-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savo vardo gimnazijos šventėje dalyvavęs V.Adamkus: „Mokykla – tai neišsenkantis meilės Lietuvai šaltinis“

Aleksote veikiančiai Kauno Šv. Pranciškaus gimnazijai ketvirtadienį suteiktas Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos vardas. Ši švietimo įstaiga yra pirmoji Lietuvoje, diegianti ekologiškumo sampratą.
Rugsėjo 1-oji Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijoje
Rugsėjo 1-oji Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kadenciją baigęs prezidentas ceremonijoje sakė esąs dėkingas ir sujaudintas, o šią dovaną priimantis kaip įsipareigojimą būti išvien su jaunimu.

„Prisipažįstu, dabar man kalbėti ir lengva, ir sunku. Lengva, nes su jaunimu, su moksleiviais visuomet greitai randu kalbą, jaučiuosi laisvas ir atviras. O sunku todėl, kad šiandien man suteikta tikrai didelė garbė ir aš esu ne tik labai dėkingas, bet ir labai sujaudintas. Ačiū jums už pasitikėjimą manimi ir mano darbais. Priimtu šią jūsų dovaną kaip įsipareigojimą ir toliau būti su jaunimu, moksleivija ir su Lietuva“, – sakė prezidentas.

Prezidentas prisiminė, kaip pats Kauno gatvėmis žygiavo į mokyklą.

„Čia aš ir mano karta formavomės kaip žmonės, asmenybės, lietuviai, piliečiai. Čia yra kelio pradžia. Čia pirmą kartą suvoki, koks esi žmogus, kad priklausai tautai, su visa jos istorija, viltimi, lūkesčiais. Priklausai Lietuvai, kaip šeimai, kurią vienija bendri džiaugsmai, rūpesčiai ir įsipareigojimai“, – teigė V.Adamkus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rugsėjo 1-oji Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rugsėjo 1-oji Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijoje

Pasak jo, mokykla – tai ne tik žinių, bet ir žmogiškumo, pasitikėjimo savimi, išminties, meilės Lietuvai šaltinis. Svarbiausia, kad tas šaltinis niekad neišsenka, jo vertė – dvasiškai itin stipri.

„Už viską, ką vėliau padariau gero kitam žmogui, Lietuvai, reikia dėkoti mokyklai. Ji įskiepijo vertybes. Už tai visuomet būsi dėkingas mokytojams. Negailėkite vieni kitiems gerų žodžių ir darbų. Prisiimu šią garbę su viltimi, kad dirbsime toliau Lietuvos kūrimo darbą, tarnaudami valstybei, tautai ir šalia esančiam žmogui“, – pasižadėjo prezidentas.

V.Adamkaus vardą gavusi gimnazija didelį dėmesį teikia ekologijai ir moksleivių sąmoningumo apie gamtos tausojimą ugdymui. Dėl V.Adamkaus indėlio į aplinkosauginę veiklą ji ir siekė jo vardo. Ši gimnazija yra pripažinta sveikatą stiprinančia mokykla, dalyvauja gamtosauginių mokyklų programoje.

Kaip renginio metu teigė Seimo vicepirmininkas Vydas Gedvilas, ši mokykla yra pirmoji Lietuvoje, diegianti ugdymo procese gamtosaugos sampratą.

„Visi šios mokyklos mokiniai galės vėliau pasakyti, kad baigė Valdo Adamkaus vardo gimnaziją. Tuo galės girtis ir mokinių tėvai“, – teigė V.Gedvilas.

Kauno miesto savivaldybės vicemeras Povilas Mačiulis gimnazijos direktorei davė pažadą, jog netrukus jos vadovaujama įstaiga sulauks renovacijos.

„Puikiai žinau šią gimnaziją, esu pabaigęs čia aštuonias klases. Esu labai laimingas, kad mums pavyko patvirtinti ekologinės mokyklos ugdymo sampratą, kuri yra vienintelė Lietuvoje. Tai, kad tokia mokykla atsirado Kauno mieste, yra ir bus labai svarbu visos Lietuvos mastu“, – kalbėjo Kauno mero patarėjas švietimo klausimais Dainius Pavalkis.

„Tai istorinė diena, kai Kaunas gali išdidžiai pasakyti: mes turėsime garbingą įstaigą, vadinamą prezidento Valdo Adamkaus vardu. Dėkui už išskirtinę garbę“, – kalbėjo mokyklos direktorė Rita Rasikienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rugsėjo 1-oji Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rugsėjo 1-oji Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijoje

Vėliau Prezidentas V.Adamkus, kartu su svečiais mokyklos prieigose pasodino gerumo ąžuoliuką.

V.Adamkaus gimnazijos veikla ekologinio ugdymo srityje yra pripažinta tiek Lietuvos, tiek ir tarptautiniu mastu. Gimnazija yra apdovanota „Žaliąja vėliava“, yra sveikatą stiprinančių mokyklų tinklo narė, aktyviai dirba tarptautinio gamtosauginio projekto STEAM tinkle, dalyvauja daugelyje gamtosauginių, ekologinių projektų, tokių kaip GLOBE, MARCH ir kt. 2016 m. pavasarį gimnazija įkūrė ekologinių mokyklų tinklą burdama visas Lietuvos mokyklas, kurioms aktualus ekologinis ugdymas.

V.Adamkus prezidento pareigas ėjo 1998-2003 ir 2004-2009 metais. Nuo aštuntojo dešimtmečio, būdamas JAV paramos Baltijos šalims aplinkosaugos srityje koordinatoriumi, V.Adamkus organizavo Lietuvos mokslo įstaigų atstovų stažuotes JAV, skatino ir rėmė vandenvalos įrenginių statybą, aplinkosaugos monitoringo plėtojimą, padėjo Baltijos šalių aplinkosaugos institucijoms apsirūpinti moksline literatūra, prietaisais bei programine įranga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius