Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Klaipėdoje atidaryta Jūrų kadetų mokykla: karinė, jūrinė programa ir griežta disciplina

Pirmadienio popietę Klaipėdoje grojant Karinių jūrų pajėgų orkestrui skambėjo šalies himnas, aidėjo patrankos salvės. Taip iškilmingai atidaryta Kadetų mokykla, kurioje mokslus pradeda 86 moksleiviai. Be įprastų dalykų jie mokysis karinių, jūrinių pagrindų, skautiško gyvenimo bei disciplinos. Viliamasi, jog ateityje jie papildys karininkų ir jūrininkų gretas.
Klaipėdoje pradėjo veikti Kadetų mokykla
Klaipėdoje pradėjo veikti Kadetų mokykla / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Apie jūrų kadetų mokyklą uostamiestyje prabilta prieš keletą metų. Ši idėja ėmė sklandyti Juodkrantėje duris užvėrus ten gyvavusiai kadetų mokyklai, kuri taip ir nepastačius bendrabučio nepritraukė pakankamo skaičiaus vaikų ir buvo uždaryta.

Klaipėdoje Jūrų kadetų mokyklai toks likimas negresia. Tuo įsitikinęs iniciatyvinės grupės kūrėjas, profesorius Valdas Rakutis, pirmadienio popietę sveikinęs negausią mokyklos bendruomenę. Jis džiaugėsi, jog idėjai ėmus sklandyti ir savivaldybėje mintys virto kūnu.

Neabejojama, jog moksleivių gretos ateityje plėsis ir per gerą dešimtmetį mokykla tvirtai įleis šaknis, galės didžiuotis savo veikla.

„Šiandien matome labai jaunus žmones, kurie patikėjo idėja. Noriu padėkoti tėveliams, su kuriais teko susitikti, kai nebuvo iki galo apsisprendę. Pasirinkote šią kryptį. Pirmoji kadetų karta suformuos teigiamą mokyklos įvaizdį. Ši mokykla nėra paprasta mokykla. Ne tik uniformos skiria ją nuo paprastos mokyklos. Šie kadetukai gaus keletą programų, kurių neturi kitos Lietuvos mokyklos – jūrinė, karinė programa, techninis parengimas“, – sakė V.Rakutis, įsitikinęs, jog mokykla taps tiltu toliau tęsti mokslus Aukštojoje jūreivystės mokykloje ar Karo akademijoje, tapti jūrinio laivyno atstovais, dirbti Klaipėdos uoste bei karybos srityje.

Paklaustas, ar šiai mokyklai negresia Juodkrantės mokyklos likimas, mat ši kol kas taip pat neturi bendrabučio, V.Rakutis įsitikinęs, jog tokia nesėkmė mokyklos neištiks.

„Ten problema buvo, kad negeroje vietoje mokykla įsteigta, netinka Juodkrantė. Iš Klaipėdos visada gali kažkas ateiti padėstyti, mokiniams patogu grįžti. Kaip vasaros stovyklų vieta Juodkrantės mokykla idealiai tinka, tokia vizija. Juodkrantėje neliko vaikų, politinių dalykų buvo. Ten baigėsi vaikai, čia nesibaigs“, – sakė profesorius.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Profesorius V.Rakutis
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Profesorius V.Rakutis

Šiandien kadetų mokykla veikia ir Kaune. Profesoriaus žiniomis, per artimiausius kelerius metus tokių turėtų atsirasti dar keletas, viena tokių galėtų veikti Šiauliuose, kur stipri karinė oro bazė, taip pat Vilniuje.

„Lietuvos karinis laivynas, jūrinės organizacijos pasipildytų gerai parengtais, motyvuotais, jūrą mylinčiais žmonėmis“, – šypteli V.Rakutis, tikintis, jog naujoji mokykla Klaipėdoje taps viena stipriausių mieste, o gal ir visoje Lietuvoje, tačiau kelias nebus lengvas.

86 mokinius, tarp kurių 15 mergaičių, profesorius motyvavo prisimindamas mokomojo pulko vado žodžius – kai nebelieka motyvacijos, lieka drausmė, tad svarbiausia daryti tai, kas priklauso ir viskas bus gerai.

Griežta disciplina

Disciplinos mokykloje nestigs. Mokyklos direktorė Gražina Skunčikienė 15min pasakojo, jog mokiniai pirmadieniais dalyvaus vėliavos pakėlimo ceremonijoje, o užbaigdami savaitę ją nuleis. Pamokų pradžia prasidės raportu vadovams – kokia klasė, kiek mokinių susirinko, ar yra sergančiųjų.

Mokinius ugdys apie 30 mokytojų bendruomenė. Mokykloje talkins Karinių jūrų pajėgų mokymo centro karininkai, skautai ir kitų sričių žinovai.

„Mūsų nedaug, bet mes puikiai suprantame savo užduotį, iššūkį. Sakome, kad Jūrų kadetų mokykla šiandien pradeda savo istoriją. Kelias ir pradžia bus nelengva, bet mes pasirengę įveikti sunkumus“, – sakė direktorė.

Mokykloje suformuotos penkios klasės – dvi penktokų ir po vieną šeštokų, septintokų bei aštuntokų. Jie visi įgis išgyvenimo sausumoje ir jūroje pagrindus, mokysis karinių statutų ir rikiuotės pagrindų, jūreivystės ir laivybos pagrindų.

„Dirbs bendrojo ugdymo dalykų mokytojai bei jūreivystės, laivybos, karybos pagrindų pedagogai“, – sakė R.Skunčikienė.

Sieja save su jūra

Iš tėvelių, mokyklai patikėjusių savo vaikus, direktorė sako vis girdėjusi apie šeimos sąsajas su jūra.

„Klaipėdoje žmonės gyvenimą sieja su jūra, ne vienas yra kuris sako, mano senelis jūrininkas, dar kažkas iš šeimos. Yra žmonių sąmonėje sąsaja su jūra, trauka. Yra ir kitokių pamąstymų – kitus traukia disciplina. Tai turėtų būti tvarkos mokykla, kai kam tai imponuoja. Pagalbos ugdant berniukus ypač tikimasi“, – šypteli G.Skunčikienė.

Mokiniams įprastos pamokos mokykloje vyks iki pietų, o popietę – užklasinė veikla, kur ir bus mokomasi karinių, jūrinių, laivybos pagrindų.

Profesorius V.Rakutis 15min teigė, jog kadetų mokyklos Lietuvoje gyvavo jau labai seniai, dar XVIII amžiuje.

„Kadetų mokyklos steigiamos blogais laikais, kai nėra į ką atsiremti“, – sakė profesorius, kurio teigimu, jūrinei bendruomenei atėjo liūdni laikai. Norinčiųjų studijuoti jūrinius mokslus sumažėjo kelis kartus, tad kadetų mokykla yra galimybė aukštosioms mokykloms sulaukti naujo gūsio. V.Rakutis sako, jog iš šių kadetukų išaugs būsimi vadai, techninį išsilavinimą turintys jaunuoliai bei jūros mylėtojai, kurie savo gyvenimo su jūra gal ir nesusies, tačiau visada ją parems, net ir pasukę kitu keliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje