-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karantinas baigėsi, o reikalavimai – lieka: brandos egzaminų tvarka nesikeis

Nors karantinas dėl COVID-19 Lietuvoje trečiadienį buvo atšauktas, brandos egzaminų organizavimo tvarka nesikeičia, o saugumo reikalavimai išlieka rekomendacinio pobūdžio, nurodo Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA). Artėjantys egzaminai ir dėl koronaviruso pakitusi tvarka sėja baimę ir tarp mokytojų, ir tarp abiturientų.
Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminas Žirmūnų gimnazijoje
Brandos egzaminas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus Simono Daukanto gimnazijos direktorė Jolanta Knyvienė sako, kad egzaminų laikotarpis šįmet bus netradicinis.

„Kai kurie vaikai sako bus, kaip bus, kiti išreiškė baimę. Šie metai yra netradiciniai, yra baimės, mokytojų baimės eiti ir užsikrėsti“, – 15min pasakojo vadovė.

Savo ruožtu, Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazijos direktorius Stanislavas Bernikas tikino, kad dėl artėjančių egzaminų baimės mokiniai nejaučia: „Pas mus tokia olimpinė ramybė – jokios panikos nei man, nei iš mokytojų, nei iš tėvų pusės.“

Į mokyklą grįžti neskuba

Paklausta, kaip – nuotoliniu ar įprastu būdu – abiturientai yra konsultuojami prieš egzaminus, J.Knyvienė sakė, kad daryta apklausa dėl nuotolinio mokymo parodė, jog tokio mokymo būdo pratęsimui pritarė didžioji dalis mokinių.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Brandos egzaminas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Brandos egzaminas

„Sakėm, kad jei ypatingas poreikis bus ir netenkins tos nuotolinės konsultacijos, tai tada bus vykdomos konsultacijos mokyklose, bet nesulaukėm pageidavimų iš vaikų.

Vis dėlto manom, kad šiuo laiku sveikata svarbiau, todėl reikia saugoti ir mokinių, ir mokytojų sveikatą, nes laukia pusantro mėnesio egzaminų sesija“, – pasakojo mokyklos vadovė.

S.Bernikas teigė, kad mokiniai dažniau konsultuojami įprastu kontaktiniu būdu mokyklose.

„Labiau dominuoja kontaktinis būdas, kadangi gimnazistai labiau nori kontaktinio būdo, bet minimaliai konsultuojam ir nuotoliniu būdu“, – kalbėjo gimnazijos direktorius.

Vykdytojų ir vertintojų netrūksta

15min jau anksčiau rašė, kad dėl pasikeitusios tvarkos egzaminuose prireiks daugiau vykdytojų: vienai grupei skiriamas ne mažiau kaip vienas vykdytojas ir vienas papildomas vykdytojas trims grupėms.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Abiturientai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Abiturientai

Šiemet valstybinių brandos egzaminų vertinime dalyvaus apie 1 800 vertintojų, anksčiau pranešė NŠA. Egzaminų vertintojai bus deleguojami atlikti vertinimo funkciją pagal mokyklos ir NŠA sudarytą sutartį.

„Kaip ir kiekvienais metais per brandos egzaminus būna visokių atvejų, kada žmonės suserga ar atsiranda kitokios šeimyninės aplinkybės, tada vykdomi keitimai, tačiau tikimės, kad viskas vyks sklandžiai, nes mūsų turimais duomenimis pakanka tiek vykdytojų, tiek vertintojų“, – 15min komentavo NŠA direktorė Rūta Krasauskienė.

Pasak jos, dar nėra žinoma, kiek tarp užsiregistravusių vykdytojų ir vertintojų bus rizikos grupei priklausančių asmenų.

Buvo rekomenduota, kad rizikos grupei priklausantys asmenys, kiek įmanoma, nedalyvautų tuose egzaminuose.

„Mes kalbėjome su švietimo padalinių vadovais ir buvo rekomenduota, kad rizikos grupei priklausantys asmenys, kiek įmanoma, nedalyvautų tuose egzaminuose. Labai tikiuosi ir viliuosi, kad tiek vertintojai, tiek vykdytojai yra tie žmonės, kurie nepriklauso rizikos grupei“, – nurodė R.Krasauskienė.

Didesni saugumo reikalavimai

Saugumą egzaminų metu bus bandoma užtikrinti didesniais atstumais tarp kandidatų, mažesnėmis egzaminus laikančiųjų grupėmis ir būtinomis dezinfekcinėmis priemonėmis.

Į egzaminą atvykstantys abiturientai kaip visada turės atsinešti savo asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, egzamino užduočiai atlikti reikalingas priemones.

Dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones - veido kaukes, respiratorius ar kitas - nebebus privaloma, nes karantinas Lietuvoje baigėsi. Visgi kaukes, respiratorius ar kitas priemones ir vienkartines pirštines dėvėti bus galima savanoriškai.

Pagrindinės sesijos valstybiniai brandos egzaminai, startuojant anglų kalbos egzamino kalbėjimo dalimi, prasidės birželio 22 dieną ir vyks iki liepos 21 dienos.

Pakartotinės sesijos egzaminai vyks nuo liepos 22 dienos iki rugpjūčio 4-osios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius