Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre nemokamas mokslas buvo virtęs mokamu

Nors Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centrą (KMPMC) purtęs skandalas jau nurimo, liko dar daug neatsakytų klausimų. Vienas iš jų – kodėl nemokamą profesinį mokslą pasirinkę mokiniai turėjo mokėti papildomai ir kur surinktos lėšos buvo panaudotos?
Nora Pileičikienė
Nora Pileičikienė / KMPMC nuotr.

Naujoji mokymo centro direktorė Nora Pileičikienė 15min teigė, kad buvusios vadovybės sprendimu su mokiniais buvo pasirašomos papildomų mokėjimų sutartys, o surinktos lėšos panaudotos papildomoms paslaugoms ir praktinio mokymo priemonėms įsigyti. „Kiek man žinoma, mokiniai pasirašydavo sutartis be prievartos“, – teigė N.Pileičikienė.

Mokėti arba nesimokyti?

840 eurų – tiek išsvajotos studijos kainavo panorusiems tapti kirpėjais. Keli mokiniai, kurie KMPMC mokėsi 2015-2017 metais, 15min pasakojo, kad iki šiol nesupranta, už ką jiems teko mokėti. Buvusiems mokiniams neįtikinamas pasirodė ir direktorės atsakymas. Jų teigimu, praktiniam mokymui skirtos priemonės, kurias gavo sumokėję kone tūkstantį eurų, tebuvo dvi manekenų galvos, kirpėjo prijuostė ir pelerina. Kitus būtinus įrankius – žirkles, šukas, segtukus ir t.t., turėjo įsigyti patys.

Nors papildomų mokėjimų sutartis mokiniai pasirašė savo noru, kyla klausimas, ar jie turėjo kitokį pasirinkimą? 2017 metais studijas baigę jaunuoliai teigė, kad apie tai, jog norėdami mokytis turės sumokėti papildomai, sužinojo atėję pasirašyti stojimo dokumentų.

Be to, nebuvo informuoti ir apie galimybę mokėjimo išvengti. Priešingai, mokslo metų eigoje buvo raginami susimokėti, nes kitu atveju tiesiog negalės baigti mokslų. Remiantis sutartimi, dokumento pasirašymo dieną reikėjo atlikti pirmą įmoką – 231 eurą. Likusi suma išskaidyta ir mokama dalimis, po 203 eurus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras

ŠMM tyrė 2017 metais gautus skundus

2017 spalio mėnesį, KMPMC kilusio skandalo įkarštyje Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) paskelbė pranešimą, kuriame teigiama, kad ministrės Jurgitos Petrauskienės sudaryta darbo grupė, tyrusi gautus mokinių skundus, nustatė, kad stojusieji į valstybės finansuojamas vietas moka papildomą mokestį pagal mokėjimo sutartį už papildomas mokymosi paslaugas ir praktinio mokymo priemones.

Mokestis rinktas iš visų 33 Centre vykdomų profesinio mokymo programų mokinių, jo dydis svyruoja nuo 90 iki 1100 eurų. Apie tokius mokėjimus mokiniai nebuvo informuoti iš anksto, informacija pateikta tik atvykus pasirašyti mokymosi sutarties.

„Skaičiuojama, kad KMPMC, pažeisdamas Švietimo ir Profesinio mokymo įstatymų nuostatas, vien per šiuos metus iš mokinių galėjo surinkti apie 0,5 mln. Eur“, – rašoma pranešime.

Klausė, bet atsakymo negavo

Kirpėjos specialybę įgijusi Laura (vardas pakeistas), norėdama sužinoti, ar KMPMC vadovybė lėšas rinko teisėtai ir kur jas panaudojo, į administraciją kreipėsi 2017 metų žiemą. Darbuotoja merginos paprašė palaukti ir pažadėjo, kad su ja susisieks po Naujųjų, kai situacija bus aiškesnė. Tačiau mergina atsakymo nesulaukė.

Kita buvusi mokinė į KMPMC kreipėsi 2018 liepos pradžioje. Lina (vardas pakeistas) neišsaugojo jokių sutarčių, todėl archyvo darbuotojos paprašė leisti pasidaryti kopiją. Mergina pasakojo, kad darbuotoja ne tik neparodė sutarties, bet ir išvarė iš kabineto. Mokymo centro direktorė patvirtino, kad apie šį įvykį kalbėjosi su archyvo darbuotoja.

„Manyčiau, kad situacija buvo kiek kitokia: darbuotoja mokinės neišvarė, o mandagiai paprašė jos kreiptis į skyriaus vedėją. Mokinė į ją nesikreipė“, – atsakė direktorė.

Ministerija problemos nemato

Švietimo ir mokslo ministrės J.Petrauskienės patarėjas Marius Ablačinskas 15min paaiškino, kad profesinės mokyklos gali siūlyti mokiniams sudaryti mokėjimo sutartis dėl papildomų paslaugų ar mokymo priemonių.

„2017 m. rudenį švietimo ir mokslo ministrės įsakymu sudaryta komisija tyrė skundus, susijusius su mokinių priėmimu ir mokamų paslaugų teikimu KMPMC. Spalio mėn. KMPMC administracijai buvo nurodyta 2017 m. priimtiems mokiniams grąžinti 10 eurų mokestį, sumokėtą už dokumentų priėmimą ir įforminimą. Švietimo ir mokslo ministerijos išsiųstame rašte taip pat buvo nurodyta sudaryti sąlygas nutraukti mokėjimo sutartis 2017 m. priimtiems mokiniams, nenorintiems papildomų paslaugų ar mokymo priemonių, taip pat užtikrinti, kad mokėjimo sutartys būtų sudaromos savanoriškumo principu“, – sakė M.Ablačinskas.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Švietimo ir mokslo ministerija
Mato Miežonio / 15min nuotr./Švietimo ir mokslo ministerija

Ministrės patarėjas atskleidė, kad KMPMC administracijai taip pat buvo pavesta išanalizuoti ankstesnių metų padėtį dėl mokėjimo sutarčių sudarymo su centre tebesimokančiais mokiniais ir priimti atitinkamus sprendimus. Visiems mokiniams, įstojusiems į KMPMC 2017 m., buvo sugrąžintas mokestis už dokumentų priėmimą ir įforminimą, pinigai iš mokinių už mokymo priemones nėra renkami.

Mokinių lėšomis darė remontą?

Ministerijos žiniomis, dabartinės administracijos iniciatyva KMPMC buvo vykdomas balandžio mėnesio viduryje pasibaigęs nepriklausomas auditas, kurio tikslas – išnagrinėti, ar tinkamai ir teisingai buvo apskaitytos ir panaudotos sumos pagal su mokiniais sudarytas sutartis dėl papildomų paslaugų ir praktinio mokymo priemonių.

„Gavusi galutines audito išvadas KMPMC administracija ministeriją informavo, jog, atlikto audito duomenimis, visos surinktos lėšos yra panaudotos pagal paskirtį – įsigyjant papildomų mokymo priemonių ir medžiagų, atliekant mokymo paskirties patalpų būtiniausią remontą, atnaujinant turėtą praktinio mokymo inventorių ar įsigyjant naujos įrangos, kuri buvo reikalinga rengiamiems specialistams ruošti“, – 15min teigė M.Ablačinskas.

„Auditoriai, atlikdami patikrinimo procedūras, įvardijo sąnaudų rūšis, kurios buvo patirtos dėl sutarčių su mokiniais vykdymo. „Patalpų remontas“ neįvardintas. Sąnaudų rūšių klasifikaciją pateikė audito kompanija“, – paklausta, kodėl mokinių lėšomis buvo atliekamas remontas, teigė KMPMC direktorė.

Jos teigimu, audito procedūros nėra užbaigtos. Patikrinimo procedūrų metu buvo analizuojamos tos sutartys, kurias pasirašę mokiniai dar mokėsi KMPMC.

N.Pileičikienei užėmus KMPMC direktorės pareigas, buvo nutraukti mokėjimai pagal sutartis, su naujais mokiniais jos taip pat nėra sudaromos.

„Mokiniai pasirašydavo sutartis be prievartos“

Naujoji profesinio mokymo centro direktorė 15min teigė, kad sutartys, kuriose numatyti papildomi mokėjimai, buvo sudaromos buvusios vadovybės sprendimu. Mokėjimo suma buvo nustatyta pagal mokymo programas, kurioms buvo patvirtintos sąmatos su numatytomis sąnaudomis. Nors tikslių skaičių pašnekovė nepateikė, tačiau nurodė, kad nemaža dalis KMPMC 2015-2017 metais besimokiusių studentų atliko mokėjimus didesnius negu 100 eurų.

„Kiek man žinoma, mokinių atlikti mokėjimai buvo laikomi mokėjimais už papildomas mokymo/si paslaugas ir praktinio mokymo priemones. Kiek man žinoma, mokiniai pasirašydavo sutartis be prievartos“, – paaiškino pašnekovė.

Situacija yra sudėtinga

N.Pileičikienei užėmus KMPMC direktorės pareigas, buvo nutraukti mokėjimai pagal sutartis, su naujais mokiniais jos taip pat nėra sudaromos. Šiuo metu stojimas į profesines mokyklas visoje Lietuvoje vykdomas per LAMA BPO sistemą, kurioje mokiniai gali pretenduoti į valstybės finansuojamas ir nefinansuojamas studijų vietas.

Pusmetį direktorės pareigas einanti N.Pileičikienė pripažįsta, kad situacija yra sudėtinga ir reikia nemažai laiko norint tinkamai ją įvertinti. Jos teigimu, KMPMC jau vyksta teigiami pokyčiai – atsisakyta nereikalingų automobilių nuomos sutarčių, pradėtas veiklos optimizavimo procesas, struktūros pokyčiai vyksta apjungiant darbuotojų funkcijas ir pareigybes. Be to, beveik penktadaliu sumažintas darbuotojų skaičius.

„Nemažai diskutuojame apie profesinio mokymo centrą su dalininkais. Beje, ir čia įvyko permainos. Iš KMPMC valdymo pasitraukė „Lietuvos ir Latvijos jėzuitų provincija“, tad liko du – Švietimo ir mokslo ministerija, bei UAB „Ortopedijos klinika“. Koncentruojamės į šių metų darbus, peržiūrime Centro strategiją ir kryptis. Gyvename atsinaujinimo ritmu“, – atskleidė direktorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius