Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos universitetą į teismą dėl prastų studijų padavęs indas ketina badauti prie ambasados

„Jis save laikė protingu, protingesniu už mus visus čia esančius“, – penktadienį Klaipėdos apylinkės teisme sakė vienas Klaipėdos universiteto dėstytojų. Dėstytojams teks varstyti teismo duris, mat verslo vadybos mokslus studijavęs ir magistro laipsnį įgijęs Indijos pilietis Myilsamy Murugasamy iš universiteto siekia prisiteisti apie 5 000 eurų. Jis teigia gavęs nekokybišką išsilavinimą.
Klaipėdoje studijavęs Myilsamy Murugasamy
Klaipėdoje studijavęs Myilsamy Murugasamy / KU/P.Patlaba nuotr.

Į teismą Indijos pilietis neatvyko, nes jo viza baigėsi praėjusių metų pabaigoje ir jis grįžo į gimtinę. Teismui jis pranešė negavęs vizos, tad prašė atidėti bylos nagrinėjimą. Teisėjas R.Dilys pagarsino gavęs indo prašymą, kuriame jis skundžiasi, jog šiuo klausimu jam niekas nepadeda, tad, jei nepavyks gauti vizos, jis pasirengęs badauti prie Lietuvos ambasados Indijoje.

Universitetui atstovaujančios advokatės J.Jermolajevos teigimu, vaikinas turėjo pakankamai laiko sutvarkyti visus formalumus ir gauti vizą, nes Lietuvoje viešėjo jau ne kartą.

Teisėjas R.Dilys nusprendė penktadienį pravesti parengiamąjį posėdį, kuriame dėstytojų klausė, kokius dokumentus šie gali pateikti, bandydami įrodyti, jog studento iš Indijos priekaištai yra neteisingi.

Į teismą jis kreipėsi jau baigęs studijas. Argumentai išdėstyti įvairūs. Indas Klaipėdoje tikėjosi studijuoti anglų kalba, tačiau tokiai grupei nesusidarius jis buvo vienintelis užsienietis. Magistrantas motyvuoja, jog tai jam nesudarė galimybės visavertiškai dirbti kartu su kitais studentais, dalyvauti diskusijose.

Vaikinas įvardijo ir keletą dėstytojų, kurie nekalba angliškai, o likusių anglų kalbos žinios neatitinka reikalavimų, tai yra B2 lygio.

Indas teismui išdėstė, jog studijos vykdytos gana atmestinai, nesuteikta reikiama medžiaga, nebūta kontrolinių darbų, mažai egzaminų.

Vaikinas teigia turėjęs pirkti literatūrą, mat dėstytojai nesuteikė pakankamai medžiagos, jos negalėjo užtikrinti ir universiteto biblioteka. Vieno vadovėlio apskritai neduota išsinešti, nes tai buvęs vienintelis egzempliorius.

Priekaištai pažerti ir dėl netinkamų gyvenimo sąlygų. Indas nurodė jautęs nepagarbą, o universitetas nesuteikė jam galimybės gyventi vienam naujojo bendrabučio kambaryje.

Paprašė mokslo darbų

Universitetui teks atremti jaunuolio kaltinimus. Teisėjas penktadienį paprašė per 20 dienų pateikti papildomą medžiagą – studijų tvarkaraščių, užduočių kopijas, referatus, kursinius darbus, egzaminų aprašus ir pan. Tačiau tai padaryti nelengva, mat dėstytojai teigia, jog saugoti darbų nėra būtina.

„Studijų procesą reglamentuoja nuostatai. Dėstytojai neprivalo saugoti jokių užduočių, kai kurios tiesiog atsitiktinai liko mano stalčiuje. Ne visi gali pateikti, nebent per klaidą likę elektroniniame pašte ar panašiai. Egzaminų užduotys saugomos vieną mėnesį. Baigiamasis darbas yra saugomas, daromas audioįrašas. Jis buvo egzaminuojamas ne vienas, kartu su kitais studentais “, – sakė KU dėstytojas R.Stašys.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos universitetas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos universitetas

Kai kurie egzaminai vyko kompiuteriu, duomenys nebuvo išsaugomi, tad popierinio varianto universitetas neturi.

Kaip aiškėja, nesama tvarkos, kuri numatytų žymėti paskaitų lankomumą. Jei studentas nelanko paskaitų ir neatlieka užduočių, apie tai informuojamas katedros vedėjas.

Dėstytoja L.Šimanskienė prisiminė, kaip magistro diplomą gavęs indas pernai krykštavo ir džiaugėsi. Vidutinių gabumų studentas atrodė laimingas. Moteris vasarą nusprendė pravalyti elektroninį paštą, tad jame neką berado.

Teismui dėstytojai turės pateikti papildomos medžiagis. Kadangi indas studijavo anglų kalba, ją reikės išversti į lietuvių kalbą.

Pasak universitetui atstovaujančios advokatės J.Jermolajevos, dėstytojai yra su didele patirtimi, dėsto ne tik Klaipėdos universitete, bet ir kitose užsienio šalyse. Indijos pilietis nepateikė jokių įrodymų, kad jam suteiktos žinios buvo nepakankamos, o su dėstytojais negalėjo susikalbėti, juolab kad studijų metu jis nesiskundė. Esą jo bendravimą su dėstytojais įrodo išlikę elektroniniai laiškai anglų kalba.

Pirma tokia byla

Kaip anksčiau yra sakęs rektorius Artūras Razbadauskas, Klaipėdos universitete jau dešimt metų studijuoja studentai iš užsienio šalių, toks atvejis Lietuvoje ir universitete pirmas. Šiuo metu universitete studijuoja daugiau nei 200 studentų iš trečiųjų pasaulio šalių, taip pat ne Europos Sąjungos šalių. Iš Indijos, Bangladešo, Pakistano tokių studentų yra per šimtas.

Nors studentas motyvuoja, kad kai kurie dėstytojai nemoka anglų kalbos ir studijų būta nekokybiškų, pačiam studentui būta priekaištų, jis netinkamai atliko savo pareigas, kai kuriuos kursus jam teko kartoti.

„Baigė šias studijas ne taip lengvai. Jo įvertinimai nebuvo patys geriausi“, – anksčiau yra sakęs KU rektorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius