Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Komunikacija dėl bandomojo ugdymo mokykloje stringa: tėvai baiminasi, kad, nesutikus leisti vaiko į mokyklą, jis liks be nuotolinių pamokų

Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos pradinukų tėvai vėl sunerimę. Jau nuo kito pirmadienio šioje mokykloje žadama atlikti eksperimentinį projektą – atnaujinti kontaktinį pradinukų ugdymą, tačiau tėvai nežino, ar gali to atsisakyti. Baiminamasi, kad nesutikus vaikų leisti mokytis į klases „gyvai“, šie neteks galimybės mokytis ir nuotoliniu būdu, o informacijos iš administracijos gauti esą nepavyksta.
Mokslo metų pradžios šventė Kunigaikščio Gedimino progimnazijoje
Mokslo metų pradžios šventė Kunigaikščio Gedimino progimnazijoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min susisiekus su mokyklos direktoriumi, šis patikino – esant reikalui, nuotolinis ugdymas išliks.

Trūksta informacijos

Pirmadienį Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos pradinukų tėvus pasiekė prašymo formos dokumentas.

Tėvų, kurie nuo vasario 22 d. nori leisti savo vaiką mokytis progimnazijoje kontaktiniu būdu, prašoma užpildyti formą iki trečiadienio vakaro.

O kartu su ja taip pat atsiųsti sutikimus dėl COVID-19 testo atlikimo šeimos ūkiui ir testavimosi vėliau kas keletą dienų.

Tačiau tėvams neaišku: „o kas bus, jei nesutiksime?“

Nors prašymo formoje nurodoma, kad tėvai pasirinkti – leisti vaiką į mokyklą ar ne, – gali savanoriškai, jie jaučiasi sunerimę. Esą neaišku, ar neužpildžius prašymo ir prasidėjus gyvoms pamokoms jų vaikai turės galimybę mokytinis nuotoliniu būdu.

Numeta popierių – pasirašykite ir tylėkite. Jei kelsi klausimus – būsi priešas, kuris nori iki gegužės karantine sėdėti.

Tėvai baiminasi, kad į šoną reikės mesti darbus ir patiems sėsti mokyti atžalas.

„Tėvai yra susinervinę, nes niekas normaliai nepaaiškina. Ir pirmą kartą nepaaiškino, ir dabar nepaaiškina. Numeta popierių – pasirašykite ir tylėkite. Jei kelsi klausimus – būsi priešas, kuris nori iki gegužės karantine sėdėti“, – 15min piktinosi gimnaziją lankančių pradinukų mama Eglė (vardas pakeistas, redakcijai žinomas).

Pirmą kartą apie bandomąjį projektą buvo paskelbta vasario 5 dieną. Tuomet tėvai taip pat skundėsi, kad informacijos nepakanka, o apsispręsti dėl galimybės vaikams grįžti į mokyklas kontaktinėms pamokoms raginta vos per kelias dienas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mokslo metų pradžios šventė Kunigaikščio Gedimino progimnazijoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mokslo metų pradžios šventė Kunigaikščio Gedimino progimnazijoje

„Tai labai keista, kad paskui skambina iš komiteto ir sako, kad ne, ne, jokio spaudimo“, – tęsė ji.

Vaikų mama stebisi, kodėl mokyklos administracija negeba informuoti tėvų ir atsakyti į jų užduodamus klausimus. Iš skirtingų šaltinių esą gaunama skirtinga informacija.

Direktorius: nuotolinis ugdymas bus

Susisiekus su mokyklos direktoriumi Rimantu Remeika, jis patikino, kad vaikams, kuriuos tėvai atsisako leisti į mokyklą kontaktiniam ugdymui, ir toliau bus organizuojamos nuotolinės pamokos.

„Aš nežinau, ar tai mišrus, ar ne (ugdymas – 15min), bet tokie vaikai bus organizuojami nuotoliniu būdu“, – sakė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimantas Remeika
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimantas Remeika

Jis teigė, kad nuotolinis ugdymas nėra toks efektyvus, todėl siekiama kuo greičiau pereiti į kontaktinį mokymą.

„Nuotolinis ugdymas, ypač – mažesniems vaikams, nėra toks efektyvus ir sukelia daug problemų patiems vaikams. Mes, siekdami maksimaliai apsaugoti ugdymą su tuo testavimu visais būdais, stengiamės spręsti ir socialines problemas šeimų. <...> Jeigu tėvai baiminasi ir nenori testuotis, ką darysi, reikės tą nuotolinį (mokymą – 15min) ir toliau organizuoti vienaip ar kitaip“, – situaciją komentavo jis.

Paklaustas, ar jo manymu daug tėvų gali atsisakyti leisti vaikus į mokyklą, R.Remeika sakė pastebintis, kad „emocija daugiau yra teigiama, bet paaiškės, kai surinksime tikslius duomenis.“

Turėtų dalyvauti 300 šeimų

Kaip anksčiau rašė BNS, bandomajam projektui penktadienį pritarė Vyriausybė – atlikti Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos darbuotojų pradinukų ir darbuotojų šeimų profilaktinius tyrimus Vilniaus savivaldybei leista dvi pasirinktas savaites vasario-kovo mėnesiais.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis anksčiau yra sakęs, kad šiuo metu planuojama, jog eksperimente turėtų dalyvauti apie 300 šeimų.

„Bus apie 300 namų ūkių tiriama. Suprantama, tyrimai savanoriški, tad gali būti ir mažiau. Bet testavimą mes galėsime jau daryti nuo šiandien, jei Vyriausybėje bus priimti sprendimai.

Ko dar negalėsime daryti kitą savaitę, bet ir nereikės daryti, tai yra ugdymas kontaktiniu būdu. Tam dar turės būti pakeistas Vyriausybės nutarimas kitą savaitę“, – komentavo P.Poderskis.

Grinda nuotr./Povilas Poderskis
Grinda nuotr./Povilas Poderskis

Šeimos ūkiai turėtų būti testuojami COVID-19 kaupinių PGR testais.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys penktadienį sakė, jog pavykus šiam bandomajam projektui, jis galėtų būti taikomas plačiau visos šalies mastu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mokslo metų pradžios šventė Kunigaikščio Gedimino progimnazijoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mokslo metų pradžios šventė Kunigaikščio Gedimino progimnazijoje

Pasak ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės, jei pasiteisintų kaupinis testavimas, tai leistų reikšmingai išauginti atliekamų tyrimų apimtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius