Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip suderinti poilsį ir mokymąsi? Jums padės mažos gudrybės

Nors daugeliui vasara siejasi tik su poilsiu bei atostogomis, mokymosi ekspertai siūlo šiltąjį metų laiką išnaudoti ir naujų žinių įgijimui. Kad motyvacijos būtų dar daugiau, kviečiame pasinaudoti Klaipėdos regiono „Epale“ ekspertės dr. Julijos Melnikovos patarimais, kaip mokymąsi vasarą paversti maloniu procesu.
Vasarą praleisk įdomiai: atostogas derink su mokymusi
Vasarą praleisk įdomiai: atostogas derink su mokymusi / 123RF.com nuotr.

Pasak dr. J.Melnikovos, vasarą reikia praleisti taip, kad jai pasibaigus turėtume ką atsiminti. Taigi, poilsis – kad ir koks jis būtų, nėra vienintelis poreikis. „Psichologai teigia, kad geriausia įsimename tas dienas, kurios yra kupinos įvykių, o ne tas, kai ilsimės pasyviai. Mokymasis vasarą gali tapti tikrai įsimintinu įvykiu – tereikia žinoti keletą gudrybių“, – sako pašnekovė, sutikusi pasidalinti savo žiniomis.

  • Nesimokykite ateities tikslams. Principas „dabar išlaikysiu teises, o po metų įsigysiu automobilį ir galėsiu jį vairuoti“ neveiksmingas. Pasirinkite tokius mokymus ar kursus, kurių plėtojami įgūdžiai reikalingi jums „čia ir dabar“.

  • Išsikelkite asmeninį tikslą. Sąžiningai atsakykite sau, kodėl jums reikia naujų žinių ir įgūdžių? Atsakydami, venkite bendro pobūdžio frazių, kaip, pvz., karjeros perspektyvoms, asmenybės augimui ir pan. Tikslas turi „įžiebti ugnį“ jūsų akyse. Pvz., noras mokytis prancūzų kalbos bus stipresnis, kai jūs svajojate apie „kavos puodelį ir kruasaną jaukioje kavinukėje Monmartro gatvelėse“ nei tuomet, kai šį tikslą įvardinsite kaip „prancūzų kalba reikalinga profesiniam augimui“.

  • Stenkitės mokytis tuo pačiu laiku. Šis būdas naudojamas geriems įpročiams įtvirtinti. Jis tiks ir mokymosi tikslams. Pasirinkite laiką užsiėmimams, įsirašykite jį į savo dienoraštį ar kalendorių ir jo laikykitės. Mokykitės visada suplanuotu laiku – taip priprasite prie tvarkaraščio ir jums nereikės įkalbinėti savęs kiekvieną kartą.

  • Mokykitės patogioje vietoje. Vieniems reikalingas tylus kambarys, kiti mėgsta mokytis kavinėje prie puodelio kavos, dar kiti – kol stovi kamštyje... Čia nėra bendro patarimo, tiesiog įsiklausykite į savo pojūčius tam, kad galėtumėte pasirinkti, kas geriausia būtent jums.

  • Nekelkite kompleksinių, sudėtingų tikslų. Jei taip darysite, greitai pavargsite ir perdegsite. Geriau yra turėti aiškų ir paprastą uždavinį, kuriam konkrečiai skirsite laiko.

  • Veskite dienoraštį ar konspektą. Formaliojo mokymosi praktika turi savo naudos – po kiekvienų mokymų užsirašykite svarbiausius dalykus. Galima laikytis tokio formato: „3 svarbiausios mintys, kurių noriu nepamiršti“, arba „5 svarbiausi praktiniai įgūdžiai, kuriuos būtinai pritaikysiu“.

  • Išbandykite naujas žinias ar įgūdžius praktikoje. Neatidėkite vėlesniam laikui, stenkitės pritaikyti naujai įgytas žinias iš karto.

  • Naudokite „10 minučių“ taisyklę. Jei per pirmąsias 10 minučių jūs suprantate, kad tai, ko mokotės, nėra įdomu, negalite susikaupti ar tiesiog nepavyksta įsisąmoninti informacijos – keiskite veiklą.

  • Nusistatykite iššūkius. Motyvuokite save iššūkiais, kurie jums yra svarbūs. Pvz., naudokite žaidimo elementus arba skatinkite save daugiau bendrauti, arba skirkite sau nedidelį „prizą“ už pasiekimus.

  • Pasakokite artimiesiems ir draugams apie savo mokymąsi. Pasakojimas yra geras būdas įsiminti mokymosi medžiagą. Pvz., mokydamiesi personalo vadybos kursuose pabandykite paaiškinti savo močiutei, kas yra „CUSDEV“ (ang. „Customer development“ – klientų poreikių testavimas). Arba papasakokite draugui, ką reiškia pasirinkti „nišą“ start-up‘ui.

  • Tapkite mokymosi kurso dalimi. Aktyviai dalyvaukite socialiniuose tinkluose, grupėse, kitose veiklose, kurias siūlo mokymų organizatoriai. Diskutuokite ir atsakinėkite į kolegų klausimus bendruose susirašinėjimuose. Toks aktyvus dalyvavimas padeda neprarasti motyvacijos mokytis.

  • Darykite pertraukas. Yra įvairiausių būdų, kaip suplanuoti mokymosi ir pertraukų laiką. Viena gerų technikų – POMODORO. Tai laiko valdymo technika, kai 25 minutes Jūs aktyviai mokotės, paskui 5-10 minučių ilsitės. Tuo metu galite pasidaryti arbatos, pajudėti, tiesiog pažiūrėti pro langą ir pan. Po 3-4 sesijų susiplanuokite ilgesnę pertrauką (pusvalandžio), kurios metu leiskite sau ką nors malonaus.

123RF.com nuotr./Vasarą galima puikiai derinti mokymąsi ir poilsį
123RF.com nuotr./Vasarą galima puikiai derinti mokymąsi ir poilsį

Trys priežastys, kodėl verta mokytis vasarą

  • „Sąmoningumo“ mokyklos įkūrėjas Nathanas Smalley pateikia tris priežastis, kodėl vasarą mokytis yra daug patogiau:
  • Turite daugiau laiko: ilgos ir šiltos vasaros dienos yra labiau dėkingos mokymuisi nei žiemos tamsa ir šaltis.
  • Turite konkurencinį pranašumą: kol kiti guli paplūdimyje, jūs įgyjate naujų įgūdžių.
  • Jūs nesustabdote ar nesulėtinate savo gyvenimo ritmo: nepaliekate savo idėjų ir projektų „rudeniui“, be plėtojate juos vasarą. Ugdymo psichologai žymi, kad mokiniams po vasaros atostogų yra sunku susikaupti ir vėl įsitraukti į mokymosi ritmą. Tas pats atsitinka ir suaugusiems. Po ilgo vasaros atokvėpio jums prireiks nemažai laiko, kad vėl įgautumėte pagreitį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius