-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos ugdymo įstaigose brangs prailgintos dienos grupių paslaugos

Klaipėdos taryba po diskusijų pritarė ugdymo įstaigose veikiančių pailgintos dienos grupių paslaugos kainos didinimui.
Julius Kalinskas/BNS nuotr. Klasė
Julius Kalinskas/BNS nuotr. Klasė

Už šį sprendimą balsavo 20 politikų, 9 buvo prieš, vienas susilaikė.

Klaipėdos tarybos sprendimu vienos valandos kaina tokioje grupėje didinama iki 0,5 euro. Iki šiol tėvai mokėdavo 0,3 euro už vieną valandą, tad per mėnesį kaina tris valandas po pamokų grupėje liekančiam vaikui papildomai augs 12,6 euro, o keturias valandas – 16,8 euro.

Kelti kainas paprašė Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos Klaipėdos skyrius. Liepą buvo gautas jų raštas dėl atlyginimo už teikiamą pailgintos dienos grupės paslaugą pakeitimo. Nurodoma, kad kasmet didėjant baziniam pareiginės algos dydžiui bei mokyklose dirbančių pailgintos dienos grupės auklėtojų pareiginės algos koeficientui, paslaugos įkainis nekinta ir dėl šios priežasties daliai mokyklų trūksta lėšų auklėtojų darbo užmokesčiui. Kaina nekito nuo 2017 metų.

Anot šį klausimą pristačiusios Klaipėdos savivaldybės Planavimo ir analizės skyriaus vedėjos Jolantos Ceplienės, ši paslauga mokyklose teikiama tėvų pageidavimu, o išlaidos dalinamos perpus – pusę lėšų kompensuoja savivalda, kitą pusę apmoka tėvai.

Pasak jos, 480 tūks. eurų per metus augančios išlaidos po lygiai augs tiek savivaldos, tiek tėvų sąskaita.

J. Ceplienės teigimu, dengti visą sumą iš biudžeto nesvarstyta, nes ikimokyklinių įstaigų sutvarkymui ir taip reikia lėšų infrastruktūrai, ugdymo priemonėms.

„Čia kaip drausminė priemonė, vaikai prastai lanko, pavasarį grupės išyra“, – teigė vedėja.

Kai kurie politikai siūlė miestui prisiimti naštą ir augančių palūkanų už būstą akivaizdoje nebedidinti tėvams išlaidų.

„Kokią žinutę siunčiam jaunoms šeimoms? 12 eurų neatrodo didelis augimas, bet jei kalbame apie du vaikus – 25 eurai, padauginus iš 10-11 mėnesių – apie 300 eurų per metus, tai nemaži pinigai. Dauguma šeimų gyvena būstuose, paskolose, euriboras pakilęs, krūvis padidėjęs, mes vietoj to, kad galvotume kaip padėt, užkrauname dar vieną, kad ir nedidelį mokestį“, – sakė liberalas Saulius Budinas.

Anot jo, savivaldybė per aštuonis šių metų mėnesius surinko apie 10 mln. eurų viršplaninių lėšų, tad turėtų svarstyti galimybę neužkrauti mokesčiais jaunų šeimų.

Jam antrino ir konservatorius Andrius Petraitis, teigdamas, kad tėvai, palikdami vaikus prailgintoje grupėje, prie miesto biudžeto prisideda tuo metu dirbdami ir mokėdami mokesčius.

Didesnė prailgintos grupės paslaugos kaina įsigalios nuo sausio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius