Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip pasirinkti anglų kalbos mokyklą ar kursus?

Tėvams, auginantiems mokyklinio amžiaus vaikus, bei suaugusiems, norintiems tobulinti anglų kalbos įgūdžius, prasidėjus rudeniui iškyla dilema, kaip pasirinkti tinkamą anglų kalbos mokyklą ar kursus.
Kaip pasirinkti anglų kalbos mokyklą ar kursus?
Kaip pasirinkti anglų kalbos mokyklą ar kursus? / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jau niekam nereikia įrodinėti, kad kalba – turtas, kuris praverčia ne tik keliaujant, užmezgant ryšius su užsieniečiais, bet ir suteikia pranašumo darbo rinkoje, teigiama pranešime žiniasklaidai. Šiemet bendrovės „Spinter tyrimai“ atliktoje apklausoje atskleista, kad 47 % Lietuvos gyventojų vaiką į anglų kalbos mokyklas leistų tam, kad jis geriau išmoktų šnekamosios kalbos. Išvada – įprastoje mokykloje per mažai skiriama dėmesio kiekvienam vaikui ir jo užsienio kalbos įgūdžiams gerinti. Suprantama, todėl tėvai ieško papildomų galimybių, kaip vaikas galėtų patobulinti savo kalbėjimo įgūdžius. Jei noras tobulintis išlieka, belieka tik jį įgyvendinti – surasti tinkamą anglų kalbos mokyklą.

123rf.com nuotr./Vaikai klasėje
123rf.com nuotr./Vaikai klasėje

Apklausa taip pat atskleidė, kad visi suaugusieji anglų kalbą dažniausiai mokosi ar tobulina dėl karjeros galimybių, turimų planų dirbti ar mokytis užsienyje. Tokia tendencija ypač ryški tarp didesnių miestų gyventojų ir turinčių aukštąjį išsilavinimą, o 18–25 m. jaunuoliams anglų kalba svarbiausia dėl ketinimų studijuoti užsienyje, galimybės susikalbėti keliaujant ir žiūrėti filmus bei skaityti.

Ta pati „Spinter tyrimų“ apklausa parodė, kad 32 % apklaustųjų svarbi kursų kaina, 31 % – mokytojų kompetencija ir patirtis, o 25 % – mokyklos metodika.

Renkantis anglų kalbos mokyklą rekomenduoju įvertinti mokytojų kvalifikaciją ir naudojamą metodiką.

„Renkantis anglų kalbos mokyklą rekomenduoju įvertinti mokytojų kvalifikaciją ir naudojamą metodiką, ar sudaromos sąlygos mokiniams mokytis savarankiškai papildomai, programų pasirinkimą, mokinių atsiliepimus – jie pasidalins savo patirtimi apie mokymo metodiką ir mokytoją. Be to, svarbus akcentas suaugusiems ar pretenduojantiems siekti darbo valstybės tarnyboje – ar mokykla yra akredituotas kalbų centras, kuriame galima pasitikrinti kalbos mokėjimo lygį – tai taip pat rodo, kad mokytojai yra „pasikaustę“, turi gilias anglų kalbos žinias ir gali tinkamai paruošti mokinius“, – sako Andrius Ingelevič, tyrimą užsakiusios anglų kalbos mokyklos „Intellectus“ vadovas.

Atsižvelgus į apklaustųjų nuomonę ir jiems svarbius kriterijus, pateikiame patarimų, kaip reikėtų rinktis anglų kalbos mokyklą ir vertinti jų tinklapiuose pateikiamus kursų aprašymus.

1. „Pamoka“, „valanda“ arba „akademinės valandos“

Daugelis mokyklų apie savo kursus informuoja panaudodama tokius žodžius kaip „akademinės valandos“ arba „pamoka“, kuri kai kur trunka tik 45 minutes vietoj rekomenduojamų 90 minučių, t.y. dviejų akademinių valandų. Kai ieškote geriausios vertės, svarbu suprasti kainų skirtumą. Padalinkite kursų kainą iš akademinių valandų skaičiaus ir sužinosite, kiek kainuoja akademinė valanda. Tačiau atminkite, kad mažiausia kaina dažniausiai negarantuoja tinkamos kokybės – juk kursus lankysite ne dėl varnelės, o kad išmoktumėte kalbą. Ir čia tinkamiausias kriterijus: kainos ir kokybės santykis, todėl būtinai perskaitykite ir kitus šio straipsnio patarimus.

Žinoma, kad mokantis kalbos ir siekiant sparčiau tobulėti kelių pamokų per savaitę nepakanka, Labai svarbu dirbti papildomai savarankiškai namuose. Pasidomėkite, ar mokykla siūlo papildomas savarankiško mokymosi galimybes, pvz., užduotis ir pratimus jūsų lygiui internete, literatūros skaitymui, mokymo video įrašų ar filmų sąrašą žiūrėjimui ir t.t.

2. Mokytojai ir mokymosi metodikos

Anglų kalbos mokymasis nebūtinai turi būti sudėtingas, kaip daugelis įsivaizduoja, o turi teikti ir pažinimo džiaugsmą. Prieš užsirašydami į kursus susitikite su mokyklos administratoriumi ar pačiu mokytoju ir sužinokite apie mokyklos ir mokytojo naudojamas metodikas mokant anglų kalbos. Kai kurios metodikos naudojamos visame pasaulyje ir pripažįstamos aukščiausio lygio mokyklų. Pasidomėkite, ar mokykla naudoja tokias metodikas. Pvz., apklausa parodė, kad dažniausiai į kursu einama dėl galimybės išmokti susikalbėti – tokiu atveju jums tiktų mokykla, kuri naudoja pasaulyje paplitusius komunikacinius metodus (angl. communicative methods).

123rf.com nuotr./Pamoka
123rf.com nuotr./Pamoka

Taip pat pasidomėkite mokytojų kvalifikacija, nes baigęs anglų kalbos studijas universitete dar nėra tikras mokytojas. Anglų kalbos mokytojų kvalifikacijos dažniausiai įgyjamos tarptautinėse mokymo stažuotėse, kur suteikiami CELTA, TESOL, TEFL ir kiti sertifikatai. Jei mokytojas turi ir tarptautinės patirties, tai gali byloti apie jo platesnį akiratį, kad jis taiko šiuolaikinius mokymo metodus ir įvairias modernias priemones.

3. Studentų atsiliepimai

Vienas paprasčiausių būdų sužinoti apie mokyklos ir jos naudojamos metodikos bei programos kokybę ir efektyvumą – peržvelgti studentų atsiliepimus internete: „Google“, „Rekvizitai.lt“, „Facebook“ paskyrose. Jei kursų dalyviai pateikia gerus atsiliepimus, lanko pamokas ir baigę vieną kursą vėl grįžtą į mokyklą toliau tobulėti, tada mokykla, tikriausiai, gerai atlieka darbą. Žinoma, būtų naudinga ir asmeniškai pabendrauti su mokiniais, kurie lankė ar lanko mokyklą, kurioje planuojate mokytis.

4. Aplinka ir vieta

Ramioje ir atpalaiduojančioje aplinkoje galima greičiau išmokti anglų kalbos. Apsilankykite mokyklos patalpose prieš užsirašydami į kursus ir patys įvertinkite, ar jums patinka, kaip čia jaučiatės. Jei mokykla siūlo bandomąją pamoką nemokamai, būtinai apsilankykite – susipažinsite su mokytoju, išbandysite mokyklos metodiką ir pajausite, ar laisvai bendraujate su mokytoju ir kitais mokiniais.

Jei gyvenate užmiestyje ar miesto gyvenamajame rajone toliau nuo centro, paieškokite mokyklos šalia namų ir užsukite į ją įvertinti. Pasirinkę mokymo vietą šalia namų ar pakeliui į darbą sutaupysite daug laiko ir sumažės išlaidos transportui.

5. Programų pasirinkimas

Pasitikrinkite mokyklos tinklalapyje, ar programos yra įvairios – mokoma nuo pradinio lygio iki pažengusio ar akademinės, verslo anglų kalbos, pasirengimo tarptautiniam, pvz., IELTS, egzaminui. Yra mokyklų, internete siūlančių testus, kuriuos išsprendę gaunate atsakymą apie savo anglų kalbos lygį, o taip pat galite nemokamai dalyvauti pasirinkto lygio bandomojoje pamokoje, kad galutinai įvertintumėte, ar jūsų pasirinkimas teisingas. Dar geriau, jei peržiūrėsite ne tik kelių anglų kalbos mokyklų tinklapius ir išspręsite čia siūlomas užduotis, kad išsiaiškintumėte savo kalbos lygį, bet ir apsilankysite nemokamose pamokose – tai padės pasirinkti ir tinkamą lygį, ir jums labiausia patikusį mokymo metodą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mokymasis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mokymasis

Taip pat svarbi galimybė pasirinkti tinkamą kursų laiką – ar organizuojamos rytinės, dieninės ir vakarinės pamokos. Kai yra pasirinkimas, galėsite laisvai pritaikyti mokymąsi prie savo dienotvarkės.

6. Akredituotas testavimo centras valstybės tarnautojams

Priimant į valstybės tarnautojo pareigas yra nustatomas užsienio kalbos mokėjimo lygis. Todėl jei planuojate įsidarbinti valstybės tarnyboje ar mokydamiesi anglų kalbos norite nušauti du zuikius – išmokti anglų kalbą ir tinkamai pasiruošti valstybės tarnautojo anglų kalbos mokėjimo testui – rinkitės mokyklą, kuri yra ir akredituotas anglų kalbos tikrinimo centras. Tokių centrų sąrašą rasite Valstybės tarnybos portale.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius