Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kartu su Midlsekso universitetu studentus rengsiantis MRU skelbiasi radęs vaistą nuo emigracijos

Su Jungtinės Karalystės Midlsekso universiteto rankomis dėl bendradarbiavimo sukirtęs Mykolo Romerio universitetas (MRU) skelbiasi radęs vaistą nuo emigracijos. Su ja kovoti nuo šių metų bando naujomis studijų programomis, kurias baigusių absolventų rankose atsidurs dviejų aukštųjų mokyklų diplomas – MRU ir Midlsekso.
Mykolo Romerio universitetas
Mykolo Romerio universitetas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Po sutartimi dėl pirmojo Lietuvos ir Didžiosios Britanijos jungtinio akademinio padalinio steigimo ir bendrų veiklų gegužę parašus padėjo MRU rektorius prof. Alvydas Pumputis ir Midlsekso universiteto vicekancleris prof. Michael'is Driscoll'as.

MRU buvo įkurtas fakultetas, kuriame bus rengiami socialinių technologijų ir verslo specialistai.

Studentiškas naujienas sekite socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje. Čia verda studentiškas gyvenimas!

„Informacinės technologijos ir versle, ir kitur yra pagrindinis dalykas. Tai – technologijos, kurios keičia mūsų socialinį gyvenimą. Nelabai įsivaizduoju kaip verslo vadybą be technologijų įgyvendinti. Poreikis, manau, tik didės šiai programai kaip ir visoms socialinėms technologijoms“, – apie pasiūlytas studijų kryptis 15min.lt kalbėjo prof. dr. Aelita Skaržauskienė, Socialinės informatikos fakulteto prodekanė ir bendro MRU bei Midlesekso universiteto padalinio BMS (Business and media school – angl.) vadovė.

Emigracijos priežastys yra gilesnės nei noras studijuoti kitoje šalyje ir įgyti užsienio universiteto diplomą. Teigė R.Vaitkus.

Studentai į šias studijas įprasta tvarka priimami jau nuo šio rugsėjo. Stojantieji pretenduos gauti ir valstybės paramą – studijų krepšelį.

„Tik jie turi anglų kalbos testą. Tiems, studentams, kurie neišlaikys testo, bet norės studijuoti, yra organizuojami paruošiamieji kursai. Jeigu jie turi išlaikytą testą kitur ar gerus mokyklos baigimo anglų kalbos įvertinimus arba jeigu valstybinį anglų kalbos egzaminą bus gerai išlaikę, testo nebereikės“, – paaiškino A.Skaržauskienė.

Pasiūlyti jungtines studijų programas MRU pastūmėjo keletas dalykų, vienas jų, anot A.Skaržauskienės, – ieškota sprendimų, kaip užkirsti kelią emigracijai: „Norėjome sustabdyti truputį tą išvažiavimo procesą“.

Naujo MRU padalinio vadovė teigė, kad šių programų studentai du diplomus įgyti galės visiškai neišvykdami iš Lietuvos.

„Jie turi galimybę važiuoti, bet tai neprivaloma. Jungtinėse programose numatomas privalomas mobilumas, o čia mes orientavomės į tuos studentus, kurie Lietuvoje galėtų gauti tą dvigubą diplomą“, – sakė A.Skaržauskienė, pridurdama, kad dažnai net nuo pirmo kurso ėmę dirbti studentai į užsienį nevyksta net pusmečiui, nenorėdami rizikuoti savo darbo vieta.

Kitas keltas tikslas, siūlant jungtines studijų programas – didinti studijų tarptautiškumą.

„Ne visose šalyse galioja Lietuvos diplomas, pavyzdžiui, Kinijos Respublikoje nėra pripažįstami Lietuvos diplomai, o štai Midlsekso – taip. Galų gale Azijos šalių ar kitų šalių studentams Londone studijuoti yra brangu, mes galėtume pasiūlyti pigesnes pragyvenimo sąlygas, mažesnį mokestį už mokslą“, – sakė naujo MRU padalinio vadovė.

Tiesa, užsienio studentams, kurie yra ne iš Europos Sąjungos šalių, kainos bus kiek didesnės, nei ES šalių studentams.

Viceministras: „Reikėtų atskirti emigraciją nuo mobilumo“

Tuo metu Švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus 15min.lt teigė, kad jungtinės studijų programos, kurias baigę absolventai gauna dviejų ar trijų aukštųjų mokyklų rektorių patvirtintą diplomą, pirmiausia suteikia galimybę lengviau prisitaikyti darbo rinkoje, nes įgyjamas platesnis išsilavinimas ir įvairesnė patirtis.

Švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus
Švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus

„Įvairių studijų pasirinkimo, jų derinimo įvairovė yra patogi kiekvienam būsimajam specialistui, ir tai yra skatinama – tiek jungtinių, tiek gretutinių, kai toje pačioje aukštojoje mokykloje šalia pagrindinės specialybės įgyjama kita, studijų programų atsiradimas”, – sakė R.Vaitkus.

Ar jungtinės studijos stabdo emigraciją? „Galima kelti tokią versiją, tačiau emigracijos priežastys yra gilesnės nei noras studijuoti kitoje šalyje ir įgyti užsienio universiteto diplomą. Čia reikėtų atskirti emigraciją nuo mobilumo, kuris būdingas jaunajai kartai. Paprastai akademinis jaunimas vyksta į užsienį studijų ne todėl, kad trokšta emigruoti iš Lietuvos, o tiesiog susipažinti su kita kultūra, įgyti naujos patirties, pasižvalgyti po pasaulį ir sugrįžus dirbti tėvynėje”, – dėstė R.Vaitkus.

Midlsekso universitete – beveik 400 lietuvių studentų

„Laikome šią sutartį proga pasimokyti vieniems iš kitų. Mūsų universiteto padalinių yra visame pasaulyje, tad Lietuvoje stengsimės perteikti sukauptą tarptautinę patirtį, taip užtikrindami nuolatinį švietimo lygio šalyje augimą“, – lankydamasis Lietuvoje yra sakęs Midlesekso universiteto rektorius Michael Driscoll.

Kaip 15min.lt pažymėjo Midlsekso universiteto atstovė Myra Perry, jų universitete studijuoja apie 400 studentų iš Lietuvos:

„Mes labai didžiuojamės mūsų lietuvių absolventų pasiekimais ir tikimės sulaukti dar daugiau lietuvių Midlsekso universitete“.

Midlsekso universitete Londone ir jo padaliniuose Dubajuje, Mauricijuje ir partneriuose kitur studijuoja daugiau kaip 40 tūkst. studentų. Apie 25 tūkst. iš jų studijuoja Londone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius