Geriau rašykite sava kalba, paprastesniu žodynu, bet patys apie save. Neskaitykite jokių pavyzdžių – mano esminis patarimas“, – ragino R.Škimelienė.

Specialistė nepatarė motyvacinio laiško prisėsti rašyti kasdien – esą tada rezultatas bus nepatenkinamas: „Geriausia per dieną ar du vakarus parašyti. Ir viskas. Jei norisi korekcijos, parašius, pasidėti trim ar keturiom dienom, o tuomet šviežia galva pataisyti“. Pagalbos dėl korekcijų galima kreiptis ir į kolegas ar mokytoją, bet su tuo irgi nereikėtų perspausti – nereikia išsiųsti laiško 30 žmonių ir laukti jų visų pastabų.

DAR KELETAS SVARBIŲ PATARIMŲ

  • Naudokite standartinį šriftą;
  • 50 proc. motyvaciniame laiške – apie specialybę, 50 proc. – apie jus;
  • Pabaigoje galite padėkoti universitetui, kad perskaitė ir parašyti, ko tikitės iš studijų;
  • Apimtis – iki 4000 simbolių;
  • Nenaudojamos lietuviškos raidės;
  • Naudokite dalykinį stilių;
  • Pabandykite laišką perskaitykite komisijos akimis – kritiškai, bet ne per daug;
  • Venkite pretenzingo stiliaus, politinių ar religinių įžvalgų, juokauti, venkite ir šnekamosios kalbos;
  • Motyvaciniame laiške nekartokite CV informacijos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Parodos „Studijos 2017“ antroji diena

Luko Balandžio / 15min nuotr./Parodos „Studijos 2017“ antroji diena

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius