Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keturios savivaldybės išbandys naują pasirenkamojo švietimo modelį – finansavimą krepšelio principu

Gegužės 27 d. Švietimo ir mokslo ministerijoje ministras Gintaras Steponavičius įteikė simbolinius mokinio krepšelius Panevėžio miesto ir rajono, Anykščių ir Klaipėdos rajonų savivaldybių atstovams. Šios savivaldybės buvo atrinktos dalyvauti pasirenkamojo vaikų švietimo finansavimo modelio sukūrimo projekte, kuris startuoja nuo šių metų liepos pradžios. Planuojama, kad pasirenkamojo švietimo (PŠ) krepšelis Lietuvos mastu bus pradėtas taikyti nuo 2012 mokslo metų.
Gintaras Steponavičius
Gintaras Steponavičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Džiaugiuosi, kad buvo atrinktos šios iniciatyvios savivaldybės, jau turinčios panašios veiklos įdirbį ir pasiryžusios priimti novatorišką siūlymą, – susitikime sakė švietimo ir mokslo ministras G.Steponavičius. – Įdiegdami pasirenkamojo švietimo  krepšelį, siekiame sukurti tokią neformaliojo ugdymo sistemą, kuri aprėptų daugumą  vaikų – ne vien gabiuosius ar gyvenančius didesniuose miestuose, bet ir miestelių bei kaimų moksleivius. Tikime, kad nauja finansavimo sistema padės rastis naujų veiklų ir užsiėmimų, kurie sudomins ir patrauks daugelį moksleivių. Ypač tuos, kurie iki šiol neturėjo tokių galimybių ar dar neatrado savo gebėjimų. Laisvalaikio įvairovė ir užimtumas mažintų riziką įgyti žalingų įpročių, patekti  į „užribį“. 

Pasirenkamojo švietimo finansavimo modelio sukūrimo projektui iš viso yra skirta 7 mln. Lt.

Šiuo metu neformaliojo švietimo užsiėmimus lanko apie 23 proc. šalies vaikų. Planuojama, kad įvedus krepšelį įvairiose veiklose dalyvautų daugiau nei 50 proc. vaikų.

Pasirenkamasis vaikų švietimas – pagal bendrojo lavinimo programas besimokančių vaikų ir jaunimo iki 19 metų (specialiųjų poreikių iki 21 metų) švietimas, kuriame yra dvi kryptys su skirtingo dydžio krepšeliais. Tai – neformalusis ugdymas ir formalųjį švietimą papildantis ugdymas. 
 
Neformaliojo ugdymo programa, dažniausiai įgyvendinama per užklasinės veiklos būrelius, siekia ugdyti vaiko gyvenimo įgūdžius, asmenines, socialines kompetencijas. Šis krepšelis būtų vienodo dydžio pinigų suma mėnesiui, pavyzdžiui, 100 Lt ir  nepriklausytų nuo pasirinktos veiklos krypties.

Formalųjį švietimą papildantis ugdymas – formalizuotos programos, vykdomos specializuotose muzikos, dailės, sporto mokyklose, yra skirtos sistemingai gilinti tam tikros srities žinias, gebėjimus ir įgūdžius bei suteikti papildomų dalykinių kompetencijų. Šio krepšelio dydis būtų skirtingas ir priklausytų nuo vaiko pasirinktos programos, pavyzdžiui, sportas, muzika, šokis, dailė ir kt.   

Pasirenkamojo švietimo finansavimo modelio sukūrimo projektui iš viso yra skirta 7 mln. Lt.  Projektą įgyvendinančios savivaldybės išbandys finansavimą krepšelio principu.  Bendradarbiaujant su Švietimo informacinių technologijų centru bus sukurta informacinė sistema, kurioje bus skelbiamos parengtos ir specialistų akredituotos neformaliojo ugdymo programos. Vaikai ar jų tėvai internete galės pasirinkti norimas programas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius